Asunnot ja kiinteistöt

Vuokra-asuntomarkkinoilla on tapahtunut iso rakennemuutos

Vuokra-asuntojen määrän huima kasvu on asuntomarkkinoiden ilmastonmuutos, väittää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja.

Vuokra-asuntomarkkina ei ole enää kuin neuvostoliittolainen kauppa, kuvailee Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

”Vuokrasääntely purettiin Suomessa 1995, ja kasvukeskusten vuokrat ovat nousseet yhtäjaksoisesti siitä alkaen. Nyt vuokranantajien ja asuntosijoittajien on kuitenkin vuokra-asuntopulan poistumisen myötä totuttava uudenlaiseen tilanteeseen. Vuokra-asuntomarkkina ei ole enää kuin neuvostoliittolainen kauppa, jossa tavaraa on hyllyllä niukasti ja sitä tavoittelevien jono pitkä. Neuvostokaupassa kaikki meni mitä tarjolle tuli, ja laadusta tai hinnasta napiseva sai siirtyä tyhjin käsin syrjään seuraavan jonottajan tieltä”, Metsola kirjoittaa blogissaan.

Metsolan mukaan nyt suomalainen vuokra-asuntomarkkina on kuin nykyaikainen valintamyymälä.

”Tuotteet maksavat markkinahinnan, mutta valinnanvaraa on ja vertailu kannattaa. Palvelukaan ei enää voi olla lähelläkään neuvostokauppaa, vaan asiakaspalvelun hyvästä tasosta on tullut kilpailukykytekijä, kuten missä tahansa terveellä pohjalla olevassa liiketoiminnassa.”

Osalla vanhan polven vuokranantajia on tässä muutoksessa sulattelemista. Metsolan mielestä anhan haikailu on kuitenkin paitsi hyödytöntä, myös menneen haikailijan omalta kannalta vahingollista.

Aikojen muutokseen on osattava sopeutua, kuten kaikilla muillakin toimialoilla. Muutos on syytä nähdä suomalaisen asuntomarkkinan terveenä kehityksenä, joka hyödyttää niitä, jotka haluavat aidosti palvella asiakkaitaan ja ymmärtää heidän tarpeitaan”, Metsola kertoo.

2000-luvun aikana Suomessa vuokra-asuntojen määrä on kasvanut noin 25 prosenttia noin 800 000 asunnosta miljoonaan asuntoon. Syynä on Metsolan mukaan ollut vuokra-asuntopula ja matalan korkotason siivittämä asuntosijoitusbuumi, joka on vaikuttanut yksityishenkilöiden, instituutioiden ja asuntorahastojen innokkaan asuntosijoittamisen takana.

”Asuntosijoitusbuumi on lisännyt vuokra-asuntojen tarjontaa niin paljon, että tarjonnan lisäys on paitsi paikannut valtion tukemien Ara-asuntojen lukumäärän samanaikaisen vähentymisen, lisäksi nostanut vuokra-asuntojen yhteismäärää huimalla 200 000 asunnolla.”

Metsola mielestäkKoronapandemian aiheuttamia lyhytaikaisia kysyntä- ja tarjontamuutoksia vuokramarkkinoilla voisi verrata päivän säätä selittävien säärintamien liikkeisiin. Vuokra-asuntojen määrän pitkään jatkunut kasvu sen sijaan on asuntomarkkinoiden ilmastonmuutos.

”Ero on tärkeää ymmärtää”, Metsola painottaa.

Kommentoi
Ylös
>