Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osakkeiden arvostus on houkutteleva kautta linjan

Rapakon takana tulosnäkymät ovat nyt kaikkein vakaimmat.

Tällä hetkellä osakkeiden arvostuskertoimet ovat houkuttelevia omaan historiaansa verrattuna, kertoo Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa. Nyt myös joukkolainatkin tarjoavat jo kohtalaista korkoa etenkin, jos talousnäkymät heikentyvät.

Euroalueen yrityslainojen tuotot ovat nousseet selvästi yli kolmen prosentin. Globaalien osakkeiden tulostuotto, eli P/E-luvun käänteisluku prosentteina, on hieman yli seitsemän. Mitä korkeampi tulostuotto, sitä alhaisempi on osakkeiden arvostustaso.

”Toisin sanoen pidemmän aikavälin tuottonäkymät ovat parantuneet monissa omaisuuslajeissa, vaikka lähikuukausien näkyvyys onkin hieman heikko”, Saari arvioi.

Joukkolainojen korot kääntyivät loppukesästä jälleen nousuun. Silti osakkeiden arvostuskertoimet painuivat tätä maltillisemmin, Saari toteaa. Hänen mukaansa markkinat joko hinnoittelevat paranevaa talouskuvaa etenkin USA:ssa tai vaihtoehtoisesti tämä ero kaventuu lähikuukausina tavalla tai toisella.

”Riskejä on siis suuntaan ja toiseen, minkä takia suosittelemme peruspainoa osakkeiden ja joukkolainojen välille”, sijoitusstrategi suosittaa.

Saaren mukaan kesäkuussa ja koko kevään aikana markkinoiden tunnelmat olivat hyvin synkät. Se loi otolliset olosuhteet osakekurssien voimakkaalle elpymiselle, joka viimein alkoi kesäkuun puolivälissä.

Kurssinousun voimakkuus oli kuitenkin hieman yllättävä, Saari myöntää.

”Markkinoiden myönteinen kehitys on myös kohentanut sijoittajien mielialoja, eikä muiden synkistelystä siten saa samanlaista tukea pörssikursseille kuin aiemmin”, hän arvioi.

Markkinoiden näkymät ovat nyt kuitenkin hyvin erilaiset Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Pohjois-Amerikka jatkaa Nordean allokaatiosuosituksissa edelleen ylipainossa ja Eurooppa alipainossa.

Saaren mukaan Pohjois-Amerikan tulosnäkymät ovat kaikkein vakaimmat, mikä on sijoittajille mieleen epävarmassa ympäristössä. Eurooppa puolestaan painiskelee energiahuolien ja teollisuuden haasteiden takia.

”On kuitenkin huomioitava, että Ukrainan sodan jäähtyminen tai politiikan puolelta tuleva selvempi energiahuolten selätys toisivat nostetta vanhan mantereen osakemarkkinoille”, sijoitusstrategi muistuttaa.

Joukkolainoissa Nordea suosittelee edelleen peruspainoa eri joukkolainalajeille.

”Nousseet korot ja kohollaan olevat luottoriskimarginaalit luovat mahdollisuuksia rohkeille sijoittajille, jotka ovat valmiita sietämään voimakastakin heiluntaa lyhyellä tähtäimellä. Epävarmassa tilanteessa on mielestämme kuitenkin perusteltua vielä odottaa tilanteen selkiytymistä silläkin uhalla, että paras tilaisuus saattaa mennä sivu suun”, Saari neuvoo.

Kuuntele SalkunRakentajan podi: Mitä kummaa sijoitusmarkkinoilla nyt tapahtuu ja mitä on edessä?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös