Kasvuosakkeet

Pörssikonkari: ”Nokian tulos tehdään keskushallinnossa”

Mikään suomalainen media ei kertonut Nokian tuloskikkailusta.

Nokian osake rojahti tällä viikolla lähes 15 prosentin laskuun. Yhtiön tulosraportti oli pettymys niin analyytikoille kuin sijoittajillekin. Yhtiön liikevaihto kasvoi 9,0 prosenttia edellisvuodesta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta 5,9 miljardiin euroon, mutta vertailukelpoinen liikevoitto laski 18 prosenttia viime vuoden 583 miljoonasta eurosta 479 miljoonaan euroon.

Konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 543 miljoonaa euroa.

Nokian mukaan vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin heikkeneminen muutoksista liikevaihdon alueellisessa jakaumassa ja Teknologia-liiketoimintaryhmän heikommasta tuloksesta, joka osittain johtui vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä käytetystä lisenssioptiosta. Lisäksi merkittävästä venture fund ‑sijoituksilla oli negatiivinen vaikutus kannattavuuteen.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan liikevoittomarginaalin lasku oli odotusten mukaista ja se johtuu vahvasta kausivaihtelusta Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän kannattavuudessa, Teknologia-liiketoimintaryhmän heikommasta tuloksesta sekä venture fund -sijoitusten negatiivisesta vaikutuksesta.

Kokenut varainhoidon ammattilainen Hannu Angervuo kiinnittää huomioita siihen, että Lehdistötilaisuudessa Lundmark selitteli notkahtanutta tulosta lähinnä teknologiasektorin heikentyneellä tuloksella.

Nokian vuoden 2022 viimeisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto oli 1,16 miljardia euroa. Nokia kirjasi vuoden 2022 viimeiselle neljännekselle teknologia sektorin liiketulokseksi 564 miljoonaa euroa ja se nosti teknologian yhtiön suurimmaksi liikevoiton tekijäksi ohi verkkoinfrastruktuurin ja matkapuhelinverkkojen.

Angervuon mukaan teknologiasektorin poikkeuksellinen tulos viimeisellä neljänneksellä syntyi, kun Nokian asiakas Microsoft halusi lisenssinsaajana käyttää optiota pidentää lisenssijaksoa ja lisensioitujen patenttien eliniän loppuun saakka – käytännössä pysyväksi lisenssiksi. Microsoft teki näin, ja tällä tavoin Nokian viimeiselle neljännekselle 2022 kirjautui 305 miljoonan euron liikevaihto ja käytännössä voitto, joka muutoin olisi kirjattua tulevina kausina, Angervuo kertoo.

Angervuon mukaan näillä keinoilla Nokian koko vuoden 2022 ja viimeisen neljänneksen liiketulos ylitti edellisen vuoden eli vuoden 2021 viimeisen neljänneksen vertailukelpoisen liikevoiton.

”Mikään suomalainen media ei huomannut tai ainakaan kertonut Nokian kikka kolmosesta”, Angervuo harmittelee.

Nyt vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä Nokian teknologiasektorin liikevaihto laski 21 prosenttia ja liikevoitto laski 32 prosenttia ja oli vain 149 miljoonaa euroa.

Tammi-maaliskuun heikentynyttä kannattavuutta Lundmark perusteli seuraavasti: ”Ensinnäkin pitkäaikainen lisenssinsaaja käytti option vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, minkä seurauksena koko tulouttamaton myynti tuloutettiin kyseisellä neljänneksellä eikä se siten enää tuota liikevaihtoa vuonna 2023”.

Lundmarkin onneksi kuitenkin yhtiö sai pelastettua vuoden 2022 viimeisen neljänneksen tuloksen ja koko vuoden 2022 vertailukelpoinen liikevoitto saatiin vuoden 2021 liikevoittoa suuremmaksi.

”Kuka vielä väittää, että Nokian tulosta ei tehdä keskushallinnossa”, Angervuo toteaa.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Heikki Kauppi

    24.4.2023 at 05:07

    Mitä kikkailua se on, jos kirjaa toteutuneen kaupan? Miten se olisi pitänyt kirjata, vai olisiko pitänyt jättää kirjaamatta?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös