Kasvuosakkeet

Modulight sai myyntiluvan – osake raketoi +43 prosenttia

Modulight kertoi viime maanantaina saaneensa myyntiluvan kostean silmänpohjan ikärappeuman hoitoon tarkoitetulle laserlaitteelleen Yhdysvalloissa.

Sijoittajat ja yhtiö ovat odottaneet myyntilupaa kuumeisesti, kun yhtiö odotti sitä jo vuonna 2021 ja se käsiteltiin listautumisesitteessä.

Modulight on biolääketieteen alan yritys, joka suunnittelee ja valmistaa laservaloa hyödyntäviä laitteita syöpähoitoihin, silmäsairauksiin ja genetiikkaan. Yritys valmistaa lisäksi tuotteita muihin korkean lisäarvon sovelluksiin, kuten kvanttilaskentaan ja digitaalisiin painokoneisiin. Modulightin tuotteita ovat lääkinnälliset hoitolaitteet, sovellusjärjestelmät, ohjelmistot, pilvipalvelut sekä erikoisvalmisteiset puolijohteet.

Yhtiön asiakaskuntaan kuuluu muun muassa kansainvälisiä lääkeyhtiöitä sekä tunnettuja syöpäkeskuksia ja yliopistoja. Modulight perustettiin vuonna 2000 ja yhtiön pääkonttori on Tampereella.

Tie myyntilupaan on ollut pitkä.

Yhtiö aloitti yhteistyön Bausch + Lombin kanssa myyntilupahakemuksen valmistelusta Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomaiselle FDA:lle jo vuonna 2018. Nyt yhtiö on saanut tiedon myyntilupahakemuksen hyväksymisestä.

Modulight käynnistää viipymättä tuotteen lanseeraamisen Yhdysvalloissa.

ML6710i-nimeä kantava uudenlainen lääketieteellinen laserlaite on suunniteltu erilaisten silmäsairauksien hoitoon. Sen käyttäminen on erittäin helppoa, ja se toimii iPadin avulla. Kaikki toimintaparametrit ja laserin käyttötapahtumat tallentuvat turvallisesti pilveen, Modulight Cloudin hoitolokiin.

Vuonna 2018 maailman johtava silmäsairauksien hoitoon keskittyvä yhtiö Bausch + Lomb ja Modulight solmivat yhteistyösopimuksen yhtiön VISUDYNE-lääkkeen kanssa toimivien laserlaitteiden kehittämisestä. VISUDYNE on injektoitava valoherkistäjälääke, joka on tarkoitettu sellaisten potilaiden hoitoon, joilla on silmän ikärappeumasta tai muista syistä johtuvaa suonikalvon uudissuonittumista. VISUDYNE-lääke aktivoidaan Modulightin laserin avulla.

”Modulight tekee tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon yritysten kanssa räätälöidäkseen laajan laserteknologiaratkaisujensa valikoiman vastaamaan erityisesti niiden tarpeita. Yhteistyömme Bausch + Lombin kanssa on jatkunut jo useita vuosia, ja olemme yhdessä onnistuneet kehittämään huippuluokan laserin. Saatuamme nyt hyväksynnän Yhdysvaltain markkinoilla pystymme tuomaan tämän tuotteen myyntiin”, kommentoi Modulightin toimitusjohtaja Seppo Orsila.

Modulight on jättänyt tuotteen myyntilupahakemuksen myös Euroopan Unionissa, jossa myyntilupaa odotetaan tänä vuonna.

Myyntilupa on yhtiölle tärkeä virstanpylväs. Lisäksi yhtiö tarvitsee kipeästi tuloskäännettä.

Liiketulos painui viime vuoden tammi-kesäkuussa tappiolle -3,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin liiketulos oli vielä plussalla 2,6 miljoonaa euroa. Viimeisellä raportoidulla neljännesvuodella huhti-kesäkuussa liiketulos oli negatiivinen -2,6 miljoonaa euroa.

Liiketoiminnan vapaa rahavirta oli peräti 7,8 miljoonaa euroa negatiivinen. Yhtiön vakavaraisuusasema on kuitenkin edelleen hyvä, sillä omavaraisuusaste on 86 prosenttia.

Vaikeudet alkoivat jo vuonna 2021, kun yhtiön liikevaihto laski vuoden 2021 heinä-joulukuussa 4,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 6,4 miljoonasta eurosta. Liiketulos painui -3,4 miljoonaa euroa tappiolle, kun vuotta aiemmin se oli plussalla 3,3 miljoonaa euroa. Tuolloin Koronapandemian kiihtyminen viivästytti niin kaupallista kuin lääketieteellistä yhteistyötä asiakkaiden, tutkimuslaitosten ja sairaaloiden kanssa.

Modulightin osake lähti heti maanantaina jyrkkään nousuun. Kun ennen myyntilupailmoitusta kurssi oli 1,88 euroa, nousi se hetkessä 2,66 euroon. Perjantain päätöskurssi oli 2,66 euroa.

Kommentoi
Ylös
>