Sijoitusuutiset

Nokia loikkasi ylivoimaiseksi piensijoittajien suosikkiosakkeeksi

Piensijoittajat eivät Nokian tulospettymyksestä hätkähtäneet, vaan riensivät ostamaan halventunutta osaketta.

Helsingin pörssin yleisindeksi jäi huhtikuun lopussa lähes samalle tasolle kuin maaliskuun lopussa pankkisektorin turbulenssin pysyessä otsikoissa. Nordnet Suomen asiakkaat kasvattivat sijoituspainoaan 95 miljoonalla eurolla kaikki sijoitusinstrumentit yhteenlaskien.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto laski vuodentakaisesta huhtikuusta 20,9 prosenttia. Koko pörssin kauppojen kappalemäärät putosivat 34,4 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta.

Pörssin kaupankäynti väheni maaliskuun 2023 euromääräisestä aktiviteetista 32,4 prosenttia. Myös kappalemääräinen kaupankäynti hiljeni edelliskuuhun verrattuna 28,3 prosenttia.

”Edeltävä maaliskuu oli suomalaisten yksityissijoittajien keskuudessa kiivain ostokuukausi sitten koronakevään 2020. Lisäsijoitusten tekeminen jatkui myös huhtikuussa, mutta selvästi maaliskuuta maltillisemmin. Kaikkiaan Nordnetin suomalaisasiakkaat netto-ostivat kotimaisia osakkeita lisää 51 miljoonalla eurolla. Tästä netto-ostosummasta jopa 85 prosenttia kohdistui Nokian osakkeiden netto-ostoihin”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Nosta säästämisesi uudelle tasolle.

Olitpa sitten kokenut sijoittaja tai ensimmäistä indeksirahastosijoitustasi tekevä aloittelija, voit aina tähdätä hieman korkeammalle.

Katso miten

Tesla yhä ulkomainen suosikki

Tuppuraisen mukaan ulkomaisten osakkeiden lisäämistä yksityissijoittajat jatkoivat varovaisesti noin neljällä miljoonalla eurolla. Kaupankäynnin aktiviteetti kohdistui jälleen kerran erityisesti sähköautovalmistaja Teslaan, siinä missä kuukauden selvästi netto-ostetuimmaksi ulkomaiseksi osakkeeksi nousi norjalainen Yara.

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi on edennyt jo jälkipuoliskolleen. Suvi Tuppuraisen mukaan tuloskauden keskeisiksi teemoiksi ovat nousseet pankkisektorin vahvat tulokset ja kuluttajayhtiöiden haastava toimintaympäristö.

Tuloskaudella onkin nähty tuntuvia kurssireaktioita molempiin suuntiin.

”Tämä viestii yhtiöiden tulevaisuuden näkymien erkaantumisesta, mitä vauhdittaa yleisen talouskasvun hidastuminen. Yhtiökohtaiset erot tulevat todennäköisesti lähiaikoina kasvamaan ja osakepoiminnan merkitys nousemaan”, arvioi Tuppurainen.

Nokia palasi parrasvaloihin ylivoimaisena ostosuosikkina

Tuppurainen kertoo, että Nokian osake laski huhtikuussa jopa 15 prosenttia päätyen alimmalle kurssitasolleen sitten kevään 2021.

”Selvä kurssilasku aktivoi yksityissijoittajat ostolaidalle. Nokian osake oli huhtikuussa Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa kuukauden ostetuin sekä eri tilien määrällä mitattuna että euromääräisesti. Lisäksi Nokia oli kuukauden vaihdetuin kotimainen osake. Yhtiön suosio oli yhtä vahvaa niin arvo-osuustileillä kuin osakesäästötileilläkin”, taustoittaa Tuppurainen.

Nokian osake on sukeltanut kuukaudessa lähes 18 prosenttia. Syynä kurssilaskuun on yhtiön ensimmäisen vuosineljänneksen tulospettymys.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto laski 18 prosenttia viime vuoden 583 miljoonasta eurosta 479 miljoonaan euroon. Konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 543 miljoonaa euroa.

Nokian mukaan vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin heikkeneminen muutoksista liikevaihdon alueellisessa jakaumassa ja Teknologia-liiketoimintaryhmän heikommasta tuloksesta, joka osittain johtui vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä käytetystä lisenssioptiosta. Lisäksi merkittävästä venture fund ‑sijoituksilla oli negatiivinen vaikutus kannattavuuteen.

Nokia ei muuttanut vuoden 2023 näkymiään. Yhtiön kasvuodotukset ovat edelleen vaatimattomat.

Yhtiö odottaa edelleen vuoden 2023 liikevaihdon olevan 24,6–26,2 miljardia euroa, vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin 11,5–14,0 prosenttia ja vapaan kassavirran 20–50 prosenttia vertailukelpoisesta liikevoitosta. Vuonna 2022 yhtiön liikevaihto oli 24,9 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 12,5 prosenttia.

Kuva: Nordnet.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös