Kasvuosakkeet

Modulight painui tappiolle – sijoittajat pettyivät ja osake syöksyy

Bioteknologiayhtiö Modulight jäi liikevaihdossa alle viime vuoden ja liiketulos painui negatiiviseksi. Sijoittajille se oli ikävä yllätys.

Laservalon lääketieteellisiä sovelluksia kehittävän Modulightin liikevaihto laski heinä-joulukuussa 4,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 6,4 miljoonasta eurosta. Liiketulos painui 3,4 miljoonaa euroa tappiolle, kun vuotta aiemmin se oli plussalla 3,3 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan koronapandemian kiihtyminen viivästytti niin kaupallista kuin lääketieteellistä yhteistyötä asiakkaiden, tutkimuslaitosten ja sairaaloiden kanssa.

Tulosraportti sai Modulightin osakkeen jyrkkään, yli 22 prosentin syöksyyn Helsingin pörssissä noin kello 13.45 mennessä.

Modulightin toimitusjohtaja Seppo Orsila kertoo, että yhtiö käynnisti vuoden 2021 aikana ennätyksellisen määrän uusia projekteja, mutta liiketulosta heikensi katsauskauden jälkeen tehty merkittävä myyntisaamisten alaskirjaus. Alaskirjauksen vuoksi liiketulos oli negatiivinen ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen.

”Operatiivinen kannattavuutemme säilyi vahvana, ja ilman alaskirjausta ja listautumiseen liittyviä kertaluonteisia eriä liikevoitto oli 3,2 (4,7) miljoonaa euroa, vastaten 35,8 % (49,2 %) liikevaihdosta”, Orsila muistuttaa.

Koronapandemialla on ollut merkittäviä vaikutuksia joidenkin yhtiön rahoitukseen, ja sitä kautta maksukykyyn. Näiden asiakkaiden lisääntyneen rahoitusriskin vuoksi yhtiö on kirjannut neljän miljoonan euron suuruisen myyntisaamisten alaskirjauksen.

Koronapandemia kummittelee yhä taustalla

Liikevaihdon laskun takana olivat Orsilan mukaan viimeisen neljänneksen aikana eskaloituneen koronapandemian vaikutukset.

”Modulightin mahdollisuudet tavata asiakkaita ja työskennellä heidän kanssaan sairaaloissa ja tutkimuslaitoksissa paikan päällä olivat loppuvuodesta rajalliset, mikä viivästytti eräitä yhtiön käynnissä olevia tutkimus- ja kehityshankkeita. Pandemia hidastutti edelleen myös viranomaistoimintaa”, toimitusjohtaja kertoo.

Tuotekehitysputken kehitys kuitenkin jatkui erittäin vahvana, Orsila kertoo.

”Aloitimme vuonna 2021 kahdeksan uutta projektia merkittävien asiakkaiden kanssa. Samalla olemme jatkaneet onnistuneesti työtämme uusien hoitomuotojen tarjoamiseksi esimerkiksi glioblastoomaan (aggressiivinen aivosyövän muoto), silmämelanoomaan, keuhkosyöpään ja virtsarakon syöpään. Kaikissa näissä syöpätyypeissä tarvitaan kipeästi uusia tehokkaampia hoitomuotoja.”

Modulight on Orsilan mukaan valmistautumassa teknologiansa laajempaan kaupallistamiseen ja tavoitteena on edetä tuotteiden laajaan käyttöönottoon kolmen asiakkaan kanssa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Ennen kaupallistamista liikevaihto tuotekehitysprojektien varassa

Ennen kuin projektit siirtyvät kaupalliseen vaiheeseen, yhtiön liikevaihdosta merkittävä osa tulee tutkimus- ja tuotekehitysprojekteista. Tällöin liikevaihdon tuloutus on riippuvainen yksittäisten projektien välietappien saavuttamisesta, joihin koronapandemia loppuvuodesta vaikutti Modulightin arviota enemmän, toimitusjohtaja toteaa.

”Kuten korostimme lokakuussa julkistamassamme liiketoimintakatsauksessa, projektien suhteellisen suuren koon takia yhtiön neljänneskohtaisissa tuloksissa voi olla merkittäviäkin positiivisia ja negatiivisia heilahteluja lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä.”

Modulightin saamisiin liittyy myös vastapuoliriskejä.

”Koronapandemian aiheuttama pitkittynyt rajoittunut matkustaminen ja lisääntyneet geopoliittiset riskit ovat merkittävästi vaikuttaneet joidenkin asiakkaiden rahoitukseen ja sitä kautta maksukykyyn”, Orsila kertoo.

Yhtiön hallitus esittää varsinaiselle yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2021 ei jaeta osinkoa.

Tamperelainen pörssilistattu Modulight on biolääketieteen alan yritys, joka suunnittelee ja valmistaa laservaloa hyödyntäviä laitteita syöpähoitoihin, silmäsairauksiin ja genetiikkaan. Yritys valmistaa lisäksi tuotteita muihin korkean lisäarvon sovelluksiin, kuten kvanttilaskentaan ja digitaalisiin painokoneisiin.

Yhtiö voitti vastikään vuosittain jaettavan Hallituspartnerit ry:n Kultainen Nuija 2022 -palkinnon. Palkintolautakunta painotti valintansa perusteluissa erityisesti Modulightin hallituksen työskentelyä tiiminä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös