Yritysuutiset

Wärtsilä petrasi tulostaan viime vuodesta – kysyntäympäristö on kohentumassa

Pitkällä aikavälillä yhtiö näkee mahdollisuuksia sekä meri- että energiateollisuuden hiilineutraaliuden tavoittelussa.

Wärtsilä julkisti toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Yhtiön tilauskertymä kasvoi huhti-kesäkuussa 14 prosenttia viime vuodesta vajaaseen 1,2 miljardiin euroon. Palveluiden tilauskertymä kasvoi 24 prosenttia.

Liikevaihto laski kuitenkin viime vuodesta seitsemän prosenttia 1,1 miljardiin euroon.

Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos parani 71 miljoonaan euroon viime vuoden 55 miljoonasta eurosta. Tuloskehitys jäi hieman konsensusodotuksista, sillä analyytikoiden konsensusennuste oli 73 miljoonaa euroa.

“Vuoden 2021 toisella neljänneksellä näimme merkkejä markkinoiden vakautumisesta ja elpymisestä vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta”, kertoo Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnewall.

Yhtiön keskeisillä energiamarkkinoilla tilanne tasaantui, vaikkakin monia investointeja uuteen voimalaitoskapasiteettiin lykättiin edelleen, konsernijohtaja kertoo.

”Energianvarastointimarkkinoilla kysyntä säilyi hyvällä tasolla. Lisäksi tuore 156 MW:n monipolttoainevoimalaitoksen tilaus Nebraskaan ja Metaenergian 380 MW:n projektin toteutuksen aloittaminen Italiassa osoittavat, kuinka joustava säätövoima mahdollistaa tuuli- ja aurinkoenergian osuuden kasvun sähköjärjestelmissä eri puolilla maailmaa. Myös palveluiden kysyntä oli hyvällä tasolla, ja asiakkaat osoittivat edelleen kiinnostusta pitkäaikaisia sopimuksia kohtaan, mikä luo liiketoimintaan vakautta alhaisten volyymien markkinaoloissa.”

Merenkulkumarkkinoilla Wärtsilän alustilaukset kasvoivat, vaikkakin tilaukset yhtiölle keskeisillä alussegmenteillä pysyivät suhteellisen alhaisina.

”Erityisesti tärkeään risteilyteollisuuteen koronaviruspandemiaan liittyvät rajoitukset vaikuttavat vielä suuresti. Palveluiden kysyntä on kehittynyt positiivisesti eri laivasegmenteillä alusten käytön ja tuottojen kasvun myötä. Pitkäaikaisten palvelusopimusten hyvän kysynnän taustalla on asiakkaiden halu turvata alustensa suorituskyky”, Agnewall kertoo.

Kannattavuudessa Marine Power ja Energy paransivat tuloksiaan selvästi, kun taas Marine Systems kärsi alhaisesta liikevaihdosta. Agnewallin mukaan tämä johtui viivästyksistä rikkipesureiden jälkiasennuksissa.

Konsernijohtajan mukaan asiakkaiden kiinnostus älykkäämpiä, digitaalisempia, vihreämpiä ja turvallisempia ratkaisuja kohtaan tuki Voyagen tilauskertymän ja liikevaihdon kasvua. Pilvipalveluihin kytkettyjen alusten määrä kasvoi 78 prosenttia.

Agnewallin mukaan Wärtsilän menestys perustuu laajaan ratkaisuvalikoimaan, maailmanlaajuiseen palveluverkostoon ja innovointikykyyn, jota tarvitaan sekä meri- että energiateollisuuden hiilineutraaliuden edistämiseksi.

”Toisen vuosineljänneksen aikana jatkoimme systemaattisia investointeja T&K-toimintaan ja otimme osaa useisiin kansainvälisiin ja paikallisiin tutkimusalliansseihin. Wärtsilä on edelläkävijä hiilettömien polttoaineiden käyttöönotossa. Meillä on käynnissä mittavia ammoniakki-, vety- ja metanolitestejä. Ne kaikki ovat Wärtsilän polttoainejoustavien polttomoottoreiden mahdollisia tulevia polttoaineita,”

Yhtiö ennakoi kysyntäympäristön olevan kolmannella vuosineljänneksellä parempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Vallitsevat markkinaolosuhteet tekevät näkymästä kuitenkin epävarman.

”Pidemmällä aikavälillä näemme kiehtovia mahdollisuuksia liittyen sekä meri- että energiateollisuuden hiilineutraaliuden tavoitteluun. Keskitymme järjestelmien kokonaisvaltaiseen tarkasteluun, teknologiajohtajuuteen ja joustaviin polttoaineratkaisuihin ja olemme siten sitoutuneet tukemaan asiakkaitamme tässä muutoksessa”, konsernijohtaja toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös