Markkinakommentit

USA:n vaalit ravistelevat markkinoita – epävarmuus uudesta elvytyspaketista kalvaa sijoittajien mieliä

Joe Biden demokraatti USA
Kuva: Gage Skidmore.

Joe Bidenin mahdollisuudet nousta USA:n presidentiksi ovat kasvussa.

USA:n presidentinvaalien jännitysnäytelmä lähestyy loppuaan. Voittaja tarvitsee taakseen 270 valitsijamiestä. Lopputulos riippuu muutamasta vaa’ankieliosavaltiosta, joissa ääntenlasku on vielä kesken. Näitä ovat Nevada, Arizona, Georgia ja Pennsylvania.

Demokraattien Joe Bidenin mahdollisuudet näyttävät tässä vaiheessa paremmilta kuin republikaanien istuvan presidentin Donald Trumpin mahdollisuudet. Biden ei ole kuitenkaan vielä julistautunut vaalien voittajaksi, eivätkä amerikkalaiset tv-kanavatkaan ole sitä tehneet. Vaa’ankieliosavaltioiden tilanne on hyvin tasainen.

Markkinoilla tilanne alkaa vähitellen selkeytyä ja esimerkiksi teknologiapainotteisen Nasdaqin futuurit ovat peräti 2,6 prosentin nousussa. Myös S&P 500 -indeksifutuurit ovat lähes 1,8 prosentin nousussa.

Jos Joe Biden voittaa, hänen voittonsa jää selvästi niukemmaksi kuin mitä gallupit olivat ennakoineet. Lisäksi samaan aikaan käytävässä senaatin vaalissa asetelmat saattavat muuttua galluppien vastaisiksi niin, että republikaanit säilyttävät enemmistön senaatissa.

Republikaanienemmistöinen senaatti ja demokraattien presidentti on markkinoiden kannalta hankala yhdistelmä, koska se saattaa tarkoittaa puolueiden välisten riitojen jatkoa. Markkinat odottavat kuumeisesti uutta elvytyspakettia, jota ei saatu aikaiseksi ennen vaaleja.

Epäilykset uutta elvytyspakettia kohtaan ovat laskeneet USA:n valtiolainojen korkoja huomattavasti.

Senaattivaalien lopputuloksella voi olla huomattava vaikutus USA:n talouspolitiikan lähivuosien suuntaan ja sitä kautta myös rahoitusmarkkinanäkymiin, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich artikkelissaan.

Epävarmuutta markkinoille aiheuttaa myös ääntenlaskennan venyminen. Varsinkin Pennsylvanian ennakkoäänten tuloksia saatetaan joutua odottamaan vielä pitkään.

Lisäksi presidentti Trump on uhannut haastaa vaalituloksen oikeudessa. Sekin luo lisää epävarmuutta markkinoille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös