Asunnot ja kiinteistöt

Nämä madonluvut vetävät rakentamisen suhdannekuoppaan

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet jatkavat selvässä laskussa.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 joulukuun ja helmikuun 2023 välisenä aikana uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia yhteensä 6,4 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 25 prosenttia vuodentakaista vähemmän. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 5,6 miljoonan kuutiometrin edestä ja valmistui 11,0 miljoonaa kuutiometriä.

Rakennuslupia myönnettiin joulukuu 2022 – helmikuu 2023 aikana 5 833 asunnolle, joka oli 33 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Valmistuneiden rakennushankkeiden myötä syntyi joulukuu 2022 – helmikuu 2023 aikana 11 599 uutta asuntoa, joka oli 26 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni joulukuu 2022 – helmikuu 2023 aikana 10 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuntoaloitusten voimakas väheneminen on vetänyt rakentamisen suhdannekuoppaan, kertoo Rakennusteollisuus RT tuoreimmassa suhdannekatsauksessaan. Järjestö ennakoi rakentamisen supistuvan tänä vuonna 3,5 prosenttia ja jäävän ensi vuonna puolisen prosenttia miinukselle.

Rakentaminen saattaa kuitenkin vähitellen elpyä, Rakennusteollisuus RT:ssä uskotaan.

Rakentamisen aloitusmäärissä kovimmat jarrutukset nähtiin jo viime vuoden puolella. Suomen talouden odotetaan kääntyvän kasvuun loppuvuonna ja työllisyyden pysyvän hyvällä tasolla, mikä tukee myös rakentamisen vähittäistä elpymistä.  

”Koko viime vuoden jatkuneen pudotuksen jälkeen kolkuttelemme rakentamisen luvissa ja aloituksissa nyt tasoa, jolta nousu on tilastohistoriassa keskimäärin alkanut”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.  

Vaikka yritysten odotukset ovat tuoreimmissa kyselyissä olleet hieman viime syksyä myönteisemmät, tuotanto laskee vielä pitkään eikä paluuta entiseen ole luvassa. 

RT:n mukaan isoja tai nopeita koko rakentamista tukevia tekijöitä ei ole näköpiirissä. Riski hitaamman kasvun ajasta on merkittävä.  

”Suomea on rakennettu kuluneella nousukaudella poikkeuksellisen edullisesti ja paljon. Nollakorot ja maltillinen kustannustaso ovat vauhdittaneet varsinkin asuntorakentamista ja avittaneet julkista rakentamista.”  

Vihmon mukaan velkavetoisuuden aika on nyt ohi, korot ja elinkustannukset jäävät kohonneelle tasolle, arvaamattomuus taloudessa ja politiikassa kasvaa.

”Samaan aikaan rahoituksen ja rakentamisen sääntely kiristyy. Yhtälö on hyvin haastava ja tarvitsemme vakauttavia poliittisia päätöksiä”, Vihmo toteaa.  

Ennakoitua kovempana jatkunut korkojen ja elinkustannusten nousu yhdessä asuntojen kasvavan tarjonnan kanssa leikkaa rajusti asuntoaloituksia. Sekä kuluttajat että sijoittavat ovat odottavalla kannalla, ja valtion tukema ARA-asuntotuotanto on romahtanut.  

Rakennusteollisuus RT arvioi aloitusten supistuvan tänä vuonna lähes kolmanneksella noin 27 000 asuntoon. Viime vuonna aloitukset vähenivät viidenneksellä.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös