Asunnot ja kiinteistöt

Hintakaula pääkaupungin ja muun Suomen asuntojen välillä kasvaa yhä

Vanhojen osakeasuntojen hintojen eriytyminen jatkui asuntokaupan piristyessä kesäkuussa, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2019 kesäkuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla vajaan prosentin ja laskivat muualla maassa 4 prosenttia. Toukokuuhun verrattuna hinnat pysyivät ennallaan koko maassa.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen kauppojen perusteella vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin kesäkuussa saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan ja lähes 30 prosenttia enemmän kuin toukokuussa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla vuoden 2020 toisella neljänneksellä noin kaksi prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Muualla Suomessa hinnat laskivat lähes kolme prosenttia. Edelliseen neljännekseen verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,4 prosenttia ja laskivat muualla Suomessa 0,6 prosenttia.

Maakunnittain tarkasteltuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat toisella neljänneksellä vain Uudellamaalla, noin yhden prosentin. Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa hinnat olivat toisella. neljänneksellä viime vuoden tasolla. Viime vuoteen verrattuna hinnat laskivat eniten Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hintakehitys pysyi vakaana toisella neljänneksellä suurissa kaupungeissa. Hinnat nousivat selkeimmin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna Turussa ja Helsingissä.

Vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen neliöhinta vuoden toisella neljänneksellä oli Helsingin keskustassa 7 735 ja Turun keskustassa 3 452 euroa.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat uuuallakin kuin pääkaupunksiseudulla. Ne nousivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna vuoden 2020 toisella neljänneksellä pääkaupunkiseudulla noin kaksi prosenttia ja muualla Suomessa viisi prosenttia. Edelliseen neljännekseen verrattuna uudiskohteiden hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla prosentin ja pysyivät ennallaan muualla Suomessa.

”Suomessa ei ole ollut tällä päättyvällä vuosikymmenellä enää yhtä yhtenäistä asuntomarkkinaa”, arvioi Suomen asuntomarkkinoiden tilannetta viime joulukuussa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Hintatasot ovat Kyhälän mukaan eriytyneet isoimpien kasvukeskusten ja muun maan välillä, ja myös myyntiajoissa eroista on tullut merkittäviä.

“Voidaan puhua suorastaan erilaisista ostokulttuureista: nopeaa päätöksentekoa vaativista alueista ja sitten alueista, joissa kilpailu kohteissa on vähäistä ja tahti verkkainen”, Kyhälä kuvaa.

Tilaa suosittuja sijoituskirjoja

Sijoittajaksi 7 päivässä

Mukana oikeiden ihmisten ”näin minä sen tein” -tarinoita sekä vinkki- & tsekkilistoja.

Sijoittaja yritysstrategioiden pauloissa

Kirjan oivaltava analyysi auttaa katsomaan tilinpäätöksen lukujen taakse todelliseen liiketoiminnan kehitykseen.

Sijoittajan verotus ja verosuunnittelu

Kirja esittelee kattavasti tämän päivän sijoitusinstrumenttien verokysymykset.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös