KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Kiinnostaako osakesijoittaminen? Näin pääset alkuun

Osakesijoittaminen on hyvä tapa säästää ja kasvattaa pääomaa – unohtamatta tietenkään riskejä.

sijoittaminen pörssi osakekurssi tietokone

Aloittaminen voi helposti tuntua hankalalta maallikolle, jolla ei ole ennestään sijoittamiseen liittyvää kokemusta. Aloittamista on kuitenkin turha pelätä ja sen voi tehdä pienin askelin.

Monesti turvallisuuden tuntua voi lisätä valitsemalla luotettavan välittäjän, jolle osakkeet ovat pitkältä aikaväliltä tuttuja ja joka voi tämän vuoksi tarjota myös laadukasta asiakaspalvelua käyttäjilleen.

Kuinka valitsen oikeat yritykset sijoitukselle?

Yritykseen sijoittamiseen kannattaa suhtautua vastuullisesti ja harkitusti. Ennen sijoituspäätöstä on tärkeää tutkia yrityksen taustat ja arvioida sen taloudellista tilannetta sekä mahdollisia tulevaisuudennäkymiä.

On myös hyvä selvittää, mitkä ovat yrityksen tavoitteet ja strategiat, jotta voit arvioida, onko se oikea sijoituskohde sinulle. Yritystä valitessaan kannattaa suunnata katse myös ulkomaille, ei ainoastaan suomalaisiin osakkeisiin joita on tarjolla.

Valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi yrityksen luotettava kasvusuunnitelma ja -mahdollisuudet, brändin tuotteiden laatu ja tunnettavuus, velkatilanne sekä osinkotuotto.

Luonnollisesti valintaa voivat ohjata myös omat arvosi – ostathan osingon muodossa itsellesi palan kyseisestä yrityksestä. 

Mikä on riski osakesijoittamisessa?

Osakesijoittamisessa on aina riski, koska osakkeiden arvo voi nousta tai laskea. Riski vaihtelee eri sijoituskohteiden välillä, mutta markkinoiden vaihtelun vuoksi sijoitus ei välttämättä kerrytä tuottoa tai pahimmassa tapauksessa jopa koko pääomansa voi menettää. Toisaalta saman riskin vuoksi myös suuret tuotot ovat mahdollisia. 

Riski liittyykin oleellisesti suurten tuottojen mahdollisuuteen – mitä korkeampi riski, sitä korkeammat tuotot.

Alhaisemman riskin sijoitusten kohdalla myös tuotot ovat todennäköisesti pienempiä. Aloittelevan sijoittajan kannattaa pienemmistä tuotoista huolimatta mahdollisesti aloittaa matalamman riskin sijoituskohteilla, tai vielä tätäkin parempi on hajauttaa sijoitetut rahat useisiin kohteisiin, jolloin koko summan menettämiseen liittyvä riski laskee huomattavasti.

Aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen – mikä on paras tapa menestyä?

Aktiivinen sijoittaminen on tapa, jolla sijoittaja voi vaikuttaa omaan salkkuunsa ja pyrkiä saavuttamaan tiettyjä taloudellisia tavoitteita. Aktiivisen sijoittamisen avulla voit valita yksilöllisiä osakkeita, jotka vastaavat henkilökohtaisia tarpeitasi ja riskinottotasoasi.

Passiivinen sijoittaminen puolestaan on tapa, jolla sijoittaja ei yritä aktiivisesti vaikuttaa omaan portfolioonsa. Sen sijaan passiivinen sijoittaja seuraa markkinoiden kehitystä ja keskittyy pitkän aikavälin tuottoihin. Passiivisten rahastojen avulla voit helposti hajauttaa riskejäsi ja saada hyvän tuoton ilman liian suurta työmäärää. 

Kumpikaan näistä strategioista ei ole selviytymispaketti kaikille markkinatilanteille, vaan molemmilla on etuja ja haittoja.

Aktiivisen sijoituksen etuna on mahdollisuus tehdä parempia tuottoja kuin passiivisten rahastojen kanssa, mutta samalla se edellyttäisi enemmän työtunteja ja perehtymistä. Passiivisen sijoituksen etuna taas on helppous ja alhaiset hallinnointikulut, mutta samalla se ei anna mahdollisuutta hyödyntelyyn erikoistuneiden osakemarkkinoiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Yhteenvetona, jos sijoittaminen kiinnostaa, kannattaa aloittaa tutustumalla osakemarkkinoihin. Tutustu eri yritysten tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin, sekä ota selvää niiden tuottojen ja riskien suhteesta. Pidä silmällä myös markkinatilannetta ja pörssikurssien kehitystrendejä. Kokeile aluksi pienten summien sijoittamista ja harjoittele kaupankäyntiä ennen isompia sijoituspäätöksiä.

Jos olet vastuullinen ja kärsivällinen, voit saada hyvän tuoton sijoituksillesi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös