Markkinakommentit

Vuosi alkoi jyrkällä korkojen nousulla

Markkinat odottavat kiristyvää rahapolitiikkaa. Se heijastuu pitkiin korkoihin.

Markkinoiden odotukset rahapolitiikan kiristymisestä ovat kivunneet joulukuun Fedin avomarkkinakomitean kokouksen pöytäkirjojen julkistuksen myötä. Pöytäkirjojen mukaan keskuspankki pitää häiriöitä toimitusketjuissa ja työmarkkinoilla jatkuvat odotettua pidempiaikaisina. Nämä häiriöt luovat paineita hintojennousulle.

Fedin avomarkkinakomitea teki päätöksiä tukiosto-ohjelmansa supistamisesta.

Keskuspankin viestiä on kuvailtu haukkamaiseksi. Fedin avomarkkinakomitea päätti inflaation hillitsemiseksi kiihdyttää kuukausittaista valtion velkakirjojen tukiosto-ohjelman vähentämistä 30 miljardilla dollarilla kuukaudessa, kun aiemmin keskuspankki oli vähentänyt osto-ohjelmaa kuukausittain 15 miljardilla dollarilla.

Uudella vähentämisvauhdilla tukiosto-ohjelmat loppuvat jo ensi vuoden maaliskuussa, kun alkuperäisen suunnitelman mukaan niiden oli tarkoitus loppua vasta kesäkuussa.

Vuositason inflaatio nousi kuitenkin marraskuussa jo 6,8 prosenttiin. USA:n inflaatio laukkaa nyt korkeammalla kuin kertaakaan 40 vuoteen. Maan tuottajahintaindeksi kohosi marraskuussa 9,6 prosenttia, enemmän kuin kertaakaan indeksin mittaushistorian aikana vuodesta 2010 alkaen.

Yksi signaali inflaation kiihtymisen pitkäaikaisuudesta on palkkakehitys. Yhdysvalloissa palkat nousivat vuodessa 4,7 prosenttia.

Kiristyvät inflaatiopaineet ja odotukset kiristyvästä rahapolitiikasta ovat heijastuneet pitkiin korkoihin.

USA:n valtiolainojen pitkä korko on kivunnut elokuusta 2020 lähtien. Tuolloin korko kävi alhaisimmillaan noin 0,5 prosentissa, mutta on nyt noussut jo lähes 1,8 prosenttiin. Lukema on korkein sitten tammikuun 2020.

”Sinusta tuntuu, että olemme nähneet tämän kuvion aiemminkin, mutta suuri ero 12 kuukauden takaiseen on, että tällä kertaa Fed ohjaa markkinoita ilmoittamalla, että he haluavat tiukentaa politiikkaa”, toteaa Kevin Flanagan, WisdomTreen korkosijoitusstrategian johtaja uutistoimisto Bloombergille..

Flanagan ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että 10-vuoden velkakirjan korko kipuaa lähelle 2,25 prosenttia ennen maaliskuun loppua.

Viime keskiviikkona julkaistut liittovaltion avomarkkinakomitean kokouspöytäkirjat osoittivat, että USA:n keskuspankki on valmis aloittamaan korkojen nostamisen jo maaliskuussa ja sallimaan myös massiivisen varallisuusomistuksensa laskun nopeammin kuin edellisen rahapolitiikan kiristyssyklin aikana. Bloombergin mukaan tällaisten liikkeiden tarvetta vahvisti perjantain työllisyysraportti, joka osoitti työttömyyden laskeneen ja palkkojen nousseen odotettua nopeammin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös