Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyy nyt odotettua enemmän.
Markkinoilla on seurattu viime viikkoina haukan lailla Yhdysvaltojen kuluttajahintojen kehitystä. Massiiviset liittovaltion elvytyspaketit ja pitkään jatkunut poikkeuksellisen elvyttävä rahapolitiikka ovat herättäneet huolta hallitsemattomaksi kiihtyvästä inflaatiosta.
Inflaatiohuolia on lisännyt sekin, että USA:n talous on hyvää vauhtia elpymästä viime keväällä alkaneesta koronakriisistä. Uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä laski kesäkuussa 376 000 työttömään, kun toukokuussa hakemuksia oli 385 000.
Toukokuun inflaatiolukemat ylittivät hienokseltaan ekonomistien konsensusennusteen.
Kuluttajahintaindeksi (CPI) kohosi 0,6 prosenttia huhtikuusta, kun ekonomistit odottivat 0,5 prosentin nousua. Ruoan ja polttoaineen hintavaikutuksesta puhdistettu pohjainflaatio kohosi 0,7 prosenttia.
Lukemat vuoden takaiseen ovatkin sitten toisella tasolla, kun vuosi sitten koronakriisi laski merkittävästi hintapaineita.
Kuluttajahintaindeksi nousi toukokuussa vuodentakaisesta lukemasta 5,0 prosenttia, kun ekonomistien odotus oli 4,7 prosenttia. Pohjahintaindeksi nousi vuodentakaisesta 3,8 prosenttia, kun odotuksissa oli 3,5 prosenttia. Pohjainflaatio on ollut viimeksi näin korkealla lähes 28 vuotta sitten.
Iso kysymys markkinoilla on nyt se, onko inflaation kiihtyminen väliaikaista vai ei.
USA:n keskuspankki Fed ei ole tähän asti ollut inflaatioluvuista huolissaan. Sen mielestä kohonnut inflaatio on luonnollista talouden jälleen avautuessa.
Myöskään korkosijoittajat eivät tunnu olevan inflaatiosta huolissaan. Se nähdään pitkien korkojen kehityksestä, sillä pitkien valtiolainojen korko heijastelee korkosijoittajien odotuksia inflaatiokehityksestä.
USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on laskenut kuukaudessa yli 1,7 prosentista 1,46 prosenttiin.
Myöskään osakemarkkinat eivät tuoreista inflaatioluvuista säikähtäneet, sillä osakemarkkinoilla ei torstaina tapahtunut mitään dramaattista.
OP Ryhmän senioriekonomisti Jari Hännikäinen ei suhtaudu tuoreisiin inflaatiolukuihin huolettomasti.
”USA:n CPI-inflaatio ampaisi toukokuussa peräti 5,0 %:n (v/v) tasolle. Kiihtyminen kumpuaa pitkälti energian negatiivisen pohjavaikutuksen ja viime vuoden heikkojen vertailuarvojen poistumisesta, mutta luvut aiheuttavat silti vatsanväänteitä markkinoilla”, Hännikäinen kirjoittaa Twitterissä.
USA:n CPI-inflaatio ampaisi toukokuussa peräti 5,0 %:n (v/v) tasolle. Kiihtyminen kumpuaa pitkälti energian negatiivisen pohjavaikutuksen ja viime vuoden heikkojen vertailuarvojen poistumisesta, mutta luvut aiheuttavat silti vatsanväänteitä markkinoilla #talous #inflaatio pic.twitter.com/tHTgPYUNMA
— Jari Hännikäinen (@JariHnnikinen1) June 10, 2021
OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen puolestaan toteaa, että hintojen nousu selittyy tuotannon pullonkauloilla.
USA:n inflaatio oli toukokuussa reilut puoli prosenttiyksikköä korkeampi kuin pari kuukautta sitten olisi odottanut. Syy tähän on hyvin pitkälle käytetyjen autojen hintojen nousu. Taustalla pullonkaulat tuotannossa, ja hyvä rahatilanne. pic.twitter.com/6q5foH2EyV
— Reijo Heiskanen (@Reiskanen) June 10, 2021
S-pankin päästrategi Lippo Suominen arvioi puolestaan, että keskuspankkien viesit ”väliaikaisesta inflaatiosta” joutuu nyt testiin.
Saatiin sitten 5% raja puhkaistua USA:n inflaatiossa. Korkein lukema sitten kesän 2008. Keskuspankkien ”väliaikaista inflaatio on vaan” -viesti joutuu markkinoiden testiin pic.twitter.com/D3vUFv267Y
— Lippo Suominen (@LippoSuominen) June 10, 2021