Kasvuosakkeet

Markkinat pettyivät Teslan marginaaleihin

Sähköautovalmistaja Tesla ylitti myynti- ja tulosodotukset. Heikkenevät kannattavuusmarginaalit herättävät kuitenkin hermostuneisuutta markkinoilla.

Tesla sähköauto

Tesla julkisti toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto ja tulos ylittävän analyytikoiden odotukset, mutta marginaalit jäivät alle odotusten. Myös ohjeistus oli hienoinen pettymys.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti myös, että kolmannen vuosineljänneksen tuotanto tulisi laskemaan hieman edelliseen neljännekseen verrattuna.

Teslan osake sulkeutui keskiviikkona Wall Streetin jälkimarkkinoilla lopulta vajaan 4,2 prosentin laskuun.

Teslalta on opittu odottamaan kovia kasvulukuja, ja tässä mielessä toinen vuosineljännes ei tuottanut pettymystä. Liikevaihto kasvoi peräti 45 prosenttia vuoden takaisesta. Sähköautovalmistajan toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 24,9 miljardia dollaria, mikä ylitti Wall Streetin analyytikoiden 24,5 miljardin dollarin konsensusennusteen.

Hinnanalennukset syöneet katemarginaalia

Myös tuloskehitys oli positiivinen yllätys. Oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,91 dollaria, kun konsensusennuste oli 0,81 dollaria. Oikaistu nettotulos oli 3,1 miljardia dollaria, kun konsensusennuste oli 2,87 miljardia dollaria.

Markkinat seuraavat dollarimääräisten lukujen lisäksi kuitenkin myös tarkkaan Teslan kannattavuusmarginaaleja, koska ne kertovat yhtiön hinnoitteluvoiman ja kilpailutilanteen suunnasta.

Yhtiön myyntikateprosentti jäi toisella vuosineljänneksellä 18,2 prosenttiin, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 18,8 prosentin myyntikateprosentti. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä myyntikateprosentti oli 19,3 prosenttia ja viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä se oli 24 prosenttia.

Marginaalit ovat siis selvässä laskusuunnassa.

”Käyttökatteemme pysyi terveenä noin 10 prosentissa, vaikka hinnanalennukset toteutettiin Q1:llä ja Q2:n alussa. Tämä heijastaa jatkuvia kustannusten vähentämistoimiamme, jatkuvaa tuotantomäärän nostoa Berliinissä ja Texasissa sekä energia- ja palvelu- ja muiden liiketoimintojemme vahvaa tulosta”, yhtiö totesi lausunnossaan.

Toimitusjohtaja Elon Musk kertoi, että yhtiö todennäköisesti jatkaa sähköautojensa hintojen alentamista, jos korot jatkavat nousuaan. Kuukausia jatkuneet hinnanalennukset ovat jo vaikuttaneet Teslan myyntikatteeseen, joka putosi toisella neljänneksellä kolmen vuoden alimmalle tasolle.

Cybertruckin toimituksia odotetaan

Tesla käyttää aikoo käyttää rahaa myös muihin investointeihin, kuten uusimpaan malliinsa, Cybertruckiin.

Analyytikot odottavat, että Cybertruck mahdollistaisi Teslaa säilyttämään kovan myynnin kasvuvauhdin jatkossakin. Kauan odotettu kuorma-auto tulee saataville kuitenkin suurina määrinä vasta ensi vuonna. Ensimmäinen Cybertruck lähti juuri äskettäin Teslan Austinin tehtaalta, yhtiö kertoi viikonloppuna.

Yhtiö ei tarjonnut päivitettyjä tietoja Cybertruckien hinnoittelusta ja sanoi aloittavansa toimitukset myöhemmin tänä vuonna.

Musk mainosti myös Teslan kuljettajaa avustavaa ohjelmistoa, jonka yhtiö saattaa antaa muiden autonvalmistajien käyttöön. Toimitusjohtaja sanoi, että Tesla käy alkuvaiheessa keskusteluja järjestelmänsä mahdollisesta lisensoinnista suurelle valmistajalle, jota hän ei nimennyt.

Yksi yhtiön investointikohde on yhtiön oma supertietokone Dojo, johon Muskin mukaan yhtiö käyttää vähintään miljardi dollaria ensi vuoden loppuun mennessä.

Tesla säilytti tuotanto-ohjeistuksensa ennallaan, vaikkakin tuotanto laskee tällä vuosineljänneksellä tehdashuoltojen vuoksi. Sen mukaan yhtiön tuotantotavoite tälle vuodelle on 1,8 miljoonaa sähköautoa. Huhti–kesäkuussa yhtiö toimitti yli 466 000 autoa, mikä tiedon yhtiö julkisti jo aiemmin heinäkuun alussa.

Kommentoi
Ylös
>