Makrotalous

Ministeri Kurvinen lupailee syrjäseudulle muuttavien osaajien opintolainoja anteeksi

Antti Kurvinen
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Kokoomusopiskelijat tyrmää tiede- ja kulttuuriministerin ehdotuksen keppihevosena keskustalaiselle siltarumpupolitiikalle.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen haluaa kokeiluun tällä vaalikaudella opintolainahyvityksen, jossa opintolaina hyvitetään osin tai kokonaan harvaan asutetulle seudulle muuttavalle koulutetulle osaajalle. Mallissa esimerkiksi lääkäri, psykologi, sosiaalityöntekijä, opettaja tai it-osaaja saisi opintolainansa osittain tai kokonaan anteeksi.

Tällainen opintolainan hyvitysjärjestelmä on käytössä Norjassa, jossa opintolainojen anteeksiantamisen lisäksi syrjäseuduille muuttaville on annettu verokevennyksiä.

”Tavoitteena on, että tällä vaalikaudella lainsäädäntö saadaan valmiiksi. Toivon mukaan saamme tämän hyvitysmallin myös käyntiin tällä vaalikaudella”, Kurvinen kertoo Ylelle.

Opintolainahyvityksillä syrjäseuduille voidaan houkutella esimerkiksi lääkäreitä, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

Kurvinen perustelee kokeilua aluepolitiikalla. Ministerin mukaan monia kriittisiä hyvinvointiyhteiskunnan ammattilaisia alkaa olla vaikea saada monille maaseutualueille.

”Se uhkaa meidän hyvinvointilupausta, että ikäihminen saisi apua niin Jakomäessä pääkaupunkiseudulla kuin Sevettijärvelläkin”, Kurvinen perustelee tarvetta Norjan mallille.

Vuonna 2019 maa- ja metsätalousministeriön harvaan asuttujen alueiden parlamentaarinen työryhmä ehdotti neljä keinoa houkutella osaajia syrjäseuduille.

Työryhmä ehdotti verohuojennusta palkasta harvaan asutulle alueelle työn perässä muuttavalle. Muuttajat saisivat myös opintolainaansa anteeksi 2600 euron arvosta vuosittain. Uusilta harvaan asuttujen alueiden yrityksiltä poistettaisiin työnantajamaksut, Norjan mallin mukaisesti.

Lisäksi maksettaisiin syrjäseutulisä maksettaisiin harvaan asutuilla alueilla toimiville valtion ja kuntien virkamiehille. Valtio kompensoisi syrjäseutulisän kunnille valtionosuusjärjestelmän kautta.

Kokoomusopiskelijat pitää Kurvisen esittämää opintolainahyvitystä keppihevosena keskustalaiselle siltarumpupolitiikalle.

“Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Maaseutujen työvoimapula on huutava, mutta tällainen touhutonnien heittely ympäri Suomen on mielestäni vastuutonta politiikan tekoa koulutuspolitiikan ja opiskelijoiden kustannuksella”, okoomusopiskelijoiden vt. puheenjohtaja Niina Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen mukaan harvaan asuttujen syrjäseutujen veto- ja pitovoimatekijät ovat jossain aivan muualla kuin opintolainahyvityksissä.

“Tällaisella koulutuspoliittisella kikkailulla sahataan ainoastaan omaa oksaa, sillä nämäkin resurssit voitaisiin kohdistaa tehokkaammin suoraan korkeakoulutuksen laatuun ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Suomi ei pärjää ilman laadukasta koulutusjärjestelmää ja osaavaa kansaa. Hallituksessa tulisi keskittyä työvoiman liikkuvuuden parantamiseen, suunnitelmallisen oppilaitosyhteistyön vahvistamiseen, viennin esteiden purkamiseen sekä rakenteellisten työmarkkinauudistusten toteuttamiseen, jotta meillä ylipäätään olisi tulevaisuudessa edes varaa ajatella sitä, kuinka koko Suomi pidetään elinvoimaisena”, Hämäläinen linjaa.

Antti Kurvisen mukaan yksityiskohdat selvitetään nyt opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelussa. Esimerkiksi se, onko kyseessä kokeilu vai pysyvä lakimuutos.

“Keskustassa suhtaudutaan varsin innokkaasti monivuotiseen opintolainahyvityksen kokeiluun. Toivoisimme, että tämä kokeilumyönteisyys näkyisi myös aidosti opiskelijaa ja Suomea hyödyttävissä kysymyksissä. Esimerkiksi opintotuen tulorajojen nostossa. Tämä hallitus päätti nostaa opintotuen tulorajoja vain väliaikaisesti ja noin 20 prosentilla. Se on riittämätön tilapäisratkaisu, jossa opiskelijat nähdään vain välineenä helpottaa hetkellisesti työvoimapulaa”, Hämäläinen päättää.

Korjaus: Ingressissä luki virheellisesti ”kokoomusnuoret”. Virhe korjattu 8.10. klo 13.15.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös