Sijoitusideat

Big Short -elokuvasta tuttu sijoituslegenda Michael Burry uskoo näihin yhtiöihin

Legendaarinen sijoittaja on juuri sijoittanut viiteen uuteen yhtiöön myytyään suurimman osan osakesalkustaan toisella vuosineljänneksellä.

Michael Burry Big Short sijoittaja Scion Capital

Michael Burry on amerikkalainen sijoittaja ja hedgerahasto Scion Capitalin perustaja. Suurelle yleisölle Burry tuli tunnetuksi Big Short -nimisestä kirjasta ja ennen kaikkea samannimisestä elokuvasta vuodelta 2015.

Burry on vastarannankiiski, joka ei tee sijoitussiirtojaan sopulilauman mukana.

Sijoituslegenda teki 2000- alkupuolella oikean analyysin Yhdysvaltojen ylikuumentuneista asuntolainamarkkinoista, jotka sitten puhkesivat vuonna 2007 ja aiheuttivat finanssikriisin. Hän sijoitti ennen kuplan puhkeamista yli miljardi dollaria asuntojen hintojen laskun puolesta.

Burry ansaitsi finanssikuplan puhkeamisessa henkilökohtaisesti 100 miljoonaa dollaria, ja Scion Capital ylsi lähes 490 prosentin tuottoon vuosien 2000 – 2008 välillä. Myös teknologiakuplan puhjettua 2000-luvun vaihteessa Burryn hedgerahasto ylsi koviin tuottoihin myymällä lyhyeksi teknologiaosakkeita.

Markkinoita vastaan sijoittamista Burry on harrastanut myöhemminkin. Vuoden 2021 toukokuussa Burryn hedgerahasto sijoitti Teslan osakkeita vastaan yli 800 000 kappaletta Teslan myyntioptioilla.

Ennustaa kotitalouksien velkakriisiä

Viime kuukausien aikana Burry on jatkuvasti ennustanut talouden ajautuvan taantumaan ja osakemarkkinoiden kääntyvän laskuun.

Pahin on hänen mukaansa vielä edessä. Burry ennakoi amerikkalaisiin kotitalouksiin velkakriisiä, joka olisi vakava uhka maan taloudelle.

Burryn mukaan kotitaloudet jatkavat rahan tuhlaamista holtittomasti. Näin tehdessään amerikkalaiset asettavat itsensä epävarmaan taloudelliseen tilanteeseen – samalla kun inflaatio pysyy taloutta hidastavana tekijänä.

Burry on myös tehnyt päätöksiä, jotka ovat tukeneet hänen sanomaansa.

Sijoitussivusto The Street kertoo, että toisella vuosineljänneksellä hän tyhjensi koko amerikkalaisten osakkeiden salkkunsa. Burryn Scion-yhtiö omisti sen jälkeen vain yhden yhtiön osakkeita, Geo Groupin. Scion omisti tuolloin yli 500 00 Geon osaketta 3,3 miljoonan dollarin arvosta. Geo Group sijoittaa yksityisiin vankiloihin ja mielenterveyslaitoksiin.

Luottaa Alphabetiin

Viime aikoina sijoituslegenda on ollut jälleen ostolaidalla.

Maaliskuun 31. päivään mennessä Scion Asset Management on sijoittanut 11 yhtiöön. Näitä ovat esimerkiksi teknojätti Alphabet, monikansallinen autovalmistaja Stellantis, biolääketeollisuusyhtiö Bristol-Myers Squibb sekä monikansallinen terveydenhoito- ja vakuutusyhtiö Cigna.

Yhtiöistä suomalaisille sijoittajille tunnetuin on varmasti Alphabet, jonka Google-hakukonepalvelu tahkoaa lähes monopolivoimalla kassavirtaa Alphabetille. Tosin mainostulot ovat olleet viime aikoina laskussa. Kuluvan vuoden kolmannella vuosineljänneksellä Alphabetin myynti jäi analyytikkojen ennusteista jo kolmannen kerran peräkkäin.

Kasvua Alphabet hakee pilvipalveluista. Pilvipalvelu toi kolmannella vuosineljänneksellä 6,9 miljardin dollarin myynnin, mutta sen kasvu on kovaa. Vuodessa palvelun liikevaihto on kasvanut lähes 38 prosenttia.

Burry panostaa nyt myös mediaan sekä ilmailu- ja avaruusalaan. Hän on ostanut Aerojet RocketDynen, Charter Communicationsin ja Corecivicin osakkeita.

Kokonaisuudessaan Burry osakesalkun arvo on 41,3 miljoonaa dollaria, mikä on peräti 38 miljoonaa dollaria enemmän kuin kolme kuukautta aiemmin.

Kommentoi
Ylös
>