Talouden trendit

Näin sijoittajan ja yrittäjän eturistiriidat syntyvät

Tuore väitöskirja selvitti sijoittajien ja yrittäjien eturistiriitojen syitä ja keinoja niiden välttämiseksi.

Informaation epätasaisen jakautumisen aiheuttamat eturistiriidat ovat jokapäiväisiä monissa nopeasti kasvavissa yrityksissä ja pörssiyhtiöissä, mutta monia ongelmia voitaisiin lieventää.

Henrik Keinonen kertoo väitöskirjassaan, miten yrittäjävetoisissa yrityksissä ja pörssiyhtiöissä syntyy eturistiriitoja ja miten niitä voidaan lieventää.

Eturistiriidat syntyvät usein informaatiokuilusta.

Markkinoilla eturistiriita syntyy esimerkiksi silloin, kun käytetyn auton mahdollinen ostaja tietää auton puutteista vähemmän kuin sen myyjä. Tällöin informaation sanotaan olevan epäsymmetristä.

Vastaavasti jotkut yrittäjät saattavat haluta kätkeä kriittistä informaatiota mahdollisilta sijoittajilta ennen sijoituksen saamista tai käyttää sijoituksen myöhemmin yksityiseen kulutukseen.

Keinosen mukaan esimerkiksi bisnesenkeliverkostot voivat auttaa vähentämään epäsymmetriseen informaatioon liittyviä ongelmia. Bisnesenkeliverkostot ovat ikään kuin deittipalveluita: ne toimivat välittäjinä yrittäjien ja enkelisijoittajien välisissä suhteissa, mutta tarjoavat jäsenilleen myös kriittistä koulutusta ja tukea.

”Erityisesti kaupalliset bisnesenkeliverkostot voivat vähentää informaation epäsymmetrisyyttä aktiivisella sijoitusten seulonnalla, koulutuksella ja henkilökohtaisilla kontakteilla”, Keinonen kertoo.

Bisnesenkelisijoitus tuo yritykseen yleensä kolmenlaista panostusta – osaamisesta, verkostoja ja rahaa. Bisnesenkelit ovat alkuvaiheen sijoittajia ja saavat sijoitusta vastaan vähemmistöosuuden yhtiön osakkeista. Toisin kuin muut sijoittajat he saattavat toimia myös aktiivisessa roolissa ja auttaa sitä kautta yritystä ja yrittäjää menestymään.

Suomen merkittävin ja aktiivisin enkeliverkosto on FiBAN.

Enkelisijoitukset ovat hyvin riskisiä sijoituskohteita, koska iso osa alkuvaiheen sijoituksista ei koskaan kasva menestyväksi yritykseksi. FiBAN:in mukaan vasta sitten kun sijoituksia on 20–40, riski alkaa tutkimusten mukaan hajaantua. FiBAN:in jäsenistön tyypillinen kertasijoitus on 20 000 euroa.

Enkelisijoittajat sijoittavat eniten terveysalan, IT-alan ja valmistavan teollisuuden startupeihin. Näin kertoo Suomen bisnesenkeliverkosto FiBANin ja Tesin uusi selvitys.

Bisnesenkelit eroavat päämasijoittajista siinä, että he sijoittavat omia rahojaan, kun taas pääomasijoittajat sijoittavat muiden rahoja. Lisäksi pääomasijoittajien sijoitukset ovat yleensä suurempia kuin bisnesenkeleiden.

Harkitessaan sijoittamista yritykseen pääomasijoittajat kiinnittävät eniten huomiota yrityksen takana olevaan tiimiin ja markkinapotentiaaliin, Keinonenkertoo. Yhtä tärkeää on se, mitä yrittäjät odottavat pääomasijoittajilta, mutta se on monesti ohitettu aiemmissa tutkimuksissa.

”Kun yrittäjät ja sijoittajat pystyvät paremmin kohdentamaan toisilleen tarjoamansa asiat ja rakentamaan suhteensa luottamuksen pohjalle, syntyy vähemmän ongelmia”, Keinonen toteaa.

Jotkut nopeasti kasvavat yritykset saattavat päätyä pörssiin. Pohjoismaisessa hyvässä hallintotavassa suuromistajat ovat hyödyllisiä, koska he maksimoivat sijoituksensa arvoa. Jotkut suuromistajat saattavat kuitenkin mieluummin ajaa omia etujaan kuin maksimoida yrityksen arvoa.

”Esimerkiksi valtio-omistajat voivat ajaa poliittisia intressejä, kuten työpaikkojen pelastamista, antamalla kannattamattoman yrityksen toimia tai epäpätevän johdon johtaa yritystä ilman valvontaa. Tämä nähdään negatiivisena suhteena yrityksen arvon ja kasvavan julkisen omistuksen välillä Suomessa”, toteaa Keinonen.

Henrik Keinonen puolustaa väitöskirjaansa 22. tammikuuta 2022 klo 12. Väitöstilaisuus järjestetään verkossa etäyhteyden avulla. Teams-tilaisuuteen pääsee osallistumaan tästä linkistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös