Oma talous

Kuntaliitto: Jopa 700 000 suomalaisen kunnallisvero nousee ensi vuonna

Suurin osa kunnallisveron korottajia on pieniä kuntia, mutta korottajakuntien joukossa om myös suuria kaupunkeja.

Vuonna 2021 kunnallisveroprosentti nousee 39 kunnassa ja laskee vain neljässä kunnassa, kertoo Kuntaliitto.

Korottajia on silti vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin veroprosenttia korotti 53 kuntaa. Korottajien määrä on matala myös pidemmän aikavälin tarkastelussa. 2000-luvulla korottajien määrä ei ole tähän mennessä koskaan mennyt 40 kunnan rajan alle.

Kuntaliiton mukaan valtaosa korottajista oli pieniä kuntia, mutta korottajakuntien joukossa oli myös suuria kaupunkeja, kuten Oulu ja Pori. Yhteensä korotukset koskevat noin 700 000 kuntalaista.

Valtionkoronatuet ovat estäneet laajemmat kunnallisveron korotukset. Ennallaan tuloveroprosentin pitää kaikkiaan 266 kuntaa. Näissä kunnissa asuu 4,8 miljoonaa ihmistä.

Koronatuet jarruttaneet kunnallisveron korotuspaineita

”Valtion koronatuet ovat padonneet merkittävästi painetta epidemiasta aiheutuviin kuntaverojen korotuksiin, aivan kuten tukien tarkoitus olikin. Matala korottajien lukumäärä kertoo myös siitä, että verojen korottaminen on kunnille viimesijainen keino rahoituksen riittävyyden turvaamisessa”, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina toteaa.

Reinan mukaan veroprosenttipäätösten tärkein viesti onkin se, että valtaosa kunnista pystyi erittäin vaikeissa olosuhteissa pitämään verot vuonna 2021 ennallaan.

Kunnallistaloudessa piisaa silti haasteita.

”Monien kuntien talous painui jo ennen koronaa miinukselle, minkä lisäksi koronapandemia on pienentänyt kuntien verotuloja ja vaikeuttanut talouden ennustettavuutta. Kertaluonteiset koronatuet eivät poista kuntien edessä olevia taloushaasteita, joten tarkkaa, kuntalaisten hyvinvointiin ja vahvempaan kuntatalouteen tähtäävää sopeutustyötä on jatkettava myös tulevina vuosina”, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio toteaa.

Maltillinen veronkorotustahti näkyy myös siinä, että Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa ja Lapin maakunnassa ei ole vuonna 2021 yhtään veronkorotusta. Kuntaliiton mukaan merkittävimmät tuloveronkorotukset kohdistuvat Pohjois-Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Ahvenanmaalle. Asukasluvultaan suurimmat korottajakunnat ovat Oulu ja Pori.

Veroprosentti laskee noin 21 000 kuntalaisella, kun Kitee, Outokumpu, Sulkava ja Taivassalo ovat päättäneet laskea veroprosenttiaan vuodelle 2021. Suhteessa aikaisempiin vuosiin veroprosenttia laskettiin varsin maltillisesti.

Historiallinen muutos keskimääräisessä kunnallisveroprosentissa

Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee ensi vuonna ensimmäistä kertaa yli 20 prosentin: 20,02 prosenttiin, Kuntaliitto laskee. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee 0,06 prosenttiyksikköä vuodesta 2020.

Manner-Suomen korkein kunnallisveroprosentti on edelleen 23,50 prosenttia: Halsualla. Alhaisin Manner-Suomen veroprosentti on Kauniaisten 17,00 prosenttia. Kunnallisverotuksen ääripäät eivät siten kasva vuonna 2021.

Kuntaliitto muistuttaa, että nimelliset veroprosentit eivät kerro kuitenkaan sitä, kuinka paljon kunnat saavat tosiasiassa kunnallisveroilla rahaa kassaan. Efektiivinen veroaste on Halsualla noin 13,9 prosenttia vuonna 2021, kun taas Kauniaisissa se on noin 14,4 prosenttia. Keskimäärin efektiivinen veroaste on 14,4 prosenttia vuonna 2021. 

28 kuntaa korottaa veroprosenttia 0,50 prosenttiyksikköä. 202 kunnalla veroprosentti on ensi vuonna 21,00 tai enemmän, joka on kriisikuntakriteeristön raja-arvo.

Lisäksi yhteensä 29 kunnassa kiinteistövero nousee. Kuntaliiton mukaan yleistä kiinteistöveroa nostaa 24 kuntaa ja laskee 3 kuntaa. Vakituisen ja muun kuin vakituisen asumisen kiinteistöveroprosentti nousee 24 kunnassa.

Kommentoi
Ylös
>