Oma talous

Matkakulut on suomalaisten suosituin verovähennys – ilmoittajien määrän odotetaan kuitenkin laskevan

Verohallinnon mukaan asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ovat olleet suosituin palkansaajien tekemä vähennys veroilmoitukselle.

Korona-aika tulee kuitenkin vähentämään veronmaksajien matkakulujen vähennysten käyttöä. Syy tähän on selvä – moni suomalainen teki viime vuonna poikkeuksellisen paljon etätöitä. Tästä syystä Verohallinto ennakoi matkakulujen ilmoittajien määrän ja ilmoitettavien kustannusten vähenevän tänä keväänä.

Verohallinnon mukaan sen sijaan sekä kotitalousvähennyksen että tulonhankkimismenojen ilmoittajien määrä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana tasaisesti. Vuonna 2019 kotitalousvähennystä ilmoitti 71 500 henkilöä enemmän kuin vuonna 2014.

Asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää vain sen mukaan, miten todellisuudessa on matkoja tehnyt.

”Pitää siis erityisen tarkasti katsoa, jos esitäytetyllä veroilmoitukselle on merkitty asunnon ja työpaikan väliset matkat vuoden 2019 mukaan ja nyt koronavuoden etätöiden takia tilanne onkin omalta kohdalta muuttunut”, ylitarkastaja Minna Palomäki Verohallinnosta sanoo.

Monet verovelvolliset eivät pysty hyödyntämään matkakulujen verovähennystä, sillä asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 750 euron omavastuu. Matkakulut siis ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät 750 euroa. Lisäksi matkakulut ilmoitetaan aina halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna.

Korona-aika on tuonut muutoksia matkakulujen verovähennyksiin. Joukkoliikennettä asunnon ja työpaikan välillä käyttävä verovelvollinen voi vähentää maskikulut verotuksessaan, verohallinto muistuttaa.

Jos veronmaksaja käyttää kasvomaskia joukkoliikenteessä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla ja ostaa maskit itse, voi hän vähentää maskien kustannukset verotuksessa asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina.

Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa jokaiselta päivältä, jona verovelvollinen on tehnyt vähennykseen oikeuttavan matkan. Asunnon ja työpaikan välisiä maskikuluja voi vähentää 13.8.2020 alkaen, jolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi maskisuosituksen joukkoliikenteeseen.

”Jos on tehnyt asunnon ja työpaikan välisen matkan joka arkipäivä joukkoliikenteessä 13. elokuuta alkaen, maskikuluja tulee vähennettäväksi viime vuodelta 198 euroa”, Palomäki kertoo.

Palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät ovat 4.5., 11.5. ja 18.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetyllä veroilmoituksella ja OmaVerossa.

Koronatilanteen takia Verohallinto suosittelee tekemään täydennykset OmaVerossa. Apua saa chatistä, puhelinpalvelusta ja Verohallinnon somekanavista. Tautitilanteen takia Verohallinto toivoo, että asiakkaat välttäisivät toimistossa asiointia.

Suosituimmat esitäytetylle veroilmoitukselle tehdyt vähennykset 2019

  1. Kodin ja työpaikan väliset matkakulut: ilmoittajia 831 000, kustannuksia ilmoitettiin 2,3 miljardia euroa
  2. Kotitalousvähennys: ilmoittajia 465 000, kustannuksia ilmoitettiin 1,2 miljardia euroa
  3. Palkkatulojen tulonhankkimismenot: ilmoittajia 176 000, kustannuksia ilmoitettiin 356 miljoonaa euroa

Lue myös tämä: Veronilmoitusten aika alkaa – tarkista erityisesti nämä rahanarvoiset verovähennykset

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös