Sijoitusideat

Wärtsilä rakentaa kasvua hiilineutraalin maailman varaan – pankilta osakkeelle ostosuositus

Wärtsilä näkee mahdollisuuksia sekä meri- että energiateollisuuden hiilineutraaliuden tavoittelussa. Kuinka paljon se näkyy tämän vuoden luvuissa, on vielä kysymysmerkki.

Wärtsilän liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä viime vuodesta seitsemän prosenttia 1,1 miljardiin euroon. Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos kuitenkin parani 71 miljoonaan euroon viime vuoden 55 miljoonasta eurosta. Tuloskehitys jäi hieman konsensusodotuksista, sillä analyytikoiden konsensusennuste oli 73 miljoonaa euroa.

“Vuoden 2021 toisella neljänneksellä näimme merkkejä markkinoiden vakautumisesta ja elpymisestä vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta”, kertoo Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnewall.

Yhtiö ennakoi kysyntäympäristön olevan kolmannella vuosineljänneksellä parempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Vallitsevat markkinaolosuhteet tekevät näkymästä kuitenkin epävarman.

Pitkällä aikavälillä yhtiö näkee mahdollisuuksia sekä meri- että energiateollisuuden hiilineutraaliuden tavoittelussa. Konsernijohtajan mukaan asiakkaiden kiinnostus älykkäämpiä, digitaalisempia, vihreämpiä ja turvallisempia ratkaisuja kohtaan tuki Voyage-liiketoiminnan tilauskertymän ja liikevaihdon kasvua. Pilvipalveluihin kytkettyjen alusten määrä kasvoi 78 prosenttia.

Voyage rakentaa älykkään merenkulun ekosysteemiä. Se tarjoaa teknologiaa alusten suorituskyvyn optimoimiseksi ja toiminnan turvallisuuden parantamiseksi aluksen ja sataman välisellä reaaliaikaisella tiedonsiirrolla, digitaalisesti kytketyllä navigoinnilla sekä automaation ja älykkäiden autonomiaratkaisujen avulla.

Älykkään teknologian ja suorituskykyä optimoivien palvelujen avulla Wärtsilä tehostaa merenkulkualan toimintaa, pienentää sen ilmastovaikutuksia ja parantaa turvallisuutta. Tämän tuloksena varustamot ja laivayhtiöt kaikkialla maailmassa pystyvät toimimaan kestävämmin, turvallisemmin ja kannattavammin.

Kuluttajavetoinen paine vie kohti hiilineutraalisuutta

Handelsbanken luottaa siihen, että Wärtsilän teknologialla on merkittävä rooli merenkulun ja energiantuotannon muuttamisessa vähäpäästöisemmäksi.

”Keskustelua käydään nyt lähinnä siitä, kuinka nopeasti maailma etenee kohti hiilineutraaliutta. Me uskomme, että muutokselle on kuluttajavetoista painetta, jota tukevat toivottavasti myös hallitukset ympäri maailmaa”, Handelsbankenin analyytikko Mika Karppinen toteaa pankin aamukatsauksessa.

Handelsbankenin ennuste Wärtsilän tilauksista kolmannen ja neljännen vuosineljänneksen tilauksista on markkinoiden konsensusta optimistisempi.

”Jos positiivinen näkemyksemme toteutuu, lähtevät Wärtsilän ennusteet myös vuosille 2022- 23 nousuun. Energy -liiketoiminnan tilaukset kasvavat Q3:lla ennusteemme mukaan 50 % varastointitilausten ansiosta. Jos vielä lisää tilauksia tulee, voi ennusteemme osoittautua liian matalaksi”, Karppinen arvioi.

Analyytikon mukaan Wärtsilän Voyage-liiketoiminta on kokenut pandemian aikana viivästyksiä, kun alusten toimitukset ovat siirtyneet eteenpäin. Ennen pitkää tilanne kuitenkin elpyy, mikä nostaa tilaukset yli markkinaennusteiden.

Handelsbanken odottaa kovaa tuloskasvua loppuvuonna

Wärtsilän tuloksen kannalta neljäs vuosineljännes tulee olemaan hyvin olennainen neljännes, Karppinen ennustaa.

”Meidän ennusteissamme Q4:n liikevoitto on 30 % konsensusta korkeampi 206 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi 2019 yhtiö ylsi 271 miljoonaan euroon, kustannusylitykset pois lukien. Kannattavuus suhteessa koronaa edeltävään aikaan olisi siis edelleen hieman heikkoa, muttei kuitenkaan niin huonoa kuin on pelätty”, Karppinen arvioi.

Handelsbanken säilyttää Wärtsilän osakkeen ostosuosituksen ja 16 euron tavoitehinnan ennallaan. Muista Wärtsilää seuraavista analyytikoista ostosuosituksen osakkeelle antaa Handelsbankenin lisäksi kaksi analyytikkoa. Lisää suosituksen antaa yksi analyytikko ja kolmen analyytikon suositus on neutraali tai pidä. Konsensuksen mukainen tavoitehinta on 12,4 euroa.

Inderesin suositus on vähennä. Analyytikko Erkki Vesolan mukaan Wärtsilän osakkeella ei ole vieläkään selviä positiivisia ajureita. Wärtsilä tarvitsee Vesolan mukaan vielä lisää tilausjulkistuksia tai positiivisen yllätyksen pohjatilauksissa yltääkseen kolmannen vuosineljänneksen tilauksissaan omiin tai konsensuksen odotuksiin.

Wärtsilä julkaisee heinä-syyskuun tulosraporttinsa 26. lokakuuta.

Kommentoi
Ylös
>