Asunnot ja kiinteistöt

Tätä on asuntomarkkinoiden kahtiajako: Yksiöiden hinnat nousseet yli neljänneksen viidessä vuodessa

Asuntomarkkinoiden alueellinen kahtiajako näkyy selvimmin yksiöiden hinnoissa.

Vuodesta 2015 lähtien asuntojen hinnat ovat nousseet vain Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Uusimaalla ja Varsinais-Suomessa, kertoo OP Ryhmä tiedotteessaan.

Korona näkyi asuntokaupassa keväällä kauppamäärien laskuna, mutta paluu normaalitasolle on ollut nopea. OP:n mukaan nyt kauppaa käydään jo viimevuotisella tasolla, ja OP:n ekonomistit arvioivat asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna noin prosentin verran viime vuodesta.

Erityisen kiivaasti ovat nousseet pienten asuntojen hinnat. Reilussa viidessä vuodessa eli vuoden 2015 alusta alkaen kerrostaloyksiöiden hinnat ovat nousseet koko maassa 15 prosenttia, kun taas kolmioiden tai sitä suurempien asuntojen hinnat nousivat samassa ajassa 9 prosenttia.

Yksiöiden hinnat ovat nousseet Helsingissä peräti 27 prosenttia vuoden 2015 alusta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella yksiöiden hinnat ovat nousseet samassa ajassa vain 0,5 prosenttia.

”Usein ajatellaan, että pienten asuntojen hinnat nousevat koko pääkaupunkiseudulla, mutta nousua vetävät nimenomaan Helsingin yksiöt. Muualla pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat itse asiassa kehittyvät melko samaa tahtia suurempien asuntojen hintojen kanssa. Helsingissä kysyntä on kohdistunut voimakkaasti yksiöihin, mutta viime aikoina on ollut viitteitä myös siitä, että kiinnostus isompiin asuntoihin olisi kasvussa”, OP:n ekonomisti Joona Widgrén sanoo.

Helsinki on myös asuntosijoittajien suosikkikaupunki.

Tilastokeskuksen arvion mukaan sijoitusasunnoiksi myydyistä yksiöistä viime vuonna noin joka viides sijaitsi Helsingissä. Helsingin jälkeen seuraavaksi eniten sijoitusasuntoja on Tampereella ja Turussa.

Pienet asunnot myös maksavat ostajien tulotasoon nähden Helsingissä enemmän kuin muualla Suomessa. Suomalaisen keskimääräisellä nettokuukausipalkalla saa helsinkiläisyksiöstä 0,4 asuinneliömetriä, kun koko maan vastaava luku on 0,9.

”Vaikka näyttää siltä, että yksiöiden ja suurempien asuntojen välinen hintaero kasvaa hitaammin kuin vielä viime vuosikymmenen alussa, on ero silti suurentunut tasaisesti. Pienten ja suurempien asuntojen hintatasot ovatkin eriytyneet selvästi”, Widgrén sanoo.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat heinä-syyskuussa nopeimmin Helsingissä (+4,6 prosenttia) ja Tampereella (+4,2 prosenttia). Pääkaupunkiseudulla myös omakotitalojen hinnat alkoivat nousta viime vuoden alussa, mutta kehitys näyttää nyt taittuneen. Ensi vuonna OP:n ekonomistit arvioivat asuntojen hintojen nousevan maltillisesti noin 1,5 prosentin vauhdilla. Asuntokauppamäärät ovat kehittyneet hyvin, ja hyvä kauppatahti jatkuu tänä ja ensi vuonna.

”Talouden elpyminen tukee loppuvuodesta ja ensi vuonna asuntomarkkinoita, samoin yhä erittäin matalalla pysyttelevä korkotaso ja kuluttajien verrattain korkealla pysyttelevät asunnonostoaikeet. Muuttotappioalueilla hintakehitys on kuitenkin edelleen jatkossa heikompaa, ja hinnat jatkavat laskuaan”, Widgrén ennustaa.

Kaikista asuntokaupoista peräti puolet tehdään Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa eli Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa ja Turussa.

Vuoden 2015 alusta lähtien vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet vain neljässä maakunnassa eli Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Kaikissa muissa maakunnissa asuntojen hinnat ovat laskeneet – Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa jopa yli 15 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös