Kasvuosakkeet

Koronarokotetoimittaja AstraZenecalta odotetaan huikeaa tuloskasvua – pankilta ostosuositus osakkeelle

AstraZenecan julkaisemat tutkimustulokset koronarokotteen tehosta ovat lisänneet sijoittajien ja analyytikoiden luottamusta yhtiöön.

Ruotsalais-brittiläinen pörssilistattu lääkeyhtiö on yksi koronarokotteen valmistajista. AstraZeneca on listattu esimerkiksi Tukholman ja Lontoon pörsseihin. Yhtiö muodostettiin vuonna 1999, jolloin ruotsalainen Astra AB ja brittiläinen Zeneca Group plc yhdistyivät. Astra Zeneca valmistaa koronarokotteiden lisäksi muun muassa beetasalpaajia, verenpainelääkkeitä, astmalääkkeitä ja lääkettä rintasyöpään.

Yhtiö kertoi maanantaina pitkään odotettua dataa Yhdysvalloissa tehdystä kliinisestä tutkimuksestaan.

Yhtiön ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronarokote saavutti tutkimuksen kolmannessa osiossa tilastollisesti merkittävän 79 prosentin suojan viruksen aiheuttamia oireita vastaan ja peräti täyden 100 prosentin suojan vakavaa tautia vastaan.

Toinen hyvä uutinen yhtiön kannalta oli, että riippumattomat turvallisuustarkkailijat eivät havainneet rokotteeseen liittyviä terveyshuolia.

Tutkimustulosten julkistuksen jälkeen AstraZenecan osakekurssi lähti nousuun. Osake on tällä viikolla noussut Tukholman pörssissä noin 845 kruunusta 855 kruunuun.

Julkisuudessa on ollut epäilyjä, että yhtiön koronarokote lisäisi merkittävästi veritulppariskiä. Siitä ei kuitenkaan ole saatu uusimmissa tutkimuksissa viitteitä. Kohonneesta veritulppariskistä ei saatu todisteita yli 20 000 vapaaehtoisen tutkimukseen osallistuneen keskuudessa.

Yhtiön koronarokotteella on ollut myös toimitusvaikeuksia, sillä se on toimittanut EU:lle vain 30 prosenttia ensimmäisen vuosineljänneksen aikana lupaamastaan 90 miljoonasta rokoteannoksesta.

Vaikka tutkimustulokset ovat yhtiön kannalta myönteisiä, tuli tiistaina tietoon myös vähemmän myönteisiä uutisia.

Yhdysvaltain terveysviranomainen NIH (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) kertoo, että itsenäisen asiantuntijaryhmän katsaus on nostanut esiin huolen AstraZenecan tuoreimman kliinisen tutkimuksen datasta. Asiantuntijaryhmä epäilee, että yhtiö on saattanut liittää tutkimukseensa mukaan vanhentunutta dataa. Se antaa epätäydellisen kuvan koronarokotteen tehosta.

NIH vaatiikin AstraZenecaa käymään asiantuntijaryhmän kanssa asian läpi ja saattamaan tutkimusdata ajan tasalle.

Handelsbanken arvioi kuitenkin aamukatsauksessaan, että Euroopassa vallitsevan, rokotteeseen liittyvän hämmennyksen keskellä kliininen tutkimus oli hyvä uutinen ja voitto AstraZenecalle.

”Se vahvistaa rokotteen käyttöpotentiaalia USA:ssa ja sen pitäisi myös vahvistaa luottamusta rokotteen turvallisuuteen sekä tehokkuuteen Euroopassa, sillä aiempien tutkimusten mukaan tehokkuusaste olisi 60-70 prosentin luokkaa”, pankki toteaa.

Lääkeyhtiön viime vuoden osakekohtainen tulos yli kaksinkertaistui edellisvuodesta. Viime vuonna se oli 2,4 dollaria osakkeelta, kun vuotta aiemmin se oli ollut 1,0 dollaria. Tälle vuodelle konsensusennuste on jo 3,5 dollaria ja ensi vuodelle peräti 4,9 dollaria.

Yhtiö on huippukannattava. Oman pääoman tuotto oli viime vuonna lähes 37 prosenttia. Kuluvan vuoden tulosennusteella yhtiön P/E-kerroin on 28x.

Handelsbanken antaa AstraZenecan osakkeelle ostosuosituksen. Osakkeen tavoitehinta on 1030 kruunua. Yhtiötä seuraavasta 25 analyytikosta peräti 17 antaa osakkeelle ostosuosituksen ja viisi lisää-suosituksen. Kahden suositus on pidä ja vain yhden vähennä.

Analyytikoiden suositukset ja tavoitehinnat ovat nousseet jo useiden kuukausien ajan. Vielä kesällä 2018 osakkeen konsensuksen mukainen tavoitehinta oli 75 dollaria, nyt se on yli 130 dollaria. Kruunuissa tavoitehinta on noin 1120 kruunua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös