Indikaattorit

Teollisuuden tilausten kasvu kiihtyi jälleen

Suomen teollisuuden uudet tilaukset ovat kasvaneet jo 10 kuukautta yhtä soittoa.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 marraskuussa 38,5 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Koko vuoden 2021 tammi-marraskuun aikana tilaukset kasvoivat 29,8 prosenttia edellisvuodesta.

Tilausten kasvu kiihtyi selvästi lokakuusta, jolloin kasvu oli 14,1 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan tilaukset kasvoivat eniten metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli peräti 57,4 prosenttia edellisvuotta suurempi. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 28,1 prosenttia. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta 9,6 prosenttia.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa 0,6 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 marraskuussa 5,4 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 marraskuussa.

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa eniten metalliteollisuudessa, 2,7 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Kemianteollisuudessa tuotanto kasvoi 2,0 prosenttia, metsäteollisuudessa 1,1 prosenttia, ja sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa 0,8 prosenttia verrattuna lokakuuhun.

Muilla päätoimialoilla tuotantoa oli vähemmän kuin edelliskuussa. Toimialalla kaivostoiminta ja louhinta tuotanto laski 3,2 prosenttia, elintarviketeollisuudessa 1,5 prosenttia, ja sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto toimialalla 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Eniten kasvua oli metsäteollisuudessa, 15,5 prosenttia, ja metalliteollisuudessa, 9,0 prosenttia verrattuna vuoden 2020 marraskuuhun. Muilla toimialoilla kasvu oli vähäisempää.

Suomen teollisuustuotanto on kehittynyt vahvasti myös euromaihin, Saksaan ja Ruotsiin verrattuna, kertoo Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala Twitterissä.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että tilauskantaa on teollisuudessa vielä hyvin, mutta kapasiteetti on jo suurelta osin käytössä. Myös lakot ja koronaviruksen omikron-muunnos häiritsevät.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös