Yritysuutiset

Nokian osake reippaassa laskussa – alentaa myynnin ja kannattavuuden näkymiään

Nokia alentaa vuoden 2023 liikevaihdon ennustetta ja tarkentaa näkymiään liikevoittomarginaalin osalta.

Nokian osake on noin kello 11.18 jyrkässä 9,5 prosentin laskussa Helsingin pörssissä perjantaina julkistetun tulosvaroituksen vuoksi.

Nokia alentaa näkymiään liikevaihdon osalta 23,2–24,6 miljardiin euroon aiemmasta 24,6–26,2 miljardista eurosta. Lisäksi yhtiö kaventaa ohjeistettua vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin vaihteluväliä 11,5–13 prosenttiin. Aikaisempi arvio oli 11,5–14 prosenttia.

Nämä muutokset liittyvät Nokian Verkkoinfrastruktuuri- ja Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmiin.

Aikaisempaa heikompi arvio toisen vuosipuoliskon kysynnästä johtuu yhtiön mukaan niin makrotaloudellisesta toimintaympäristöstä kuin siitä, että asiakkaat alentavat omien varastojensa tasoa.

”Korkea inflaatio ja nousevat korot vaikuttavat yhä enemmän asiakkaiden ostosuunnitelmiin ja osa asiakasprojekteista on siirtymässä vuodelle 2024, erityisesti Pohjois-Amerikassa. Lisäksi asiakkaiden varastotasot ovat normalisoitumassa kahden viime vuoden aikaisten tuotantoketjuhaasteiden hellitettyä”, Nokian tiedotteessa todetaan.

Samalla Nokia julkaisee alustavia lukuja vuoden 2023 toiselta neljännekseltä.

Alustavien tietojen mukaan Nokian liikevaihto vuoden 2023 toisella neljänneksellä olisi noin 5,7 miljardia euroa pysyen edellisvuoden tasolla ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali olisi noin 11 prosenttia.

Toisen neljänneksen liikevoittoon vaikutti myönteisesti Teknologia-liiketoimintaryhmän aiemmilta kausilta takautuvasti kirjattu noin 80 miljoonan euron liikevaihto.

Nokia kertoo, että se on ylläpitänyt kannattavuuttaan hallinnoimalla kulujaan proaktiivisesti koko konsernin tasolla. Yhtiö jatkaa tarvittavia toimenpiteitä tämän epävarman ajanjakson aikana varmistaakseen, että se etenee suunnitellusti kohti pitkän aikavälin tavoitteitaan kasvaa markkinoita nopeammin ja saavuttaa vähintään 14 prosentin vertailukelpoinen liikevoittomarginaali.

Nokia julkaisee vuoden 2023 toisen neljänneksen tuloksensa ja tammi-kesäkuun puolivuosikatsauksensa torstaina 20. heinäkuuta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös