Asunnot ja kiinteistöt

Nyt rysähti asuntokauppa – OP Kodin välittämien asuntokauppojen määrä laski 40 prosenttia edellisvuodesta

Asuntomarkkinoiden äkkijarrutus näyttää syvenevän joulukuussa.

Tilastokeskuksen mukaan kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin marraskuussa 38 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.

Sama tilanne näkyy myös OP Kodin välittämien kauppojen määrissä, jotka vähenivät edellisvuodesta yli 40 prosenttia. Näin vähäistä kauppamäärää ei OP Kodissa ole nähty ainakaan vuoden 2013 jälkeen.

Asuntomarkkinat ovat hiljentyneet syksyllä nopeasti. OP Kodin kautta tehtiin vuosien 2019–2021 joulukuussa keskimäärin noin 900 asuntokauppaa. Joulukuussa 2022 asuntokauppoja tehtiin 552. Pudotusta vuoden 2021 kauppamäärään nähden on yli 40 prosenttia.

”Korkean sähkön hinnan, korkojen nousun ja inflaation vuoksi isoja hankintoja mietitään nyt todella tarkkaan. Asuntojen laskevat hinnat voivat kuitenkin myös hieman alkaa houkuttaa ostajia liikkeelle”, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Vuodenvaihde on tyypillisesti asuntomarkkinoilla hiljaisinta aikaa. Vuoden 2022 joulukuun vertailua aiempiin vuosiin vaikeuttaa hieman se, että kaksi koronapandemiavuotta olivat asuntokaupassa erittäin vilkkaita vuosia.

”Asuntomarkkinoiden hiljeneminen on kuitenkin tosiasia. Vasta tuleva vuosi näyttää, milloin asuntomarkkinat palautuvat ja mille tasolle. Kovin pitkäksi aikaa tuskin jäädään aivan näin hiljaiselle tasolle. Talven jälkeen odotan markkinoiden elpyvän, kun lämmityskustannukset alkavat helpottaa ja asuntomarkkinat tyypillisesti vilkastuvat kevättä kohti”, Palovaara sanoo.

OP Ryhmän ekonomistit ennakoivat joulukuisessa asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna keskimäärin 4–6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hintojen odotetaan laskevan 5–7 prosenttia. Laskevat hinnat voivat tuoda myös mahdollisuuksia ostajille.

”Mikäli on pitkään harkinnut asunnon ostamista pääkaupunkiseudulta, nyt voi olla oikea hetki lähteä liikkeelle. Aiempina vuosina asuntonäytöillä on usein ollut kiirettä, mutta nyt ostaja ehtii vertailla kohteita ja harkita tarjouksia”, Palovaara toteaa.

OP Kodin välittämien asuntojen myyntiajat pidentyivät edelleen marraskuusta, kerrostalojen myyntiajat noin viikon ja rivitalojen noin kaksi viikkoa.

Asuntomarkkinoiden viileneminen alkaa näkyä myös hinnoissa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Koko maassa hinnat laskivat 3,4 prosenttia viime vuodesta sekä 1,2 % lokakuusta.

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 5,3 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat 1,3 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat 5,0 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 5,4 prosenttia. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

Hinnat pysyivät edellisvuoden tasolla ainoastaan Oulussa, muualla maassa hinnat laskivat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös