Talouden trendit

Korona avaa uusia mahdollisuuksia Scanfilille – pankilta osakkeelle ostosuositus ja tavoitehinnan nosto

Evli toistaa Scanfilin osakkeen ostosuosituksen ja nosti odotuksia paremman tulosraportin ansiosta osakkeen tavoitehintaa.

Elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja Scanfil ylsi huhti-kesäkuussa lähes 156 miljoonan euron liikevaihtoon, kun vuotta aiemmin liikevaihto oli hieman alle 143 miljoonaa euroa.

”Odotimme myynnin kasvavan selvästi vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä ja menimmekin oikeaan suuntaan. Asiakaskysyntä kasvoi orgaanisesti erityisesti ”Communication” ja ”Energy & Automation” –asiakassegmenteissä. Vuosi sitten tehdyn HASEC-yritysoston osuus liikevaihdon kasvusta oli vajaat kaksi kolmasosaa, mikä näkyy pääosin ”Industrial” –asiakassegmentin kasvussa.  Esimerkiksi 5G verkkoelementtien, kameravalvontajärjestelmien ja hissituotteiden kysyntä oli hyvällä tasolla”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Petteri Jokitalo.

Jokitalon mukaan erityisesti monien ”Consumer Applications” -segmentin asiakkaidemme markkinatilanne muodostui vaikeaksi. Hänen mukaansa esimerkiksi kuluttajille suunnattujen itsepalvelulaitteiden käyttö väheni merkittävästi pandemian eskaloituessa ja asiakkaat reagoivat nopeasti leikkaamalla ennusteitaan ja tilauksiaan.

”Odotamme tilanteen kuitenkin jäävän väliaikaiseksi ja kysynnän vilkastuvan loppuvuonna, mikäli tartuntamäärien kehitys pysyy Euroopassa hallinnassa”, Jokitalo ennustaa.

Tulosparannus koronasta huolimatta

Scanfilin liikevoitto nousi puolestaan huhti-kesäkuussa 10,2 miljoonaan euroon viime vuoden 6,4 miljoonasta eurosta. Koronapandemia aiheutti lisäkustannuksia ja tuottavuuden laskua neljänneksellä ja Jokitalo on tyytyväinen poikkeuksellisissa olosuhteissa saavutettuun liikevoittotasoon.

Toimitusjohtajan mukaan koronapandemia tulee muuttamaan Scanfilin toimintaa pysyvästi ja myös avaamaan uusia mahdollisuuksia.

”Digitaalisten työkalujen lisääntynyt hyödyntäminen parantaa paitsi tuottavuutta, myös henkilöstön tyytyväisyyttä ja asiakkaiden kokemaa lisäarvoa. Esimerkiksi virtuaalisesti järjestetyt tehdas- ja tuoteauditit eivät pelkästään alenna matkustuskustannuksia ja työmatkoihin käytettyä aikaa, vaan myös yleisesti nopeuttavat päätöksentekoa ja prosesseja.”

Scanfil alensi hieman tämän vuoden näkymiään kesäkuun lopussa arvioidusta. Nyt yhtiö arvioi vuoden 2020 liikevaihdon olevan 580 – 620 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton 38 – 42 miljoonaa euroa. Viime vuonna oikaistu liikevoitto oli 39 miljoonaa euroa. Aiemmin Scanfil oli arvioinut vuoden 2020 liikevaihdon olevan 590 – 640 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton 39 – 43 miljoonaa euroa.

Vuoden 2020 ohjeistukseen liittyy poikkeuksellista epävarmuutta johtuen koronaviruspandemian mahdollisista kielteisistä vaikutuksista asiakkaiden kysyntään, hankintaketjun toimituskykyyn sekä henkilökunnan turvallisuuteen ja tehtaiden toimintakykyyn.

Evliltä ostosuositus ja tavoitehinnan nosto

Evli kertoo aamukatsauksessa, että Scanfilin toinen neljännes ylitti odotukset niin liikevaihdon kuin liikevoiton osalta.

”Liikevaihto kasvoi 9 % vuodentakaisesta vertailukaudesta ja kasvusta vajaa kaksi kolmannesta selittyi HASEC-yritysostolla (ja näin näkyi erityisesti Industrial-segmentissä), mutta myös orgaaninen kasvu oli vahvaa varsinkin Communicationin ja Energy & Automationin puolella”, Evli toteaa aamukatsauksessaan.

Evlin mukaan Scanfilin tekemää 10,2 miljoonan euron liikevoittoa voi pitää varsin vahvana huomioiden, että pandemialla oli kohtuullisen merkittäviä vaikutuksia tuotantoon, jotka näkyivät esimerkiksi kasvaneiden rahti- ja turvallisuuskustannusten kautta.

”Scanfilin meno näyttää vankalta ja yhtiö tulee todennäköisesti saavuttamaan tämän vuoden ohjeistuksensa. Toimialan logiikka huomioiden ensi vuodesta on kuitenkin vielä aikaista sanoa paljon mitään”, Evli ennustaa.

Osakkeen arvostustaso houkutteleva

Scanfil kuitenkin ilmoitti hiljattain tietyistä muutoksista tehdasverkostoonsa, ja Evli pitää näitä järjestelyjä ehdottomasti positiivisina asioina yhtiön tulevaisuuden tuloskunnon näkökulmasta. Esimerkiksi Hampurin tehtaan sulkeminen tulee tuottamaan noin 2,5 miljoonan euron vuotuiset kulusäästöt, sillä kaksi läheistä tehdasta pystyvät palvelemaan Hampurin nykyisiä asiakkuuksia vielä paremmin.

Evlin mielestä Scanfilin aktiivinen tehdasverkoston tarkastelu on tärkeää, sillä vaikka esimerkiksi nykyinen koronakriisi ei ole vielä toistaiseksi suuresti haitannut liiketoimintaa voi tilanne vielä hyvinkin muuttua pandemian pitkittyessä.

Evli ennustaa yhtiön tämän vuoden osakekohtaiseksi tulokseksi 0,51 euroa, mikä nykyisellä kurssinoteerauksella tarkoittaa P/e-kerrointa 11,4x.

”Epävarmuuksista huolimatta luotamme kuitenkin edelleen Scanfilin suorituskykyyn”, Evli toteaa.

Evli pitää Scanfilin osakkeen nykyistä arvostusta houkuttelevana. Evlin uusi tavoitehinta on 6,25 euroa, kun se aiemmin oli 5,25 euroa. Evli toistaa Scanfilin ostosuosituksen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös