Yritysuutiset

Tesla suunnittelee massiivista seuraavaa askeltaan sähköautomarkkinoiden laajentamisessa

Tesla tulee rakentamaan lisää gigafactoreita. Mahdollinen seuraava kohde saattaa löytyä maailman väkirikkaimmasta maasta.

Tesla sähköauto

Sähköautovalmistajan jatkaessa tuotantolaitostensa laajentamista, monet maat ovat pyrkineet tarjoamaan autonvalmistajalle seuraavaa tuotantolaitosta.

Tesla laajentaa pian toimintaansa Intiaan, jos huhuja on uskominen.

Amerikkalainen CleanTechnica-sivusto kertoo, että Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja Intian hallitus ovat käyneet useita keskusteluja viime vuosien aikana.

Amerikkalaissivusto Fortune kertoo Muskin sanoneen, että Tesla aikoo investoida Intiaan ”niin pian kuin inhimillisesti mahdollista” tavattuaan Intian pääministerin Narendra Modin New Yorkissa.

CleanTechnican mukaan näitä väitteitä vahvistaa se, että Modi ja Musk molemmat twiittasivat tapaamisesta. Tapaamisessa he kävivät monipuolisia keskusteluja asioista, jotka vaihtelivat energiasta henkisyyteen”, Modi kertoo.

Modi on myös tarjonnut Muskille mahdollisuuden avustaa Intiaa kaupallisella avaruusalalla sekä tehdä investointeja sähköautomarkkinoille.

Intian sähköautomarkkinoilla on kasvuvaraa

Uutistoimisto Reutersin mukaan Intian fossiilisten polttoaineiden käytön odotetaan saavuttavan huippunsa nopeammin kuin monet asiantuntijat arvelivat, koska sähköautojen omistus on lisääntynyt. Tammikuussa 2023 tieliikenteen osuus Intian liikennesektorin hiilidioksidipäästöistä oli 56 prosenttia.

Intia on jäänyt jälkeen Euroopan ja Aasian suurista talousmahdeista sähköautojen käyttöönotossa, mutta Reutersin mukaan myynti on nyt vilkastumassa ja investoinnit uusien autojen tuotantoon ja energiainfrastruktuuriin kiihtyvät.

Kiina hallitsee tällä hetkellä maailmanlaajuista sähköajoneuvojen tuotantoa. Kiinan henkilöautoliitto odottaa, että ”energia-autojen”, etupäässä sähköautojen, myynti nousee tänä vuonna 8,5 miljoonaan kappaleeseen eli 36 prosenttiin kaikesta uudesta myynnistä.

Teslalla on jo useita tehtaita Yhdysvalloissa, erityisesti autotehtaat Fremontissa Kaliforniassa ja Austinissa Texasissa sekä akkutehdas Sparksissa Nevadassa. Yhtiöllä on gigatehtaat myös Grünheidessä Saksassa ja Shanghaissa Kiinassa.

Intian lisäksi muutkin valtiot haikailevat Teslan investointeja. Muskia ovat viime vuoden aikana kosiskelleet myös Indonesian presidentti Joko Widodo ja Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol sekä Ranskan, Espanjan ja Italian hallitukset.

CleanTechnican mukaan on kuitenkin vielä epäselvää, milloin Tesla perustaisi tuotantotoiminnan Intiaan, tai olisiko se edes seuraava ilmoitettu tehdas Meksikon Gigafactoryn jälkeen. Silti Teslalla on vielä pitkä matka Muskin lopulliseen tavoitteeseen eli 12 gigatehtaaseen, joten autonvalmistaja jatkaa todennäköisesti merkittävää laajentumista ainakin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Kasvu jatkuu mutta marginaaleissa haasteita

Teslan osake on ollut tänä vuonna jälleen vauhdissa, kun se on noussut vuoden alusta jo lähes 135 prosenttia..

Sähköautovalmistaja julkisti toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa heinäkuun lopulla. Tesla toimitti toisella vuosineljänneksellä selvästi analyytikoiden odotuksia enemmän autoja. Myös yhtiön liikevaihto ja tulos ylittävän analyytikoiden odotukset, mutta marginaalit jäivät alle odotusten. Myös ohjeistus oli hienoinen pettymys.

Elon Musk ilmoitti myös, että kolmannen vuosineljänneksen tuotanto tulisi laskemaan hieman edelliseen neljännekseen verrattuna.

Teslalta on opittu odottamaan kovia kasvulukuja, ja tässä mielessä toinen vuosineljännes ei tuottanut pettymystä. Liikevaihto kasvoi peräti 45 prosenttia vuoden takaisesta. Sähköautovalmistajan toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 24,9 miljardia dollaria, mikä ylitti Wall Streetin analyytikoiden 24,5 miljardin dollarin konsensusennusteen.

Kommentoi
Ylös
>