Yrityskauppoja tulee liukuhihnalta – markkina on kuuma

Yrityskauppamarkkina on kuuma ja lihottaa investointipankkiirien ja juristien lompakkoa. Sijoittajat tekevät hilloa myös.

Ei ollut kaikille yllätys Tiedon Evry-kauppa vuoden takaa.

Kokenut taloustoimittaja Ilkka Sinervä kirjoitti Kauppalehdessä jo syksyllä 2014 otsikolla Tieto kärkkyy jättiapajia:

Norjalaiskilpailija Evry Group voi mennä myyntiin. Ostamalla sen Tieto ottaisi pitkän loikan Ruotsissa ja Norjassa.

Lähteekö it-konserni Tieto ostamaan norjalaista kilpailijaansa vai ei? Norjan oman ”Tiedon” eli Evry Groupin myynti voi tipahtaa pilvipalvelujen aikana ”taivaan lahjana” Tiedolle.

Tieto todennäköisesti kärkkyi Evryä koko tämän ajan vuodesta 2014 vuoteen 2019, jolloin yhdistyminen toteutui. Integraatio näyttää sujuvan mallikkaasti.

Samanlainen iso yhdistyminen käynnistyi viime vuonna Metson ja Outotecin välillä. Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine puuttui peliin ja Metsosta kesällä irronnut venttiilivalmistaja Neles ei mennytkään ruotsalaisille, kuten Alfa Laval havitteli. Tässäkin järjestelyssä valtion sijoitusyhtiö Solidium oli aktiivinen.

Tuore tämän syksyn yhdistymisspektaakkeli on Cargotec-Konecranes. Tätä Sinervä selvitti SalkunRakentajassa.

Kyseessä on hyvin merkittävä yhdistyminen siksi, että ”uusi yhtiö” pääsee kiilaamaan satamanostureissa (ports) vahvemmin kiinalaisten ZPMC:n ja Sanyn väliin. Ensin mainitun liikevaihto on 3,2 miljardia euroa ja jälkimmäisen satamalaiteliikevaihto noin 1 miljardia.

Suomalaiset ajavat fuusiollaan ohi Sanyn, joka eri lähteiden mukaan myllää ajoittain markkinoita lyhyillä ja nopeilla tuotantopiikeillä satamalaitteissa. – SalkunRakentaja 4.11.

Ei pidä unohtaa myöskään, että Konecranes on ostanut viime vuosina tärkeän kilpailijansa, saksalaisen Demagin, ja toteuttanut organisaatioiden integroinnin lähes 20 maassa. Viime tammikuussa yhtiö sai maaliin osakkuusyhtiö MHE-Demagin kaupan ja vahvensi näin jalansijaa Kaakkois-Aasiassa.

Demag – yhdessä Konecranesin kanssa – on vahva mm. teollisuuden siltanostureissa ja uusi Cargotec-fuusio vahvistaa myös tätä toimialaa.

Totta kai kotimaisten yhtiöiden yhdistymiset vähentävät myös tarvetta osalle esikuntatoiminnoista, mutta toisaalta iso osa päätöksenteosta, hallinnosta ja tutkimuksesta säilyy Suomessa.

Pörssiyhtiöiden merkittävissä yritysjärjestelyissä on tapahtunut viime vuosina todella paljon. Esimerkiksi rakennusalalla YIT myi vuosi sitten asfaltti- ja kiviainestoiminnan Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ruotsalaiselle Peabille.

Viime vuonna ranskalainen konevuokrausyhtiö Lozam osti suomalaisen Ramirentin. Niin ikään hollantilainen Boels Topholding osti vuosi sitten Cramon. Molemmat kaupat toteutuivat mehevillä käteistarjouksilla.

Yritysosto pörssistä tai pörssin ulkopuolella on osa markkinataloutta ja sijoittajalle yksi tapa saada tuottoa sijoittamalleen pääomalle. Yleensä ostetuksi tuleminen edellyttää, että yritystä on johdettu, hoidettu ja kehitetty hyvin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuotonarvoitus_Osakesijoittaja_662x479.jpg

Tilaa Henrin yhä saatavilla oleva sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus, tai molemmat pakettina täältä.

Syötä ALE-koodiksi ”Salkunrakentaja2020” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e tai pakettihinta 45 e, ei muita kuluja.

🔸🔸

Markkina on kuuma

Yrityskauppamarkkina on kuuma ja tämän on voinut ennakoida monesta signaalista, muun muassa siitä, että pörssikurssit ovat korkealla.

Toisena vaikuttimena on markkinan patoutunut kysyntä kevään koronakriisin myötä. Esimerkiksi syyskuun alussa tamperelaisen pörssinoteeratun sijoitusyhtiö Panostajan toimitusjohtaja Tapio Tommila totesi osavuosikatsauksessa:

Keväällä koronapandemia vaikutti voimakkaasti yrityskauppamarkkinaan, kun talouden sulkutoimien vaikutukset, epävarmuuden kasvu sekä lainarahan ehtojen heikkeneminen johtivat aktiviteetin selvään laskuun sekä monien markkinoilla olleiden hankkeiden pysähtymiseen.

Kesän jälkeen yrityskauppamarkkinan aktiviteetti on kuitenkin lisääntynyt. Uusien hankkeiden tarjonta on taas selvästi piristynyt…

Edelleen pienempien yritysten kaupoista uutisoi Suomen Yrittäjät lokakuun alussa otsikolla Koronakriisi ei hyydyttänyt yrityskauppoja – ”Myyjillä harhakäsitys, että ei kukaan nyt osta”.

Havaittavissa oli omituinen ilmiö. Ostajat ja rahoittajat ovat aktiivisia, mutta uusien myytävien kohteiden tulo markkinoille selvästi hiipui. Joillekin yrityksille on käynyt huonosti, ja jarruttelun ymmärtää, mutta liian monella on käsitys, että ei kannata nyt myydä, kun kukaan ei osta.

Tällainen käsitys on väärä, Suomen Yrityskaupat -yrityksen perustaja sekä Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto ry:n puheenjohtaja Juha Rantanen sanoo. – Yrittajat.fi, Elina Hakola 6.10.

Kauppalehden kokenut toimittaja Olli Herrala katsasti yrityskauppamarkkinaa 12.10. havahduttavalla otsikolla Yrityskauppoja jarruttaa pula alan ammattilaisista: ”Illat, yöt ja viikonloputkin kuluvat diilejä työstäessä”, kuvaa kokenut ammattilainen.

Toisin sanoen, investointipankkiirit, juristit ja yrityskauppa-analyytikot takovat nyt kuumaa rautaa. Isoja järjestelyjä on tehty ja tekeillä myös pörssin ulkopuolella nyt todella paljon.

Pörssiyhtiöihin liittyviä järjestelyjä tänä syksynä ovat olleet Cargotec-Konecranesin lisäksi:

  • Spa Holdings 3:n julkinen ostotarjous Ahlstrom-Munksjöstä,
  • Altian Arcus-yritysosto Norjasta,
  • Valmet Technologies osti paperiteollisuuden teknologia- ja palvelutoimittaja PMP Groupin,
  • Etteplan osti hollantilaisen Tegema Beheerin.

Lisäksi on tehty tai tekeillä koko joukko pörssin ulkopuolisia suuruusluokaltaan 10-50 miljoonan euron yrityskauppoja.

Yrityksen muuttuessa sijoittajan on tehtävä uusi arvio uudesta vinkkelistä. Lähialueiden yrityskaupoissa yrityskulttuurit eivät yleensä joudu liiaksi törmäyskurssille.

Yrityskauppoja tähdätään ilmeisesti jälleen maaliin jouluksi ja rahaa on nyt tarjolla. Tämä kaikki yhdessä pörssien korkeiden arvostustasojen kanssa kertoo, että markkinatunnelma muistuttaa saunaa.

🔸🔸

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

Henrin sijoituskirjojen tilaukset ALE-koodilla ”Salkunrakentaja2020” täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Kuntaliitto: Jopa 700 000 suomalaisen kunnallisvero nousee ensi vuonna

Seuraava artikkeli
Näin Steve Jobs muutti Applen yhdeksi maailman arvokkaimmaksi yritykseksi

Painostus tuotti tulosta: Apple leikkaa sovelluskauppansa komissiota