Yritysuutiset

Miksi kiinalaisen Ant Groupin listautuminen keskeytettiin?

Kiinalaisen finanssiteknologiajätin pörssilistautuminen pysähtyi loppumetreillä Kiinan viranomaisten vastustukseen.

Kiinan merkittävimpiin finanssiteknologiayhtiöihin kuuluvan Ant Groupin oli määrä listautua lähipäivinä pörsseihin, mutta listautumista päätettiin lykätä aivan viime metreillä. Lykkääminen tuli markkinoille yllätyksenä, sillä pitkään valmistellun listautumisen oli määrä olla maailmanhistorian suurin.

Miten tästä suomalaisille tuntemattomasta yhtiöstä kasvoi jopa 265 miljardin euron arvoinen jättiläinen, ja miksi sen pitkään suunniteltu pörssilistautuminen kariutui juuri ennen listautumisen toteutumista?

Yhtiö on valloittanut nopeasti kiinalaisen maksuliikenteen

Ant Groupin taustalta löytyy kiinalaisen nettikaupan jättiläinen Alibaba, joka loi Alipay-nimisen maksupalvelun vuonna 2003 verkko-ostosten tekemistä varten. Alipay auttoi Alibabaa kasvattamaan myyntiään, mutta vuonna 2011 Alipay päätettiin irrottaa Alibabasta omaksi yhtiökseen, josta tuli lopulta Ant Group. Alibabaa Ant Groupin irrottaminen ei juuri haitannut, sillä yhtiön vuonna 2014 alkanut pörssitaival on sujunut varsin hyvin.

Alipayn johdolla Ant Groupista kasvoi nopeasti kiinalaisen finanssiteknologian jättiläinen. Alipayn avulla kiinalaiset kuluttajat voivat maksaa esimerkiksi ostoksiaan helposti skannaamalla puhelimillaan QR-koodeja, joiden perusteella raha siirretään tililtä toiselle. Myöhemmin Ant Group on liittänyt palveluun mukaan myös esimerkiksi luottomahdollisuuksia, vakuutuspalveluja ja mikrolainoja, joista viimeisin on johtanut kahnauksiin Kiinan viranomaisten kanssa.

Alipaylla on Kiinassa arviolta yli 730 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää ja Ant Groupin läpi kulkee vuosittain Kiinassa yli 17 biljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä maksuliikennettä. Kiinan ulkopuolela Ant Groupin toiminta on kuitenkin vähäistä, sillä yhtiön liikevaihdosta noin 95 prosenttia tulee juuri Kiinasta.

Lykkäämisen taustalla Kiinan viranomaiset

Tieto Ant Groupin pörssilistautumisen lykkääntymisestä tuli tiistaina, kun Shanghain pörssi ilmoitti yllättäen keskeyttävänsä listautumisen. Keskeytys tuli aivan viimehetkillä, sillä sijoittajat olivat jo ehtineet ylimerkitä Ant Groupin osakkeita ja osakkeiden kaupankäynnin oli määrä alkaa tänään torstaina.

Shanghain pörssi kertoi aluksi listautumisen keskeytyksen syyksi merkittävät muutokset yhtiötä koskevassa viranomaissääntelyssä. Keskeytyspäätöstä edelsi Kiinan viranomaisten ja Ant Groupin välinen kokous, jossa olivat läsnä ainakin yhtiön pääomistaja Jack Ma sekä kaksi korkea-arvoista johtajaa. Kokouksen tarkoista yksityiskohdista ei ole juurikaan tihkunut tietoja julkisuuteen, mutta Kiinan viranomaisten tiedetään esittäneen sen yhteydessä huolensa Ant Groupin tarjoamista finanssipalveluista.

Vaikka listautumisen keskeytys tulikin sijoittajille yllätyksenä, tiedettiin Kiinan viranomaisten olleen jo aikaisemmin huolissaan erityisesti Ant Groupin myöntämistä mikrolainoista. Ant Group on myöntänyt lyhytaikaisia lainoja lainoja sadoille miljoonille kiinalaisille, minkä takia yrityksestä on tullut merkittävä toimija Kiinan perinteisesti hyvin tarkkaan säädellyillä lainamarkkinoilla.

Ant Group ei itse kanna yhtiön myöntämissä mikrolainoissa luottotappioriskiä, sillä yhtiö toimii lainoissa ainoastaan välikätenä lainan myöntäjien ja ottajien välillä. Sen sijaan Ant Groupin mikrolainatoiminta aiheuttaa luottotappioriskejä kiinalaisille pankeille, jotka myöntävät lainoja Ant Groupin kautta kiinalaisille kuluttajille ja pienyrityksille. Tämän vuoksi Kiinan viranomaiset ilmoittivatkin syyskuussa useille kiinalaisille pankeille, että niiden tulisi olla varovaisia mikrolainojen myöntämisen kanssa.

Tämän viikon maanantaina taas Kiinan pankkialaa valvovat viranomaiset ilmoittivat aikovansa kiristää mikrolainoihin liittyvää sääntelyä. Jos uudet suunnitelmat toteutuvat, joutuisi Ant Group jatkossa sitomaan merkittävästi nykyistä enemmän pääomaa myöntämiensä mikrolainojen tueksi.

Listautumisen jatkosta ei vielä tietoa

Ant Group on kasvanut nopeasti finanssiteknologian jättiläiseksi, mutta ongelmat Kiinan viranomaisten kanssa saattavat vaikeuttaa yhtiön kasvua tulevaisuudessa. Ant Groupin liiketoiminta on keskittynyt nimenomaan Kiinaan, minkä takia maan viranomaisten asettuminen poikkiteloin yhtiön eteen olisi merkittävä uhka yhtiön koko liiketoiminnalle.

Samalla Ant Groupin pörssilistautumisen mahdollinen toteutuminen myöhemmin on hämärän peitossa. Alaa seuraavat analyytikot uskovat kuitenkin listautumisen toteutuvan myöhemmin, kunhan yhtiö saa korjattua liiketoimintaansa uusien viranomaisvaatimusten mukaiseksi. Toistaiseksi on kuitenkin mahdotonta sanoa, millä aikataululla listautumista voitaisiin jatkaa.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös