Sijoitusideat

Kaupankäynti Mandatumin osakkeilla alkaa tänään Helsingin pörssissä

Mandatumin eriytyminen omaksi yhtiökseen on nähty hyödylliseksi järjestelyksi sekä Mandatumin itsensä että Sammon kannalta.

Finanssikonserni Sammon osittaisjakautumisen täytäntöönpano on tänään rekisteröity kaupparekisteriin ja Mandatum on näin ollen eriytetty Sampo-konsernista Sammon yhtiökokouksen 17. toukokuuta tekemän päätöksen mukaisesti.

Nasdaq Helsinki on hyväksynyt jakautumisen yhteydessä perustetun Mandatum Oyj:n osakkeet pörssikaupankäynnin kohteeksi maanantaina 2. lokakuuta.

Sammon sijoittajasuhdepäällikkö Mirko Hurmerinta kertoi aiemmin syyskuussa, että Mandatum ei kerää uutta pääomaa eikä Sampo myy Mandatumin osakkeita. Näin ollen osakkeella ei ole ”listautumishintaa”, jolla tavallisesti tarkoitetaan hintaa, jolla uudet sijoittajat voivat merkitä osakkeita yhtiön listautuessa. Osakekurssi määräytyy normaalissa pörssikaupankäynnissä.

”Eriyttämällä Mandatumin Sammosta olemme selkiyttäneet konsernin rakennetta ja luoneet kaksi yhtiötä, jotka ovat hyvissä asemissa omistaja-arvon luomiseen”, sanoo Sammon hallituksen puheenjohtaja Antti Mäkinen.

Mäkisen mukaan Sammosta on tullut puhtaasti vahinkovakuutukseen keskittyvä konserni, ja Mandatum on vapaa jatkamaan kunnianhimoista kasvusuunnitelmaansa pääomakevyissä tuotteissa.

Mandatumin eriyttäminen konsernista alentaa Sammon altistumista markkinariskille vähentämällä konsernin riskipitoisten sijoitusten ja laskuperustekorkoisen vakuutuskannan määrää.

Jakautumisessa Mandatum Holding Oy:n osakkeet sekä niihin liittyvät varat ja velat siirtyivät selvitysmenettelyttä Mandatum Oyj:lle. Sammon osakkeenomistajat saavat jakautumisvastikkeena jokaista omistamaansa Sampo Oyj:n A- tai B-osaketta kohden yhden uuden Mandatum Oyj:n osakkeen.

Jakautumisvastike annetaan arvo-osuusjärjestelmän kautta ilman, että Sammon osakkeenomistajilta edellytetään erillisiä toimenpiteitä.

Mandatumin osakkeet rekisteröidään osakkeenomistajien arvo-osuustileille ja osakesäästötileille 2. lokakuuta, eli samana päivänä, kun Mandatumin osakkeiden kaupankäynnin on tarkoitus alkaa Helsingin pörssilistalla.

Osittaisjakautumisesta ei aiheudu välittömiä veroseuraamuksia Suomessa yleisesti verovelvollisille osakkeenomistajille, sillä osittaisjakautumista kohdellaan veroneutraalina jakautumisena suomalaisessa verotuksessa.

Mandatum on finanssiyhtiö, joka tarjoaa asiakkailleen laajasti omaisuuden- ja varainhoidon, säästämisen ja sijoittamisen, palkitsemisen ja sitouttamisen, eläkeaikaan varautumisen sekä henkilövakuuttamisen palveluita.

Mandatumin hallituksen puheenjohtaja Patrick Lapveteläinen puolestaan kertoi aiemmin syyskuussa, että jakautumisen myötä itsenäisellä Mandatumilla on hyvät edellytykset rakentaa asemaansa johtavana suomalaisena finanssipalveluiden tarjoajana.

”Meillä on kunnianhimoisia suunnitelmia hyödyntää sijoitusosaamistamme kasvaaksemme pääomakevyissä tuotteissa, kun taas pääomavaltainen laskuperustekorkoinen kanta tuottaa vakaata kassavirtaa. Olen innossani mahdollisuudesta viedä tarinamme sijoittajille”, Lapveteläinen toteaa.

Jatkossa Mandatum voi itsenäisenä, listattuna yhtiönä laajentaa uusiin asiakassegmentteihin orgaanisesti myös Suomen ulkopuolelle ja mahdollisten yritysjärjestelyjen kautta kotimaassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös