Oma talous

Verottaja palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron

Varainsiirtovero on muuttumassa ja liikaa maksetut verot on mahdollista saada verottajalta takaisin. Ensiasunnon ostajalla alkaa olla kiire.

Maan hallitus esittää varainsiirtoverokantojen alentamista kiinteistöjen, asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden osalta. Lisäksi hallitus esittää ensiasuntojen verovapauden poistamista.

Hallitus esittää varainsiirtoverolakia muutettavaksi seuraavasti: kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4,0 prosentista 3,0 prosenttiin, asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2,0 prosentista 1,5 prosenttiin ja muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee nykyisestä 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

Jos laki hyväksytään, se tulee voimaan vuodenvaihteessa, mutta sitä sovelletaan takautuvasti jo torstaista 12.10. lähtien.

Asunto- ja osakekauppoja loppuvuonna tehneille asiakkaille Verohallinto palauttaa liikaa suoritetun varainsiirtoveron korkoineen ensi vuoden alkupuolella.

Lakiasiainjohtaja Matti Merisalo kertoo, että Verohallinto palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja loppuvuoden 2023 aikana ja suorittavat veron nykyisten säännösten mukaisesti.

”Myös ne asiakkaat, jotka ostavat asunnon, kiinteistön tai arvopapereita 12.10. tai sen jälkeen, tulevat hyötymään uusista alennetuista verokannoista. Verokanta määräytyy sitovan sopimuksen allekirjoituspäivän perusteella”, Merisalo sanoo.

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen

Merisalon mukaan loppuvuonna asiakkaiden tulee ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero oma-aloitteisesti voimassa olevien veroprosenttien mukaan. Verohallinto palauttaa sitten näille asiakkaille liikaa maksetun veron korkoineen ensi vuoden puolella ilman eri hakemusta.

”Toki jos ilmoittamisen ja maksamisen määräpäivä on vasta ensi vuoden puolella, niin se kannattaa tehdä vasta vuodenvaihteen jälkeen. Silloin vero ilmoitetaan ja maksetaan uusilla matalammilla prosenteilla”, hän kertoo.

Asunto-osakkeiden kaupassa varainsiirtovero ilmoitetaan ja maksetaan kaupanteon yhteydessä silloin, kun kaupassa käytetään kiinteistönvälittäjää. Ilman välittäjää tehdystä kaupasta vero tulee ilmoittaa ja maksaa kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta.

Kiinteistökaupassa varainsiirtovero on ilmoitettava ja maksettava ennen kuin kiinteistölle haetaan lainhuutoa. Lainhuutoa pitää hakea kuuden kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta.

Uudiskohteen ostajilla on jo kiire

Kun kaupan kohteena on uudisasunto, ilmoittamiselle ja maksamiselle on aikaa kaksi kuukautta omistusoikeuden siirtymisestä.

Hallitus esittää myös, että ensiasuntojen verovapaus poistuu. Lakia sovellettaisiin sen voimaan tulosta eli 1.1.2024 lähtien.

Vuonna 2023 tehdyt ensiasuntojen kaupat ovat vielä verottomia. Näissäkin tapauksissa sopimuksen allekirjoituspäivä ratkaisee, toteaa Matti Merisalo.

”Jos kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.12.2023, ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Ensiasuntojen osalta lakia ei sovelleta takautuvasti, eli tänä vuonna on vielä reilu kaksi kuukautta aikaa ostaa ensiasunto verovapaasti”, Merisalo sanoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös