Indikaattorit

Kuluttajien luottamus vahvinta kolmeen vuoteen – Ekonomisti: ”tukee talouskasvun piristymistä”

Lähde: Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamus on noussut vahvimmaksi yli kolmeen vuoteen, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa 4,6, kun se toukokuussa oli 2,7 ja huhtikuussa 3,8. Kesäkuun lukema on korkein sitten helmikuun 2018 (4,9).

Viime vuoden kesäkuussa luottamusindikaattori sai arvon -3,9. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,8.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotus kuluttajan omasta taloudesta vuoden kuluttua heikkeni kesäkuussa hieman toukokuuhun verrattuna. Sen sijaan arvio oman talouden nykytilasta ja odotus Suomen taloudesta paranivat selvästi.

Rahankäyttöaikeet kestotavaroihin seuraavan vuoden aikana pysyivät kesäkuussa ennallaan. Viime vuoden kesäkuuhun nähden kaikki neljä osatekijää olivat nyt paremmalla tasolla, varsinkin odotus Suomen taloudesta.

Luottamusindikaattorin osatekijöistä sekä arvio että odotus kuluttajan omasta taloudesta ja myös rahankäyttöaikeet kestotavaroihin olivat kesäkuussa hyvin vahvat. Näkemys myös Suomen talouden tulevasta kehityksestä oli valoisa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien odotus myös yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa muuttui yhä valoisammaksi kesäkuussa. Hieman sama päti työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien näkemykseen omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta kyselyhetkellä. Kesäkuussa kuluttajien arvio kuluttajahintojen nousuvauhdista tulevina kuukausina pysyi ennallaan, lähellä pitkän ajan keskiarvoaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat kesäkuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin erittäin suotuisana säästämiselle ja kohtuullisena myös lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Mahdollisuuksia säästämiseen ennakoitiin olevan yhä paljon tulevina kuukausina.

Edelleen hyvin moni oli kesäkuussa aikeissa ottaa lainaa vuoden sisällä. Samoin asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla viime kuukausien tapaan huomattavan paljon. Lisäksi erittäin moni harkitsi kesäkuussa auton ostoa seuraavan vuoden aikana ja myös kodin peruskorjaamisaikeita ilmeni suuressa määrin.

Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen kommentoi luottamuslukuja Twitterissä.

”Kuluttajien luottamus oli kesäkuussa vahvinta yli kolmeen vuoteen. Kotitalouksien vahva luottamus tukee talouskasvun piristymistä”, Hirvonen toteaa.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kuitenkin arvelee, että mahdollinen koronatartuntojen kääntyminen pidemmäksi aikaa nousuun voisi jarruttaa luottamuksen positiivista kehitystä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös