Indikaattorit

Euroalue painui deflaatioon, Suomen inflaatio matala

inflaatio kuluttajahintaindeksi talous

Euroalueen inflaatio painui syyskuussa ennakkotietojen mukaan -0,3 prosenttiin.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli syyskuussa -0,3 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Elokuussa euroalueen lopullinen inflaatio oli -0,2 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli syyskuussa +0,3 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Euroalueen inflaatiokehitys, vuosimuutos. Lähde: Eurostat.

Suomessa tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli syyskuussa 0,2 prosenttia. Elokuussa inflaatio oli myös 0,2 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten vihannesten, savukkeiden, korvattavien reseptilääkkeiden, rahapelien ja matkaviestintäpalveluiden kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi puolestaan eniten polttonesteiden, hotellihuoneiden ja ulkomaan lentojen halpeneminen sekä asuntolainojen keskikoron lasku. Elokuulta syyskuulle kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,0 prosenttia.

Ydininflaatio, inflaatio ilman ruokaa ja energiaa, oli syyskuussa 0,3 prosenttia. Ruoan (sis. alkoholittomat juomat) inflaatio oli syyskuussa 2,0 prosenttia ja energian (sis. polttoaineet, sähkö, bensiini) inflaatio oli -5,2 prosenttia.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari kommentoi Twitterissä inflaatiolukuja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös