Yritysuutiset

Teslan toimitusluvut jäivät odotuksista

Sähköautovalmistaja Tesla julkisti odotettua heikommat neljännen neljänneksen autojen toimitusluvut.

Tesla toimitti 405 278 uutta autoa loka-joulukuun aikana, mikä on 31,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna viimeisellä vuosineljänneksellä ja 18,1 prosenttia enemmän kuin edellisen kolmen kuukauden aikana.

Nämä luvut merkitsivät uutta ennätystä Elon Muskin johtamalle autonvalmistajalle.

Yhtiön koko vuoden 2022 toimitukset nousivat noin 1,31 miljoonaan ajoneuvoon. Vuonna 2021 Tesla raportoi 308 600 ajoneuvon toimituksista neljännellä neljänneksellä ja koko vuonna 2021 toimituksia oli noin 936 172 ajoneuvoa.

FactSetin kokoamien analyytikkoarvioiden konsensuksen mukaan Wall Streetin analyytikot odottivat Teslan raportoivan noin 427 000 toimitusta vuoden viimeiseltä neljännekseltä. Toteutuneet toimitukset siis jäivät odotusten alle.

Analyytikot odottivat alun perin noin 450 000:n kokonaismäärää viimeiselle vuosineljännekselle, mutta tätä arviota alennettiin viime kuussa, kun autonvalmistajan Shanghaissa sijaitsevan keskeisen gigatehtaan viikon mittaisesta seisokista kerrottiin julkisuuteen.

Tesla toimitti Model 3:sta ja Model Y:stä 388 131 kappaletta sekä Model S:stä ja Model X:stä 17 147 kappaletta.

Tesla toimitukset

Tuotanto nousi 439 701 ajoneuvoon, kun se kolmannella neljänneksellä oli 365 000 ajoneuvoa ja viime vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana 305 000 ajoneuvoa, osittain Shanghain tehtaan toimitusketjun häiriöistä ja koronasuluista johtuen

Tesla aloitti tänä vuonna tuotannon kahdessa uudessa tehtaassa – Austinissa, Texasissa ja Brandenburgissa, Saksassa. Yhtiö myös lisäsi tuotantoa Fremontissa, Kaliforniassa ja Shanghaissa, mutta se ei julkista tuotanto- ja toimitusmääriä alueittain.

Neljännen neljänneksen aikana Tesla tarjosi myös jyrkkiä hinnanalennuksia autoihinsa ja muita kampanjoita Yhdysvalloissa, Kiinassa ja muualla kysynnän lisäämiseksi, vaikka se saattoi painaa autovalmistajan katteita.

Viime aikoina useat analyytikot ovat ilmaisseet huolensa Teslan sähköautojen kysynnän heikkenemisestä, sillä ne ovat suhteellisen kalliita verrattuna yhä useampiin kilpailijoiden hybridi- ja täyssähköautoihin.

Teslan osake on romahtanut vuodessa lähes 70 prosenttia.

CNBC-sivuston mukaan sekä sijoittajat että analyytikot katsoivat osan Teslan osakekurssin laskusta vuonna 2022 johtuvan niin sanotusta ”Twitter-taakasta”.

Elon Musk myi viime vuonna miljardien dollareiden arvosta Tesla-omistuksiaan rahoittaakseen sosiaalisen median yrityksen Twitterin velkarahoitteisen yritysoston. Kyseinen kauppa saatiin päätökseen lokakuun lopussa. Musk nimitti itsensä Twitterin toimitusjohtajaksi ja on herättänyt kiistoja tekemällä laajoja muutoksia yhtiöön ja sen sosiaalisen median alustaan.

Kommentoi
Ylös
>