Asunnot ja kiinteistöt

Vanhojen omakotitalojen hintalasku jatkuu

Vanhojen omakotitalojen hinnat ovat jyrkässä laskussa. Isoissa kaupungeissa lasku on ollut maltillisempaa kuin muilla paikkakunnilla.

vanhat omakotitalot hinnat

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat peräti 7,3 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja 3,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna.

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat erityisesti 20 000–59 999 asukkaan kunnissa. Yli 100 000 asukkaan kunnissa hinnat laskivat vähemmän.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 20 000–59 999 asukkaan kunnissa 10,2 prosenttia, alle 20 000 asukkaan kunnissa 8,7 prosenttia, 60 000–100 000 asukkaan kunnissa 5,7 prosenttia, ja yli 100 000 asukkaan kunnissa 3,0 prosenttia edellisvuodesta.

Omakotitalotonttien hinnat laskivat koko maassa 3,6 prosenttia viime vuodesta.

Uusien omakotitalojen hinnat puolestaan nousivat 7,9 prosenttia viime vuodesta ja 0,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Talopakettien eli omajohteisten elementeistä rakennettujen omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä 7,8 prosenttia. Talopakettien hintoihin sisältyvät henkinen rakentaminen, pohja- ja perustus- ja pihatyöt, vaippa, sisustus sekä kodintekniikka.

Vanhojen omakotitalojen ja -tonttien kauppa on edelleen vaisua.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin tammi-maaliskuussa 2023 noin 35 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana. Kauppoja tehtiin yli 100 000 asukkaan kunnissa noin 46 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aikaisemmin.

Omakotitalojen tonttikauppoja tehtiin 52 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisenä vuonna.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen kommentoi tuoreita omakotitalojen hintatilastoja Twitterissä.

Kommentoi
Ylös
>