Kumppaniblogit

Painajainen pankista

Pienyrittäjiä kuormittaa tässä ajassa liian usein niinkin arkinen asia kuin pankkitili ja siten rahaliikenteen hoitaminen.

Mikro- tai pienyrittäjä ei saa käytännössä avattua pankkitiliä ilman henkilökohtaista suhdetta pankkiin. Minkäänlaista tosiasiallista kilpailua asiakkaista ei käydä, vaan pikemminkin päinvastoin. Tilinavaukset ovat hinnoiteltu jopa satojen eurojen hintaisiksi ja sen päälle tulevat kuukausittaiset palvelumaksut ovat erittäin korkeat.

Muistatko ajan kun pankin ohi kävellessäsi saattoi pankkikonttorin johtaja pysäyttää sinut ja pyytää juttelemaan? Houkuttimena oli tarjota heti jalkakäytävällä muutaman tonnin käyttöluotto ilman sitoumuksia. Muistatko?

Minä muistan. Siihen aikaan pankit olivat toki suuria ja mahtavia, mutta myös asiakaslähtöisiä.

Pankkitilin sai avattua pistäytymällä konttorissa ja halutessaan pystyi kilpailuttamaan pankit helposti.

Digitaalisten palveluiden aikaan tämän pitäisi olla helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, mutta näin ei tosiaankaan ole.

Tässä ajassa pankkien toiminta  on muuttunut ja pankit ovat siirtyneet täysin hallinnon jatkeeksi. Pankit ovat ennenkin yhteiskunnallisina tekijöinä  taanneet asemansa toteuttaen kulloistakin poliittista tahtotilaa toiminnassaan. 

Suomessa, kuten muissakin maissa, on ollut yhteiskunnan selkäranka vapaa yrittäjyys. Työllistyminen, yleinen toimeliaisuus ja yhteiskuntajärjestys ovat olleet yrittäjävetoisia.

Suuret yritykset eivät pysty paikkaamaan pienyrittäjien määrän laskemisesta johtuvia ongelmia.

Pienyrittäjyys on yhä edelleen houkuttelevaa. Houkuttelevuus ei yksistään riitä vaan yrittäjyys tulee mahdollistaa. Mahdollistaminen edellyttää yhteiskunnalta toimenpiteitä, kuten lakisääteinen oikeus jokaiselle yritykselle pankkitiliin – ja palveluihin.

Vai meneekö kehitys vielä pidemmälle ja mahdollistetaan yksityisten pankkien perustaminen? Ja voisihan pienyrittäjillä  säästökassan kaltainen järjestely myöskin.

Tulevaisuus tuo tullessaan sen mitä me eniten haluamme. Nyt olemme halunneet tehdä pankkiasioinnista vaikeaa, kallista ja jopa mahdotonta.

Kommentoi
Ylös
>