Yritysuutiset

Modulightin tappio syvenee, näkymät usvassa

Teknologiayhtiö Modulight edellyttää sijoittajilta vahvaa uskoa yhtiön kasvupanostuksiin.

Modulight suunnittelee ja valmistaa laservaloa hyödyntäviä laitteita syöpähoitoihin, silmäsairauksiin ja genetiikkaan. Yritys valmistaa lisäksi tuotteita muihin korkean lisäarvon sovelluksiin, kuten kvanttilaskentaan ja digitaalisiin painokoneisiin. Modulightin tuotteita ovat lääkinnälliset hoitolaitteet, sovellusjärjestelmät, ohjelmistot, pilvipalvelut sekä erikoisvalmisteiset puolijohteet.

Yhtiön asiakaskuntaan kuuluu muun muassa kansainvälisiä lääkeyhtiöitä sekä tunnettuja syöpäkeskuksia ja yliopistoja. Modulight perustettiin vuonna 2000 ja yhtiön pääkonttori on Tampereella.

Modulight sai sijoittajat innostumaan yhtiöstä kuluvan vuoden tammikuussa, kun yhtiö kertoi saaneensa myyntiluvan kostean silmänpohjan ikärappeuman hoitoon tarkoitetulle laserlaitteelleen Yhdysvalloissa.

Yhtiön osake kipusi Helsingin pörssissä aina 3,7 euroon asti helmikuussa, mutta on sen jälkeen lasketellut 2,3 euroon. Osake romahti 6,7 prosenttia viime perjantaina, kun yhtiö julkisti pettymyksen tuottaneet tammi-maaliskuun tulosraportin.

Tappio syvenee

Yhtiön liikevaihto laski 1,49 miljoonaan euroon vertailukauden 1,6 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kääntyi kasvuun suhteessa edelliseen neljännekseen, mutta ei saavuttanut vielä vertailukauden tasoa, mikä johtui yhtiön pitkästä myyntiputkesta sekä viivästyksistä asiakasprojekteissa.

Käyttökate oli -1,4 miljoonaa euroa tappiollinen, kun vuotta aiemmin tappio oli -0,4 miljoonaa euroa. Liiketulos painui viime vuoden -0,9 miljoonasta eurosta -1,9 miljoonaan euroon tappiolle. Kannattavuuteen vaikutti alhainen liikevaihto ja suunnitelmien mukainen kasvustrategian toteuttaminen.

Analyysitalo Inderes odotti -0,9 miljoonan euron liiketulosta, joten yhtiö tappio oli selvästi Inderesin odotusta syvempi.

Toimitusjohtaja Seppo Orsila on kuitenkin luottavainen yhtiön tulevaisuuden suhteen.

”Näimme positiivisia muutoksia toimintaympäristössämme vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana yleisestä talouskehityksestä, pandemian jälkiseurauksista ja geopoliittisesta tilanteesta huolimatta. Asiakkaidemme aktiivisuus on lisääntynyt, mikä näkyy muun muassa alan messujen kävijämäärissä ja kliinisessä kehitystoiminnassamme”, Orsila toteaa.

Asiakastapaamisten määrä on palautunut koronaa edeltävälle tasolle, ja alkuvuoden aikana ennätysmäärä asiakkaita vieraili yhtiön pääkonttorilla Tampereella. Orsilan mukaan tämä on historiallisesti ollut yhtiölle tärkeä keino edistää asiakassuhteita ja myyntiä.

”Kiinnostus meitä kohtaan on lisääntynyt myös tammikuussa saamamme FDA:n myyntiluvan myötä, joka on merkittävä erityisesti pilvistrategiamme uskottavuuden kannalta.”

Laiteinvestoinneista aiheutuvat kustannukset painavat kannattavuutta

Orsilan mukaan panostukset kasvuun painavat yhtiön kannattavuutta.

”Olemme kiihdyttäneet kasvustrategiamme mukaisesti investointeja prosesseihin sekä uuden teknologian käyttöönottoon, mikä lisää mahdollisuuksiamme laajentaa tarjoomaamme ja parantaa kilpailukykyämme.”

Modulight arvioi laiteinvestoinneista aiheutuvien kustannusten vähenevän loppuvuotta kohden, sillä investointiohjelma on saatu päätökseen, ja investointien määrä tänä vuonna on viimevuotista pienempi.

Modulightin tärkein strateginen mittari on tuotekehitysputki, joka oli vuoden ensimmäisen neljänneksen jälkeen edelleen ennätystasolla.

”Tuotekehitysputkessamme on tällä hetkellä 27 projektia, jotka ovat tuotekehityksen eri vaiheissa. Projektien määrä säilyi vuoden 2022 viimeisen neljänneksen tasolla. Useissa projekteissa saavutettiin edistystä, ja arvioimme, että niiden liikevaihtopotentiaali vuonna 2023 on merkittävä”, Orsila toteaa.

Orsilan mukana Modulight näkee positiivista kehitystä muun muassa virtsarakon syövän ja silmäsairauksien hoitoon liittyvän pilviteknologian, uusien liiketoimintamallien ja niihin liittyvien kliinisten tutkimuksen osalta. Myös glioblastooman hoitoon liittyvät tutkimukset ja potilasrekrytoinnit edistyivät.

Lähiajan näkymät ovat sumuiset

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomaisen FDA:n tammikuussa 2023 myöntämä myyntilupa kostean silmänpohjan ikärappeuman hoitoon tarkoitetulle laserlaitteellemme Yhdysvalloissa oli Modulightille merkittävä edistysaskel, Orsila toteaa.

”Myyntilupa osoittaa konkreettisesti laserteknologiamme korkean laadun lisäksi erityisesti edelläkävijyytemme pilvipalveluiden hyödyntämisessä. Alamme toimijat ovat olleet erityisesti vaikuttuneita siitä, että FDA on nyt myöntänyt luvan pilvipalveluiden hyödyntämiseen. Uskomme FDA:n hyväksynnän edistävän pilvipalveluihin liittyviä käytäntöjä terveydenhuollon alalla, ja meille myyntiluvalla on myös merkittävä referenssiarvo.”

Yksi yhtiön tärkeimmistä liiketoiminnallisista tavoitteista on laajentaa omaa paikallista toimintaansa Yhdysvalloissa. Euroopassa ja Aasiassa yhtiö keskittyy valikoituihin kumppanuuksiin.

Modulightin tavoitteena on kasvaa voimakkaasti jokaisena kalenterivuonna ja palata vahvaan kannattavuuteen strategiakaudella 2023–2025.

Yhtiö ei ole antanut ohjeistusta liikevaihdosta tai kannattavuudesta vuonna 2023. Koska yhtiön asiakashankkeet ovat edelleen jakautuneet erityyppisiin varhaisen kehitysvaiheen hankkeisiin, ja markkinoiden kehityksen ennustaminen on edelleen haastavaa, vuoden 2023 tulosta on vaikea ennustaa.

Yhtiö arvioi kuitenkin, että koronapandemiarajoitusten aiheuttamat muutokset toimintaympäristössä sekä makrotaloudellinen ja geopoliittinen epävarmuus vaikuttavat edelleen sen taloudelliseen tulokseen lyhyellä aikavälillä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös