Asunnot ja kiinteistöt

Hintakaula pääkaupungin ja muun Suomen asuntojen välillä kasvaa yhä

Vanhojen osakeasuntojen hintojen eriytyminen jatkui asuntokaupan piristyessä kesäkuussa, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2019 kesäkuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla vajaan prosentin ja laskivat muualla maassa 4 prosenttia. Toukokuuhun verrattuna hinnat pysyivät ennallaan koko maassa.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen kauppojen perusteella vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin kesäkuussa saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan ja lähes 30 prosenttia enemmän kuin toukokuussa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla vuoden 2020 toisella neljänneksellä noin kaksi prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Muualla Suomessa hinnat laskivat lähes kolme prosenttia. Edelliseen neljännekseen verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,4 prosenttia ja laskivat muualla Suomessa 0,6 prosenttia.

Maakunnittain tarkasteltuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat toisella neljänneksellä vain Uudellamaalla, noin yhden prosentin. Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa hinnat olivat toisella. neljänneksellä viime vuoden tasolla. Viime vuoteen verrattuna hinnat laskivat eniten Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hintakehitys pysyi vakaana toisella neljänneksellä suurissa kaupungeissa. Hinnat nousivat selkeimmin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna Turussa ja Helsingissä.

Vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen neliöhinta vuoden toisella neljänneksellä oli Helsingin keskustassa 7 735 ja Turun keskustassa 3 452 euroa.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat uuuallakin kuin pääkaupunksiseudulla. Ne nousivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna vuoden 2020 toisella neljänneksellä pääkaupunkiseudulla noin kaksi prosenttia ja muualla Suomessa viisi prosenttia. Edelliseen neljännekseen verrattuna uudiskohteiden hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla prosentin ja pysyivät ennallaan muualla Suomessa.

”Suomessa ei ole ollut tällä päättyvällä vuosikymmenellä enää yhtä yhtenäistä asuntomarkkinaa”, arvioi Suomen asuntomarkkinoiden tilannetta viime joulukuussa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Hintatasot ovat Kyhälän mukaan eriytyneet isoimpien kasvukeskusten ja muun maan välillä, ja myös myyntiajoissa eroista on tullut merkittäviä.

”Voidaan puhua suorastaan erilaisista ostokulttuureista: nopeaa päätöksentekoa vaativista alueista ja sitten alueista, joissa kilpailu kohteissa on vähäistä ja tahti verkkainen”, Kyhälä kuvaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös