Talouden trendit

Finnwatch: Nämä veroparatiisit houkuttelevat varakkaita suomalaisia veroporkkanalla

Sveitsi alpit loma matkailu Eurooppa talous

Euroopassa Portugali, Sveitsi ja Luxenburg tarjoavat varakkaille maahanmuuttajille veroetuja.

Finnwatchin tuore raportti kertoo, että paljon omaisuustuloja saavat henkilöt muuttavat muita useammin veroparatiiseihin. Finnwatchin mukaan ilmiö voi liittyä verosuunnitteluun, jossa asuinkirjojen siirrolla pyritään välttämään Suomen myyntivoittoveroja. 

Suomessa omaisuuden myyntivoitot ovat tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta veronalaista tuloa ja niin sanotuista vastikkeettomista luovutuksista peritään perintö- tai lahjaveroa.

Kuitenkin verotukselta on mahdollista välttyä muuttamalla verotukselliset asuinkirjat ulkomaille ennen omaisuuden luovutusta. Finnwatchin mukaan tämä voi tapahtua joko hakeutumalla Suomessa rajoitetusti verovelvolliseksi tai muuttamalla kohdemaahan, jonka kanssa solmittu maiden välinen verosopimus määrittää verotusoikeuden yksinomaan
verosopimuksen mukaiselle asuinmaalle.

Rajoitetusti verovelvolliseksi hakeutuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että verovelvollinen osoittaa verohallinnolle, ettei hänellä ole enää maastamuuton jälkeen olennaisia siteitä Suomeen. Rajoitetusti verovelvollisena henkilö on verovelvollinen Suomeen vain Suomesta saaduista tuloista, mutta esimerkiksi sijoitusomaisuuden myyntivoittoja ei katsota Suomesta saaduiksi tuloiksi. Rajoitetusti verovelvollinen siksi
maksa Suomeen veroa muuton jälkeisistä myyntivoitoista siinäkään tapauksessa, että omaisuuden arvonnousu on syntynyt Suomessa.

”Korkeita, yli 50 000 euron vuosittaisia omaisuustuloja nostavat suomalaiset ovat vuosina 2014–2018 siirtäneet asuinkirjansa muita useammin maihin kuten Portugali, Sveitsi, Luxemburg ja Singapore”, kertoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen

Tilastokeskuksen aineistoihin perustuva Finnwatchin selvitys kertoo, että paljon omaisuustuloja saaneet muuttivat näihin neljään maahan 3–10 kertaa muita todennäköisemmin. 

Varakkaat suosivat selvityksen perusteella muita useammin maita, joissa sijoitusten myyntivoittoja ei veroteta lainkaan tai jotka houkuttelevat varakkaita maahanmuuttajia erilaisten verotusta huojentavien ohjelmien avulla.

”Kun alunperin Suomessa kertynyttä omaisuutta realisoidaan veroparatiisiin muuton jälkeen, Suomi menettää verotuloja. Veropohjan aukot asettavat verovelvolliset myös eriarvoiseen asemaan ja ruokkivat valtioiden välistä haitallista verokilpailua”, Hietanen sanoo.

Maastamuuton avulla tapahtuvaa verosuunnittelua pystyvät hyödyntämään lähinnä suurta sijoitusvarallisuutta omaavat henkilöt. Suomessa sijoitusvarallisuus on keskittynyt voimakkaasti kaikkein varakkaimmille, Finnwatch muistuttaa.

Finnwatch muistuttaa, että toisin kuin suuri osa muista kehittyneistä maista, Suomi ei ole tukkinut muuttoihin liittyviä verolainsäädännön porsaanreikiä. Lainsäädäntötoimenpiteisiin ei ole ryhdytty siitäkään huolimatta, että verotusta lykkäävien vakuutuskuorten käytön lisääntyminen on entisestään pahentanut ongelmaa.

”Suomen tulee säätää arvonnousuvero, joka on käytössä jo lähes kaikissa keskeisimmissä verrokkimaissa. Päätökset veron valmistelun jatkamisesta tulee tehdä jo syksyn budjettiriihessä”, Hietanen painottaa.

Arvonnousuveron tarkoituksena on saattaa veronalaiseksi Suomessa asumisaikana kerrytetyt omaisuuden arvonnousut siinäkin tapauksessa, että verovelvollinen muuttaa ulkomaille ennen omaisuuden realisointia.

Finnwatch ry on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva yhdistys, joka pyrkii edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullista liiketoimintaa vaikuttamalla yrityksiin, talouden sääntelyyn ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhdistys on tullut tunnetuksi siitä, että se nostaa julkiseen keskusteluun erityisesti yritystoimintaan liittyviä ihmisoikeusongelmia, ympäristövaikutuksia sekä verovälttelyksi kutsumaansa verosuunnittelua.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jyrki

    11.8.2020 at 14:29

    Perintövero ja lahjavero pois ja Suomi aitoon kasvuun.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös