Sijoitusstrategiat

Sijoitusbloggaaja: ”Sijoitusvuosi 2022 oli vaikea”

Sijoitusbloggaaja kertoo vuoden onnistumisista ja epäonnistumista sekä lisäämistään osinkoyhtiöiden sijoituksista.

Laimea Silli -nimimerkin takaa Rakas sijoituspäiväkirjani -blogia ylläpitävä yksityissijoittaja käy tuoreessa blogissaan läpi viime vuoden onnistumisia ja epäonnistumisia.

Kokemusta sijoittajalta ja sijoitusbloggaajalta löytyy, sillä hänellä takana on jo 25 vuotta sijoittajana.

Myös menestystä on tullut. Laimea Sillille on neljännesvuoden aikana tappiollisia vuosia tullut vain viisi ja voitollisia kaksikymmentä. Kertaakaan ei ole tullut kahta tappiollista vuotta peräkkäin.

Vuosi 2022 oli monelle sijoittajalle vaikea. Ukrainan sota, energiakriisi ja keskuspankkien rahapolitiikan kiristyminen tekivät makroympäristöstä haasteellisen. Osakeindeksit laskivatkin laajasti niin Suomessa kuin maailmallakin.

Sijoitusbloggarille viime vuosi oli yksi harvoja tappiollisen tuloksen vuosia – vaikkakin hän löi vertailuindeksin tuoton.

”Pärjäsin kuitenkin indeksejä vastaan erinomaisesti nyt toista vuotta putkeen. Oman salkkuni arvo laski 10.96% tuoton ollessa -14.3%. Osakesäästin hieman enemmän kuin olin budjetoinut ja etenkin salkun ulkopuolelle kakkossalkkuihin laitoin rahaa. Verrokki-indeksit pärjäsivät seuraavanlaisesti: OMX HEX CAP PI -16.6%, S&P500 -20.0% ja Nasdaq composite -33.1%. Oli huono vuosi teknoille”, Laimea Silli kirjoittaa.

Osinkoja sijoitusbloggaajan salkkuun tuli kuitenkin ennätyksellisen paljon, osinkotuottoprosentin ollessa 3.3 prosenttia. Ensi vuodelle Laimea Silli odottaa osinkovirralle mahdollisesti 15 prosentin nousua. Hän on myös ostanut lisää useita kotimaisia osinko-osakkeita.

”Olen tankannut lisää mm. Sampoa, Puuiloa ja Konecranesia joiden osinkotuotto on hyvä ja osingot nousussa. Osinkojaan kasvattavat myös Gofore, Nokia ja Nordea sekä uskoakseni myös ainakin Lockheed Martin”, Laimea Silli toteaa.

Yksi sijoitusbloggaajan onnistuneista sijoituksista oli amerikkalainen Lockheed Martin, joka valmistaa pääasiassa aseita, lentokoneita ja avaruustekniikkaa. Osake nousi vuodessa lähes 37 prosenttia dollareissa.

”Sodan takia panostukset puolustusmateriaaliin globaalisti tulevat olemaan korkealla vielä vuosia ja yhtiö on saanut ison määrän mm. F-35 tilauksia”, Laimea Silli toteaa.

Yksi sijoitusbloggaajan epäonnistuminen oli konkurssiin ajautunut listaamaton Pyynikin Käsityöläispanimo Oy.

”Se oli riskisijoitus ja tällä kertaa riski toteutui. Uskoin liikaa tarinaan, vaikka talousluvut olivat yksi iso huutomerkki yhtiön hallinnon kaaoksellisuuden lisäksi. Uskon että konkurssimenettely on valmis ensi vuonna ja silloin tappiot ovat verovähennyskelpoisia. Tulipa kuitenkin juotua hyvää olutta ja jääkaapissa on sitä vielä edelleen pitkälle ensi vuoteen. Voi olla, että en tule sijoittamaan listaamattomiin osakkeisiin vähään aikaan”, Laimea Silli pohtii.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös