Yritysuutiset

Heikko lumitilanne painoi Duellin tuloslukuja

Duell sukeltaa Helsingin pörssissä vaisun tulosraportin seurauksena.

Moottoriurheilun tukkukauppias Duell julkisti joulu-helmikuun tulosraporttinsa. Duellin liikevaihto laski 5,7 prosenttia vertailukaudesta ja oli 25,5 miljoonaa euroa. Orgaaninen liikevaihdon lasku oli 17,3 prosenttia.

Yhtiön liikevoitto oli 0,4 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 1,6 miljoonaa euroa. Liikevoittomarginaali painui vain 1,9 prosenttiin. Analyysitalo Inderes odotti 1,0 miljoonan euron liikevoittoa, joten tuloksen sakkaaminen oli odotettua jyrkempää.

Duellin osake on lähes 6,0 prosentin laskussa Helsingin pörssissä keskiviikkona noin kello 10.35.

Duellin toimitusjohtaja Jarkko Ämmälä kertoo, että yhtiön markkinatilanne jatkui haastavana erityisesti Pohjoismaissa heikon lumitilanteen vuoksi.

”Jälleenmyyjät pienensivät edelleen varastojaan, mikä vaikutti negatiivisesti liikevaihtoon. Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta saimme uusia asiakkaita Euroopan markkinoille, ja vaikutus näkyy toisella vuosipuoliskolla”, Ämmälä toteaa.

Duell pystyi kuitenkin parantamaan bruttokatettaan ja pienentämään kiinteitä kuluja edelliseen neljännekseen verrattuna.

”Saimme muutosneuvottelut päätökseen helmikuussa, ja kustannussäästöjen vaikutus näkyy selkeämmin toisella vuosipuoliskolla ja erityisesti neljännellä vuosineljänneksellä.”

Yhtiö jatkoi kasvustrategiaansa hankkimalla isobritannialaisen TranAm-yhtiön, joka on johtava korkealaatuisten moottoripyöräilyn ajovarusteiden ja tarvikkeiden jakelija ja tukkumyyjä. Yritysosto tukee Duellin kasvustrategiaa sekä maantieteellisen laajentumisen että tuotevalikoiman kehittämisen osalta.

”Olen tyytyväinen siihen, että voimme merkittävästi vahvistaa markkina-asemaamme Isossa-Britanniassa. TranAmin osto tarjoaa meille nopean pääsyn Ison-Britannian suurelle markkinalle ja vahvan jalansijan kasvattaa liiketoimintaamme entisestään tuomalla myös omat brändimme entistä laajemmin Ison-Britannian kuluttajien ulottuville TranAmin nykyisten jakelukanavien kautta. TranAmin hankintaa vahvistaa lisäksi Duellin rahoitusasemaa”, Ämmälä kertoo.

Yhtiö toteutti maaliskuussa suunnatun osakeannin, jolla se keräsi 8,7 miljoonaa euroa rahoittaakseen ensimmäisen erän, joka on 60 prosenttia yrityskaupan kokonaiskauppahinnasta. Osakeanti lisäsi Duellin osakkeiden kokonaismäärää 20 prosenttia. Yrityskaupan toinen erä jäljellä olevasta 40 prosentin kauppahinnasta maksetaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Ämmälän mukaan haastavasta markkinatilanteesta huolimatta Duell jatkaa kasvustrategiaa, jota tukee TranAmin hankinta.

Kannattavuuden ja taloudellisen aseman vahvistamiseksi yhtiö keskittyy varastotasojen alentamiseen, brändivalikoiman optimointiin ja jatkaa kustannussäästöohjelmaansa.

”Nämä toimenpiteet tukevat vuoden 2023 kasvu- ja kannattavuustavoitteiden saavuttamista ja niiden vaikutus näkyy erityisesti viimeisellä vuosineljänneksellä”, Ämmälä ennustaa.

Tilikaudella 2023 markkinoiden epävarmuus jatkuu. Kiihtyvä inflaatio ja yleinen markkinatilanne ovat laskeneet kuluttajaluottamusta. Nämä tekijät heikentävät ennustettavuutta, yhtiö kertoo.

Duell odottaa liikevaihdon kasvavan orgaanisesti ja epäorgaanisesti. Oikaistun EBITA:n yhtiö odottaa kasvavan absoluuttisesti ja suhteellisesti kuluvalla, elokuun lopussa päättyvällä tilikaudella. Orgaaninen liikevaihdon kasvu on laskettu ilman yritysostojen ja -myynnin vaikutusta.   

Inderesin pääanalyytikko Petri Gostowski pitää Duellin kuluvan vuoden myynti- ja tulosohjeistusta pettymyksen aiheuttaneen kvartaaliraportin jälkeen haastavana.

First North -markkinapaikalla noteerattu pörssiyhtiö Duell on maahantuonti- ja tukkuyhtiö, joka maahantuo, valmistaa ja myy tuotteita laajan jakeluverkoston kautta Euroopassa kattaen 8 500 jälleenmyyjää. Duellin valikoima kattaa varaosat ja tarvikkeet moottoripyöräilyyn, pyöräilyyn, mönkijöihin/UTV:ihin, mopoihin ja skoottereihin, moottorikelkkailuun sekä veneilyyn.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös