Kasvuosakkeet

Kiinan hissien huoltomarkkinat takaavat kasvua Koneelle

Handelsbanken antaa edelleen ostosuosituksen Koneen osakkeelle.

Hissiyhtiö kone on menettänyt pörssissä markkina-arvoaan tänä vuonna 36 prosenttia. Sijoittajia huolettaa yhtiön heikentyneet näkymät Kiinan rakennusmarkkinoilta. Yhtiön liikevaihdosta noin 30 prosenttia tulee Kiinan rakennussektorilta.

Kiinan kiinteistömarkkinoiden ongelmat ovat syviä. Rakennuttajat myyvät ennakkoon asuntoja, joita ei edes rakenneta. Lisäksi rakennuttajat käyttävät ennakkomyyntituloja uusien hankkeiden käynnistämiseen ja keräävät sitten lisää ennakkomyyntiä uusista hankkeista.

Nyt kuitenkin asuntojen ostajat ovat alkaneet boikotoida asuntolainoja, koska kiinteistöjä ei ole saatu valmiiksi.

Kone pitää kuitenkin länsimaisista hissiyhtiöistä hallussaan johtopaikkaa uusissa hisseissä Kiinassa, joka ostaa 65- 70 prosenttia hissiyhtiöiden yhteenlasketuista uusista laitteista, eli hisseistä ja liukuportaista.

Hissiyhtiön kasvuennuste tälle vuodelle on kasvuyhtiön totutussa mittakaavassa vaisu. Yhtiö arvioi liikevaihdon kasvun olevan vuonna 2022 vain välillä -1 –  +3 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2021 liikevaihtoon.

Oikaistun liikevoiton hissiyhtiö arvioi olevan 1 130 – 1 210 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät heinäkuun 2022 tasolla. Valuuttakursseilla arvioidaan olevan liikevoittoon noin 80 miljoonan euron positiivinen vaikutus. Viime vuonna oikaistu liikevoitto oli 1310 miljoonaa euroa, joten yhtiö odottaa kannattavuuden laskua viime vuodesta.

Aikaisemmin KONE oli arvioinut liikevaihdon kasvun olevan vuonna 2022 välillä 2 ja 5 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2021 liikevaihtoon. Oikaistun liikevoiton KONE oli arvioinut olevan 1 180–1 280 miljoonaa euroa.

Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen arvioi kuitenkin, että Kiina talouden ennakoivat indikaattorit ovat luultavasti lähellä pohjiaan.

”Hallituksen elvytystoimet eivät ole onnistuneet tukemaan rakennusaloituksia samaan tapaan kuin ennen. Koronarajoitukset ovat viivästyttäneet rakennusurakoiden valmistumisia, mikä puolestaan on viivästyttänyt uusia aloituksia”, Heinonen toteaa Handelsbankenin aamukatsauksessa.

Analyytikon mukaan aika näyttää kuinka erilainen tämä matalasuhdanne on verrattuna edellisiin.

Handelsbanken uskoo kuitenkin indikaattorien pohjien jo kuitenkin olevan käsillä. Kiina tarjoaa Koneelle edelleen valtavasti mahdollisuuksia.

”Kiinassa on maailman suurin hissikanta, ja siksi maa tarjoaa myös suurimman huoltopotentiaalin. Vaikka uusien laitteiden markkina onkin laskenut tänä vuonna 15 %, kasvaa asennettu kanta silti 7-8 % viime vuodesta. Tämän lisäksi yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet kasvattaa markkinaosuuttaan, mikä luo houkuttelevan tilanteen pitkällä aikavälillä”, Hirvonen toteaa.

Analyytikko myös muistuttaa, että hissejä käytetään Kiinassa yhä enemmän, kun rakennukset ovat aiempaa korkeampia, ja siksi niitä myös modernisoidaan aikaisemmin kuin länsimaissa.

Hirvosen mukaan Kone on kasvattanut osuuttaan modernisointimarkkinasta 30-40 prosenttiin, ja kasvu luultavasti jatkuu. Uusien laitteiden markkinoiden kasvu alkoi kiihtyä 15 vuotta sitten, joten joka vuosi tulee kasvava määrä modernisointiurakoita.

”Pysymme luottavaisina sen suhteen, että huolto- ja modernisointimarkkinoilla riittää merkittävää potentiaalia Koneelle, ja siksi pitkän aikavälin suosituksemme pysyy myös myönteisenä”, analyytikko toteaa.

Handelsbanken antaa edelleen koneen osakkeelle ostosuosituksen kolmen kuukauden ajanjaksolle. Tavoitehinta osakkeelle seuraavalle kolmelle vuodelle on 75 euroa, mikä ylittää tämän hetken 40 euron kurssinoteerauksen selvästi.

Kone julkaisee kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa 27.10.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös