SalkunRakentaja

Raaka-aineet

Maailman öljymarkkinat käyvät kovilla kierroksilla

Raakaöljyn hinnassa on nähty viime päivinä rajua vaihtelua. Musta kulta on jälleen kerran maailmanpolitiikan tärkeä pelinappula.

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle nopeasti ja yksituumaisesti historiallisen tiukat ja monipuoliset talouspakotteet. EU ei ole kuitenkaan halunnut kieltää venäläisen öljyn ja muun energian tuontia, koska EU:n jäsenmaat ovat riippuvaisia Venäjän energiasta. Sen sijaan Britannia aikoo lopettaa öljyn tuonnin Venäjältä asteittain tämän vuoden aikana, ja USA asetti Venäjän öljyn, kaasun ja hiilen tuontikieltoon.

Pitemmällä aikavälillä myös EU pyrkii vähentämään riippuvuuttaan venäläisenergiasta, joten Ukrainan sodalla saattaa olla kauaskantoiset seuraukset Venäjän vientitulojen kannalta.

Pakotteet ovat heilutelleet öljyn hintaa rajusti. Raakaöljyn brent-laatu kävi hetkellisesti viime viikolla lähes 140 dollarissa, mutta kääntyi sitten selvään laskuun. Nyt hinta on noin 107 dollarissa.

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava toteaa pankin viikkokatsauksessa, että lisääntynyt kysyntä muita öljyntoimittajia kohtaan nosti hintoja rajusti alkuviikolla. Hänen mukaansa öljyn hinta kääntyi kuitenkin laskuun, kun markkinoilla arveltiin, että lisää tarjontaa voi ennen pitkää olla luvassa joko OPEC-maista, Yhdysvalloista, Iranista tai Venezuelasta.

Öljyyn on aina vahvasti liittynyt kansainvälinen valtapolitiikka valtioiden välillä. Niin nytkin.

Alavan mukaan Yhdysvallat on aiemmin asettanut pakotteita Irania ja Venezuelaa vastaan, mutta nykytilanteessa Joe Bidenin hallinto olisi valmis vähentämään näitä rajoituksia. Osa republikaaneista kuitenkin vastustaa tällaista ”yhden diktaattorin korvaamista toisella”.

Saudi-Arabia ei myöskään ole valmis lisäämään öljyntuotantoaan ehdoitta.

”OPECin suurin tuottajamaa Saudi-Arabia puolestaan haluaa Yhdysvaltojen selvän tuen Jemenissä käytävään sotaan ennen öljyhanojen löysäämistä”, Alava toteaa.

Venäjän pelastus tässä tilanteessa on, että sen öljy kelpaa yhä kahdelle suurelle BRIC-maalle eli Kiinalle ja Intialle. Alavan mukaan Intia ja Kiina voivat kasvattaa ostojaan venäläisen urals-öljyn halvemman hinnan innoittamana tasapainottaen öljymarkkinoita.

Venäjällä on myös logistiset mahdollisuudet siirtää vientiään pois Euroopasta, Alava arvioi.

”Suurin osa Eurooppaan tulevasta Venäjän öljystä kuljetetaan tankkereilla Venäjän satamista ja vain osa tulee putkea pitkin, joten suurin osa Eurooppaan tarkoitetusta öljystä voitaneen suunnata tarvittaessa muille markkinoille.”

Öljyn hinnan nousu heijastuu myös polttoaineiden hintaan nostaen autoilevien kotitalouksien kustannuksia, Alava muistuttaa. Mistään järisyttävästä vaikutuksesta ei kuitenkaan vielä ole kyse.

”Etenkään Yhdysvalloissa ei vielä olla tasolla, jossa öljyn hinnan nousu vaikuttaisi merkittävän negatiivisesti muuhun kulutuskysyntään. Öljyn hinta suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin onkin Yhdysvalloissa edelleen historiallisesti katsottuna siedettävällä tasolla, mutta Saksassa suhteellinen hinta on jo aiemmilla huipputasoilla. Muutos ei ole kuitenkaan ollut niin nopea kuin 1970-luvulla, joten shokkivaikutus on pienempi.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös