Oma talous

Valokuvaaja näytti yhdellä kuvaparilla miten taloyhtiöt säästäisivät rahaa

Monet taloyhtiöt Suomessa maksavat ”ilmasta”, kun kyseessä on pahvijätteen kerääminen.

Menet taloyhtiön roskakatokseen ja vastassasi on tuttu ilmiö. Pahvijätteen keräysastia pursuaa yli, eikä sinne sovi enää yhtään tavaraa. Raollaan olevan kannen välistä pystyt paljain silmin näkemään sen, miten kehnosti pahvijätteet on pakattu astiaan.

Kierrättäminen on ollut kestotrendi jo vuosia, mutta jätteiden lajittelun voi tehdä yhä monella tapaa. Investoimalla pienen hetken oman jätteen pakkaamiseen pieneen tilaan saattaa säästää parhaimmillaan isoja summia taloyhtiön jätekustannuksissa.

Valokuvaaja Markku Pihlaja kertoo julkisessa Facebook-päivityksessään miettineensä useita kertoja miten hän saisi taloyhtiön asukkaat puristamaan omat kartonkijätteensä pieneen tilaan. Taloyhtiön puheenjohtajana toimiva Pihlaja mietti asiaa ihan jo taloyhtiön kulupuolen kannalta, sillä huolimattomasti tehdyssä kartonginkeräämisessä maksetaan nopeasti ilmasta jäteastian täyttyessä hetkessä.

Tästä innostuneena Pihlaja päätti kerätä omaa kartonkijätettään noin 1,5 – 2 kuukauden ajan, ja valokuvien avulla dokumentoida miten suuri merkitys huolellisella litistämisellä on jätteen pakkaamisessa astiaan.

Yläpuolen kuvassa on lähtötilanne, jossa jätteille ei ole tehty mitään. Ilman minkäänlaista pakkaustyötä tuona aikana kerätyt pahvijätteet saattaisivat viedä helposti jopa 25 – 30 prosenttia koko taloyhtiön jäteastian tilasta.

Samassa kuvassa alapuolella on myös kuva, jossa jätteet ovat pakattu nätisti niputtaen. Tässä muodossa tismalleen samat kartonkijätteet vievät tilaa yhden ainoan paperikassin verran. Säästetyn tilan määrä on siis erittäin suuri.

Pihlajan ottamat kuvat todistavat sen, miten käymällä omat jätteensä läpi ja uhraamalla siihen hieman aikaa säästetään merkittävästi tilaa keräysastiassa, jolloin sitä ei tarvitse tyhjätä niin tiheään tahtiin. Tämä tarjoaa taloyhtiölle rahallista säästöä, kun enää ei tarvitse maksaa ilman viemisestä jätekeskukseen.

”Ja lisäporkkanana: näin tekemällä säästää itseltäänkin monta käyntiä roskakatoksessa, kun kartonkiastia ei täyty asunnossakaan niin nopeasti”, toteaa Pihlaja päivityksessään.

Pihlajan tekemä Facebook-päivitys ehti kerätä muutamassa päivässä yli 11 000 tykkäystä ja 3 500 jakoa.

Katso Markku Pihlajan alkuperäinen julkaisu täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös