Yritysuutiset

Duell tulosvaroittaa – inflaatio ja heikkenevä kuluttajaluottamus nakertavat kasvua ja tulosta

Kuluttajien ostovoimasta ja luottamuksesta riippuvainen Duell kohtaa viime vuotta suurempia haasteita.

Duell on Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle noteerattu moottoriurheilun tukkukauppa, joka maahantuo, valmistaa ja myy tuotteita laajan jakeluverkoston kautta Euroopassa kattaen 8 500 jälleenmyyjää. Duellin valikoima kattaa varaosat ja tarvikkeet moottoripyöräilyyn, pyöräilyyn, mönkijöihin/UTV:ihin, mopoihin ja skoottereihin, moottorikelkkailuun sekä veneilyyn.

Viime vuoden loppu oli yhtiölle vaikea, kun yhtiön markkinatilanne jatkui haastavana erityisesti Pohjoismaissa heikon lumitilanteen vuoksi.

Duellin liikevaihto laski joulu-helmikuussa 5,7 prosenttia vertailukaudesta ja oli 25,5 miljoonaa euroa. Orgaaninen liikevaihdon lasku oli 17,3 prosenttia.

Yhtiön liikevoitto oli 0,4 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 1,6 miljoonaa euroa. Liikevoittomarginaali painui vain 1,9 prosenttiin. Analyysitalo Inderes odotti 1,0 miljoonan euron liikevoittoa, joten tuloksen sakkaaminen oli odotettua jyrkempää.

Yhtiö jatkoi kasvustrategiaansa hankkimalla isobritannialaisen TranAm-yhtiön, joka on johtava korkealaatuisten moottoripyöräilyn ajovarusteiden ja tarvikkeiden jakelija ja tukkumyyjä.

Duell toteutti maaliskuussa suunnatun osakeannin, jolla se keräsi 8,7 miljoonaa euroa rahoittaakseen ensimmäisen erän, joka on 60 prosenttia yrityskaupan kokonaiskauppahinnasta. Osakeanti lisäsi Duellin osakkeiden kokonaismäärää 20 prosenttia. Yrityskaupan toinen erä jäljellä olevasta 40 prosentin kauppahinnasta maksetaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Huhtikuussa yhtiö kertoi, että kuluvana vuonna 2023 markkinoiden epävarmuus jatkuu. Kiihtyvä inflaatio ja yleinen markkinatilanne ovat laskeneet kuluttajaluottamusta. Nämä tekijät heikentävät ennustettavuutta.

Nyt yhtiö joutuu antamaan tulosvaroituksen.

Duell laskee tilikauden 2023 näkymää ja ohjeistusta ennakoitua heikomman markkinan ja alhaisemman myynnin seurauksena. Haasteiden syyt ovat samat kuin viime vuonnakin: inflaatio ja kuluttajaluottamus.

Uuden ohjeistuksen mukaan inflaation jatkuminen ja yleinen markkinatilanne ovat laskeneet kuluttajaluottamusta. Nämä tekijät heikentävät ennustettavuutta. Duell sopeuttaa liiketoiminnan kustannuksia vastaamaan ennakoitua alhaisempaa kysyntää. Duell jatkaa kasvustrategian toteuttamista epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta.

Duell odottaa liikevaihdon olevan lähellä edellisen vuoden tasoa ja oikaistun EBITA:n laskevan edellisen vuoden tasosta kuluvalla, 31. elokuuta päättyvällä tilikaudella.

Aiemmin huhtikuun alussa yhtiö oli arvioinut, että sen liikevaihto kasvavaa orgaanisesti ja epäorgaanisesti. Oikaistun EBITA:n Duell odotti aiemmin kasvavan absoluuttisesti ja suhteellisesti kuluvalla tilikaudella. Orgaaninen liikevaihdon kasvu oli laskettu ilman yritysostojen ja -myynnin vaikutusta.

Sopeuttaakseen liiketoiminnan kustannuksia ennakoitua alhaisempaan kysyntään, Duell tehostaa kustannussäästöohjelmaansa kannattavuuden parantamiseksi tilikaudella 2024.

Yhtiö kertoo aloittavansa 23. toukokuuta muutosneuvottelut tarkoituksenaan tehostaa kustannussäästöohjelmaa ja sopeuttaakseen liiketoiminnan kustannukset ennakoitua alhaisempaan kysyntään. Muutosneuvotteluilla ja kustannussäästöohjelmalla pyritään vastaamaan yhtiön toimintaympäristössä tapahtuneisiin rakenteellisiin muutoksiin sekä uudistamaan organisaation rakenteita vastaamaan yhtiön pitkän tähtäimen strategisia tavoitteita.

Osana kustannussäästöohjelmaa Duell aloittaa konsernin koko henkilöstöä, noin 250 henkilöä, koskevat toimenpiteet soveltaen paikallisia neuvotteluvaatimuksia työntekijöiden edustajien ja työmarkkinaosapuolten kanssa.

Osana toimenpiteitä yhtiö aloittaa välittömästi muutosneuvottelut Suomen, Duell Bike-Center Oy, ja Ruotsin, Duell AB, yhtiöissä. Tavoitteena on saavuttaa Duell-konsernissa noin yhden miljoonan euron vuotuiset lisäkustannussäästöt, jotka toteutuvat pääsääntöisesti henkilöstökustannusvähennyksinä. Arvioitu henkilöstövähennystarve on Duell-konsernissa yhteensä enintään 20 henkilöä.

Henkilöstövähennysten lisäksi yhtiöllä on mahdollisuus toteuttaa myös lomautuksia. Kustannussäästöohjelman säästöt kohdistuvat pääsääntöisesti tilikaudelle 2024.

Duell julkistaa kolmannen vuosineljänneksen taloudellisen katsauksen 6. heinäkuuta.

Kommentoi
Ylös
>