Sijoitusuutiset

Piensijoittajat ostolaidalla kurssiturbulenssissa – Nokia ja Tesla ylivoimaiset ostosuosikit

Kurssiturbulenssin aikana yksityissijoittajat tekivät tuntuvia lisäsijoituksia kylmähermoisesti.

Osakemarkkinoilla tammikuu on alkanut epävarmoissa tunnelmissa. Osakkeet ovat sahanneet ylös ja alas ja sitkeästi korkealla pysyvä USA:n inflaatio herättää huolta rahahanojen kiristymisestä.

Nordnet kertoo tiedotteessaan, että tammikuun aikana sen suomalaisasiakkaat netto-ostivat kotimaisia pörssiosakkeita lisää lähes sadalla miljoonalla eurolla: arvo-osuustileille 65 miljoonalla ja osakesäästötileille 32 miljoonalla eurolla.

Yksityissijoittajat keskittivät lisäsijoituksensa kuukauden lopun voimakkaan kurssiheilunnan aikaan.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto laski vuodentakaisesta tammikuusta 10,1 prosenttia. Kaupankäynti kuitenkin vilkastui joulukuun euromääräisestä aktiviteetista 24,9 prosenttia. Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät supistuivat 3,3 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti kasvoi viime kuuhun nähden 29,9 prosenttia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien kautta kauppoja toteutettiin euromääräisesti 14,5 prosenttia viime vuoden tammikuuta enemmän. Kauppamäärissä yksityissijoittajien aktiviteetti nousi joulukuusta 38,5 prosenttia.

Kurssidippi on tilaisuus

Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo, että tammikuussa Nordnetin suomalaisasiakkaat siirtyivät ostolaidalle.

”Arvo-osuus- ja osakesäästötilit yhteenlaskien kotimaisia pörssiosakkeita tankattiin salkkuihin lisää lähes sadalla miljoonalla eurolla. 21. päivänä alkaneesta kurssiheilunnasta kuukauden loppuun asti ulottuvalla aikavälillä Nordnet Suomen kautta osakekauppaa käyneistä asiakkaista osakkeita ostaneita tilejä oli lähes kaksinkertainen määrä osakkeita myyneisiin tileihin nähden”, Tuppurainen toteaa.

Hänen mukaansa ostojen suhteellinen osuus korostui erityisesti kuukauden loppua kohden.

”Yleisesti suomalaiset yksityissijoittajat ovat käyttäneet tämänkin pörssiturbulenssin hyväkseen tekemällä lisäsijoituksia eivätkä he ole myyneet sijoituksiaan pois hätiköiden. Nordnet Suomessa niin kotimaisten osakkeiden kuin myös rahastojen ja ETF:ien kuukausitason positiiviset omistusmuutokset kertovat lisäsijoitusten tekemisestä huolimatta markkinaheilunnasta. Viestiä vahvistavat uusien suomalaissijoittajien tekemät tilinavaukset, joiden määrä piristyi”, jatkaa Tuppurainen.

Nokia ja Tesla ylivoimaisia ostosuosikkeja

Nokia tiedotti tammikuun 11. päivänä liiketoimintansa positiivisesta kehityksestä, mutta siitä huolimatta osake jämähti alle vuodenvaihteen kurssitason yleisen kurssiturbulenssin iskettyä. Moni yksityissijoittaja näki hetkensä koittaneen ja Nokia loikkasi tammikuun ylivoimaisesti netto-ostetuimmaksi osakkeeksi lähes 40 miljoonan euron tankkauksin yksistään Nordnet Suomen kautta.

Nokia dominoi kuukausitason tilastoja niin osakkeella kauppaa käyneiden eri asiakkaiden määrällä kuin myös vaihdon ja netto-ostojen määrillä, sanoo Tuppurainen.

Suomalaisten yksityissijoittajien tekemän kansainvälisen osakekaupan osalta Tesla dominoi samoja mittareita kuin Nokia kotimaisessa osakekaupassa.

Keskuspankkipolitiikan odotettujen muutosten aiheuttama paine kasvuosakkeisiin on näkynyt Teslan osakekurssissa jopa 30 prosentin pudotuksena huipputasolta, mikä aktivoi suomalaissijoittajat kasvattamaan Tesla-omistuksiaan tammikuussa yhteensä yhdeksällä miljoonalla eurolla, taustoittaa Tuppurainen.

Edelssä on vahva osinkokevät ja listautumisbuumin jatko, Tuppurainen uskoo.

”Viime vuonna Helsingin pörssissä nähtiin kaikkien aikojen listautumisvuosi. Odotan vilkasta listautumiskevättä tänäkin vuonna ja on selvästi havaittavissa, että yksityissijoittajat etsivät jatkuvasti uusia sijoituskohteita. Erityisesti helmikuun teemaksi muodostunee osinko-osakkeiden suosio, sillä vahva tilinpäätöskausi voi mahdollistaa jopa ennätysosingot.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös