Kasvuosakkeet

Analyytikko: Kamuxin liiketoimintamalli on vahva

Kamuxilla on väliaikaisia haasteita, mutta pitkän aikavälin näkymät ovat valoisat, arvioi Handelsbankenin analyytikko.

Käytettyjen autojen kauppias Kamux raportoi toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa viime viikolla. Yhtiön liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 3,3 prosenttia 255 miljoonaan euroon. Myytyjen autojen määrä kasvoi 9,7 prosenttia ja vertailukelpoisten liikkeiden myynti kasvoi 2,9 prosenttia.

Yhtiön oikaistu liikevoitto pysyi suurin piirtein edellisvuoden tasolla ja oli 4,5 miljoonaa euroa.

Kamuxilla vastikään toimitusjohtajana aloittanut Tapio Pajuharju kertoi, että käytettyjen autojen markkinat kehittyivät myönteisesti vuoden 2023 toisella vuosineljänneksellä kaikissa Kamuxin toimintamaissa, joskin volyymit olivat merkittävästi alhaisemmat kuin hyvänä vuonna 2021.

”Markkinoiden positiivisen vireen myötä Kamuxin myymien autojen lukumäärä kasvoi toisella vuosineljänneksellä lähes 10 prosenttia, vaikka Ruotsissa jäimmekin edellisvuoden luvuista pääosin heikosta kruunusta johtuvien saatavuushaasteiden vuoksi”, Pajuharju kertoi.

Yhtiön bruttokate kehittyi positiivisesti Suomessa ja Ruotsissa. Toimitusjohtajan mukaan tehdyt toimenpiteet kannattavuuden parantamiseksi Ruotsissa ovat alkaneet tuottaa tulosta. Saksassa bruttokate kuitenkin heikkeni varaston tervehdyttämistoimenpiteiden seurauksena.

Kamuxin raportoitu liikevoitto laski konsernitason kertaluonteisten erien takia. Liikevoittoa heikensivät myös Dürenin myymälän avaamiseen liittyvät kulut ja Saksassa Kamuxin tunnettuuden rakentamiseksi toteutetut markkinointitoimenpiteet, Pajuharju kertoi.

Ruotsissa vuonna 2022 kasvatetun kapasiteetin myötä nousseet kustannukset ja Suomessa liikevaihtoa nopeammin kasvaneet kustannukset painoivat myös liikevoittoa.

Toimitusjohtajan mukaan Ruotsia lukuun ottamatta käytettyjen autojen ostomarkkina normalisoitui katsauskauden aikana.

”Ruotsissa ostomarkkina oli vaikea, sillä heikon kruunun vuoksi suuri osa markkinoille tulevista käytetyistä autoista myytiin Ruotsin ulkopuolelle”, hän kertoi.

Kamux odottaa vuoden 2023 oikaistun liikevoiton kasvavan edellisestä vuodesta 2022, jolloin oikaistu liikevoitto oli 17,5 miljoonaa euroa.

Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen arvioi pankin aamukatsauksessa, että käytettyjen autojen myyntivolyymit ovat nousussa Suomessa, minkä pitäisi tukea Kamuxin palveluja ja sitä kautta liiketulosta.

Kamuxin haasteet saattavat olla väliaikaisia ja pitemmällä aikavälillä yhtiön tilanne näyttää hyvältä.

”Kamuxin liiketoimintamalli on vahva, ja me uskomme yhtiön kasvavan hyvää vauhtia kaikilla markkinoilla pitkällä tähtäimellä. Markkinat ovat olleet pehmeät, koska kuluttajat ovat olleet paineessa ja kulutuspreferenssit ovat siirtyneet kohti hybridi- ja sähköautoja”, Heinonen arvioi.

Kamuxin visio on olla Euroopan ykkönen käytettyjen autojen vähittäiskaupassa.

Yhtiön tavoitteenamme on saumaton monikanavainen asiointi sekä markkinoiden paras digiostopolku. Kamux pyrkii hyödyntämään asiakaspalvelussaan konseptinsa vahvuuksia, kuten ristiinmyyntiä. Kamux aikoo avata jatkossa jatkossa vähemmän mutta isompia myymälöitä. Yhtiö myös kehittää autojen tarkastuksia ja autoihin liittyvää prosessointia.

Analyytikon mukaan Kamuxilla on vienyt aikaa sopeuttaa varastojaan vastaamaan kuluttajien tahtoa, mutta tämä ongelma näyttäisi olevan takana. Myös arvostettu toimitusjohtaja Tapio Pajuharju, joka oli aiemmin Harvian toimitusjohtaja, herättää Heinosen mukaan luottamusta.

Handelsbanken pitää suosituksen kuitenkin edelleen neutraalilla tasolla, koska markkina on yhä heikko ja sen elpymiseen liittyy epävarmuutta.

”Jos tuotot kuitenkin jatkavat elpymistään ja yhtiö kykenee osoittamaan vahvuutensa, emme olisi yllättyneitä, jos osake pärjäisi hyvin”, analyytikko arvioi.

Handelsbankenin suositus Kamuxin osakkeelle kolmen kuukauden ajanjaksolla on pidä ja kolmen vuoden tavoitehinta on 7,0 euroa, mikä ylittää tämän hetken hieman yli 6,0 euron kurssinoteerauksen.

Kommentoi
Ylös
>