Netumin IR-sivut

Netumin kasvupanostukset rasittavat tulosta viime vuotta enemmän

Vaikka Netumin mukaan it-palvelumarkkinan näkymät ovat osittain heikentyneet, ei yhtiö alentanut tulosnäkymiään.

It-palvelutalo Netum julkisti tiistaina tammi-kesäkuun tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto kasvoi 10,9 prosenttia vertailukaudesta ja oli 17,1 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen EBITA laski viime vuoden 1,8 miljoonasta eurosta 1,2 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen tulos ilman liikearvon poistoja laski viime vuoden 1,4 miljoonasta eurosta 1,0 miljoonaan euroon.

Analyysitalo Inderes odotti 1,8 miljoonan euron vertailukelpoista EBITA:a, joten tuloskehitys jäi selvästi alle Inderesin odotuksia.

”Netumin liiketoiminta kehittyi alkuvuonna hyvin, vaikkakin kannattavuutemme oli tavoitteitamme alemmalla tasolla. Kasvustrategiamme toteutus eteni vankasti usealla rintamalla erityisesti yritysjärjestelyjen, tehokkaan rekrytoinnin sekä myynnin kehittämisen tukemana”, Netumin toimitusjohtaja Matti Mujunen kertoo.

Panostukset kasvuun rasittivat kannattavuutta

Mujusen mukaan vertailukaudella päättyi alihankintapainotteinen valtion puitesopimus, mikä nosti vertailukauden liikevaihtoa merkittävästi.

Kannattavuutta heikensi yhtiön kasvupanostukset rekrytointiin ja myyntiorganisaation vahvistamiseen, tavoiteltua alhaisemmat laskutusasteet joillakin palvelualueilla ja kohonneet palkkakustannukset, toimitusjohtaja kertoo.

Tammikuussa Netum vahvisti koulutussektorin tuote- ja palvelutarjontaa ja laajensi toimipisteverkostoa Kuopion talousalueelle ostamalla Studyo Oy:n. Katsauskauden jälkeen heinäkuussa yhtiö ilmoitti 110 henkilöä työllistävän Buutti Oy:n yrityskaupasta, jonka myötä toimintamme laajenee Oulun alueelle.

”Buutti tuo meille tavoitteidemme mukaista lisäkasvua erityisesti yritysasiakkaista ja laajentaa palvelutarjoomaamme muun muassa sulautettujen järjestelmien kehitykseen ja koulutuspalveluihin”, Mujunen kertoo.

Yhtiön rekrytointityö jatkui alkuvuonna vahvana, ja kokonaisuudessaan henkilöstömäärä kasvoi alkuvuoden aikana 47:llä.

Mujusen mukaan Netum on alkuvuonna panostanut erityisesti myös myyntiorganisaation kasvun, uusasiakashankinnan ja asiakaspalvelun tehostamiseen.

”Saimme tiimiimme useita kokeneita myynnin ammattilaisia, nimitimme uuden myyntijohtajan ja organisoimme asiakkuuksien hallinnan toimialatiimeihin. Asiakkaidemme korkean luottamuksen ja tyytyväisyyden säilyttäminen on yksi strategiamme kulmakivistä. Mittaammekin asiakastyytyväisyyttä jatkuvasti, ja kesäkuun lopussa NPS-lukumme oli 64”, toimitusjohtaja kertoo.

Myös vuoden 2022 lopulla Netumin uudelleen organisoima kumppanuustoiminta on Mujusen mukaan alkuvuoden aikana kehittynyt lupaavasti.

”Olemme kehittäneet ja laajentaneet suurten teknologiakumppanuuksien kumppanuusohjelmiin osallistumista. Lisäksi toteutimme kansainvälisen teknologiakumppanin kanssa erityisen osaamisen kiihdytysohjelman ja hankimme merkittävän määrän uusia kotimaisia alihankkijoita ja nearshore-kumppanuuksia. Näin voimme tarjota entistä monipuolisempaa osaamista asiakashankkeisiin. Konsernin kumppanuustoiminnan kehittämistä varten kehitettiin kumppanuusmalli, jonka käyttöönotto on suunnitteilla vuoden 2023 aikana.”

It-palvelualalla kasvavaa epävarmuutta ja kiristyvää kilpailua

IT-palvelumarkkinan näkymät loppuvuodelle 2023 ovat kuitenkin osittain heikentyneet alkuvuoden aikana.

Netumin mukaan erityisesti yrityssektorilla on maailmantalouden ja -politiikan haasteista johtuvaa epävarmuutta. Yhtiön mukaan julkisella sektorilla kysyntä jatkuu vahvana, mutta hintakilpailu on kiristynyt.

Markkinatilanteesta huolimatta Netum arvioi liiketoiminnan kehittyvän myönteisesti julkishallinnon asiakkaiden vahvan tilauskannan, paranevien laskutusasteiden, rekrytointitarpeen vähenemisen ja Netum DUX -liiketoiminnan siirron myötä.

Siten yhtiön vuoden 2023 ohjeistus säilyy ennallaan.

Buutti-yrityskaupan myötä Netum päivittää ohjeistuksen vuodelle 2023 ja julkistaa sen mahdollisimman pian kaupan täytäntöönpanopäivän 1.9.2023 jälkeen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös