Indikaattorit

Asuminen ja liikenne pitävät Suomen inflaation korkeana – euroalueella suurempia haasteita

Inflaatio jatkuu Suomessa korkeana, mutta ei enää noussut maaliskuusta.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli huhtikuussa 5,7 prosenttia., kun maaliskuussa inflaatio oli 5,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan inflaation hidastumiseen vaikutti eniten polttonesteiden hinnannousun taittuminen.

Huhtikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua hillitsi eniten lasten päivähoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, tutkimus- ja hoitomaksujen, silmälasien hintojen sekä asuntolainojen keskikoron halpeneminen.

Taulukko: Tilastokeskus.

Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli vain 0,3 prosenttia. Muun muassa kevyt polttoöljy halpeni lähes 23 prosenttia kun taas korvattavien reseptilääkkeiden hinnat nousivat 24 prosenttia.

Handelsbanken Suomen ekonomisti Janne Ronkainen kertoo, että asumisen ja liikenteen merkitys kokonaisinflaatioon pieneni, mutta elintarvikkeiden kasvoi.

Euroalueella inflaatio on Suomeen verrattuna jo astetta vakavampi ongelma.

Tilastokeskuksen mukaan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli huhtikuussa 7,5 prosenttia, kun maaliskuussa se oli 7,4 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli huhtikuussa 5,8 prosenttia. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös