Asunnot ja kiinteistöt

Asuntoammattilainen varoittaa: Asuntomarkkinoilla luvassa kylmää kyytiä alkuvuonna

Kiinteistövälittäjät eivät ole voineet normaaliin tapaan kasvattaa myyntivarastojaan syksyllä. Se tietää vaikeuksia asuntomarkkinoille alkuvuonna.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ennustaa asuntokauppojen määrän laskevan ensi vuoden ensimmäisten kuukausien aikana jopa 20 prosenttia tämän vuoden alkuun verrattuna. Myytävien kohteiden määrä on laskenut isoissa kaupungeissa merkittävästi, ja myytävää on tällä hetkellä todella vähän. Marraskuussa käytettyjen asuntojen kysyntäkin näyttää pysähtyneen paikoin lähes kokonaan.

”Lokakuussa Etuovi.comissa oli myytäviä kohteita peräti 20,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa”, kertoo Rantanen.

Kohdemäärät ovat Rantasen mukaan laskeneet joka kuukausi kesäkuusta lähtien.

”Tarjonnan jatkuva väheneminen estää asuntojen normaalia kiertoa ja aiheuttaa markkinoille negatiivisen kierteen. Tästä johtuen kauppamäärät saattavat hyvinkin pudota alkuvuonna 10–20 prosenttia vuodentakaisesta”, Rantanen varoittaa.

Asuntomarkkinoilla uusien myyntikohteiden määrä laskee tyypillisesti aina loppuvuodesta, ja siksi välittäjät varautuvat hiljaiseen vuodenvaihteeseen ja alkuvuoteen kasvattamalla syksyn aikana myyntivarastoaan.

Tänä vuonna varaston kerääminen ei kuitenkaan ole ollut mahdollista, Rantanen kertoo.

”Pitkään jatkunut eioon myyminen kumuloituu ensi vuoden alkuun. Tukalaa markkinatilannetta helpottaisi se, että ihmiset uskaltaisivat laittaa oman asuntonsa myyntiin samanaikaisesti etsiessään sopivaa uutta kotia. Markkinoille tulisi tätä kautta merkittävästi lisää kohteita myyntiin. Oman asunnon pitkällä vapautumisajalla voi pienentää kahden asunnon loukkuun jäämisen riskiä, jota monet pelkäävät.” 

Rantasen mukaan Etuovi.comin tuoreimpaan kyselyyn vastanneista 51 prosenttia ilmoitti suunnittelevansa asunnon ostamista omaan käyttöön, ja 39 prosenttia asunnon ostamisen olevan ajankohtaista heti kun oikea asunto löytyy.

”Kyselyn mukaan yleisin syy oman asunnon myyntiin panttaamiselle oli se, ettei uutta ostettavaa asuntoa ole löytynyt.”

Pääkaupunkiseudun Sp-kodin yrittäjät kertovat yhteydenottojen määrän laskeneen merkittävästi marraskuussa.

”Ja kun kysyntä on nyt hiipunut merkittävästi Helsingissä, on todennäköistä, että se hiipuu pienellä viiveellä muuallakin Suomessa. Helsinkiä on totuttu pitämään maamme asuntokaupan mittarina”, Rantanen toteaa.

Asuntomarkkinoilla on siis edessä vaikeita kuukausia ennen kuin tilanne rokotteen myötä helpottuu.

”Suomen taloudelle ja asuntokaupalle lähikuukaudet voivat olla vaikeaa aikaa. Näköpiirissä oleva rokote helpottaa talousnäkymiä, mutta se voi mennä ensi vuoden jälkipuoliskolle. Lähikuukaudet näyttävät haasteellisilta tartuntojen määrän lähdettyä jälleen nousuun”, arvioi Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.  

Mikkosen mukaan toistaiseksi koronan toisen aallon taloudelliset vaikutukset näyttävät onneksemme jäävän ensimmäistä aaltoa pienemmiksi. Riittävä määrä koronarokotteita vähentäisi yleistä epävarmuutta tulevaisuudesta ja lisäisi luottamusta talouteen.

”Ja ehkä rokotteen myötä myös yhä useampi asunnon ostoa tai vaihtoa suunnitteleva uskaltaa aktivoitua oman asuntonsa myymisessä yhtä aikaa uuden etsimisen kanssa”, toteaa Rantanen. 

Kommentoi
Ylös
>