Markkinakommentit

Mitä USA:n vaalitulos merkitsee sijoittajalle?

Joe Biden demokraatti USA
Demokraattien Joe Biden.

Demokraattien Joe Biden on vahvoilla nousta USA:n presidentiksi.

USA:n presidentinvaalien jännitysnäytelmä lähestyy loppuaan. Voittaja tarvitsee taakseen 270 valitsijamiestä. Lopputulos riippuu muutamasta vaa’ankieliosavaltiosta, joissa ääntenlasku on vielä kesken. Näitä ovat Nevada, Arizona, Georgia ja Pennsylvania.

Demokraattien Joe Bidenin mahdollisuudet ovat kasvaneet tunti tunnilta. Vaa’ankieliosavaltiosta erityisesti Pennsylvania ja Georgia ovat nyt perjantaina erityisen mielenkiinnon kohteena. Mikäli Biden voittaa Pennsylvanian, ei Donald Trumpilla ole mitään keinoa saada riittävää 270 valitsijamiestä taakseen. Biden nousee tällöin presidentiksi.

Pennsylvaniassa Donald Trumpin johto lasketuissa äänissä on kaventunut alle 1500 ääneen. Koska vielä laskemattomissa äänissä on paljon ennakko- ja postiääniä, on niissä luultavasti enemmän Bidenin ääniä. Siksi Bidenin mahdollisuudet ovat korkeat.

Mitä Bidenin nousu USA:n presidentiksi merkitsee sijoittajan kannalta?

Perinteisesti USA:n presidentillä tai vallassa olevalla puolueella on ollut markkinoiden näkökulmasta hyvin vähän merkitystä, muistuttaa Taalerin allokaatioratkaisujen johtaja Lassi Järvinen.

Järvisen mielestä presidentin merkitys on vähäinen tälläkin kertaa.

”Huolimatta toisistaan rajusti eroavista poliittisista linjoista uskomme näin olevan myös tällä kertaa. Talous jatkaa palautumistaan koronakuopasta pikemminkin presidentistä huolimatta, ei hänen ansiostaan”, Järvinen toteaa.

Kuitenkin lyhyellä aikavälillä markkinoiden hermoilu saattaa vähentyä vaalien jälkeen eritoten, jos vaaleissa saadaan selkeä lopputulos suuntaan tai toiseen.

Se tarjoaa taktisia liikkeitä suosiville sijoittajille mahdollisuuksia.

”Niinpä kohonnut volatiliteetti saattaakin tarjota oston paikkoja, mikäli salkussa on vielä tilaa esimerkiksi yhdysvaltalaisten osakkeille”, sijoitusjohtaja toteaa.

Markkinoilla tapahtuu Järvisen mukaan nyt muutakin mielenkiintoista.

”Ikään kuin vaaleissa ei olisi riittävästi yhdelle viikolle, on jo alkanut viikko markkinoiden näkökulmasta muutoinkin täynnä mielenkiintoista dataa ja tapahtumaa. Pitkin viikkoa saadaan ostopäällikköindeksejä ja talouden palautumisvauhdin kuumemittareina toimivia työllisyyslukuja saadaan Yhdysvalloista loppuviikosta. Yhdysvalloissa keskuspankki kertoo omista ajatuksistaan poikkeuksellisesti torstaina. Lisäksi tuloskausi jatkuu läpi viikon”, Järvine summaa.

Erityisesti Euroopassa tunnelmia latistaa koronakriisin syveneminen. Tartuntamäärät ovat nousseet uuteen kyseenalaiseen ennätykseen.

Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto muistuttaa Markkinaraati-lähetyksessä, että markkinoiden kannalta saattaa olla positiivista, jos USA:n senaatissa säilyy republikaanien enemmistö. Jos Bidenistä tulee presidentti, hänen mahdollisuutensa kiristää yritysverotusta laskee, jos senaatti pysyy republikaanien vallassa.

Katso USA:n päivitetty vaalitulos täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös